updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Soareci - Probleme comune

Durata de viata a unui soarece este de doar 18-36 luni, astfel ca modificarile cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de comune. Tumorile sunt intalnite in mod frecvent din doua motive - multi soareci descend din tulpini special crescute pentru studiul tumorilor si de asemenea pentru ca anumite tumori apar viral la origine. Aici vom acoperi cele mai frecvente conditii pe care ar trebui sa le recunosti pentru a sti cand sa mergi cu soarecele tau la medicul veterinar. Multi oameni cred ca nu se merita efortul de a duce soarecele la veterinar, dar persoanele care cresc soareci ca animale de comapnie se pot atasa foarte tare de acestia.

Viermele inelar

Acest fungus este des intalnit la soareci. Acest lucru nu ar trebui sa fie confundat cu straturile de chelie, deseori simetrice, pe care si le pot provoca soarecii cand isi rod blana reciproc. Daca acesta este motivul, va trebui sa localizati care din masculii grupului nu are blana roasa, pentru ca acela este dominant in grup. Medicul veterinar va diagnostica viermele inelar fie prin folosirea unei lampi cu ultraviolete, sub care leziunile provocate de acest vierme pot fi vazute fluorescente sau prin prelevarea unei cantitati mici de fire de blana pentru examinarea lor microscopica (sau pentru incubatia unei culturi). O astfel de examinare va releva de asemenea daca mai exista si alti acarieni care cauzeaza probleme ale pielii.

Tumori mamare

Cancerul glandelor mamare este foarte frecvent la soareci. Este aproape intotdeauna malign si astfel prognosticul este foarte slab. Cu toate acestea, tumorile pot fi indepartate chirurgical si, la un soarece cu o durata de viata scurta, chiar si cateva luni de viata in plus sunt semnificative.

Diareea

Diareea este frecventa la soareci si poate fi cauzata de o gama larga de organisme infectioase. Acestea variaza de la bacterii, prin organisme unicelulare ca coccidele pana la paraziti, cum ar fi teniile. Printre aceste bacterii sunt doua de o importanta deosebita: Salmonella si Bacillus piliformis. Salmoneloza este zoonoza, adica poate fi transmisa de la animale la om, astfel ca orice diaree ar trebui sa fie investigata pentru a se asigura ca nu Salmonella este cauza. Un animal cu Salmonella ar putea sa fi eutanasiat (aceasta bacterie nu poate fi intotdeauna tratata,spre deosebire de alte bacteriii ce pot fi tratate poate cu un strop de antibiotic (cum ar fi neomicina) pe cale orala. Bacillus pilliformis provoaca boala Tyzzer, care de multe ori duce la o stare de boala generala si implicit la moarte. Tratamentul cu antibiotice poate fi eficient, dar este important sa dispuna de o perioada de carantina pentru animalele de noi care vin intr-o colectie.

Pneumonie

Pneumonia este frecventa la soareci si apare mai degraba in colonii mai mari decat la animalele tinute in mod individual sau in grupuri mici. Animalele cu dificultati de respiratie, o postura cocosata si pierderea starii generale bune, pot avea probleme respiratorii cauzate de virusuri sau de bacterii, mai ales de Mycoplasma.

Acesta este doar un studiu marunt legat de problemele pe care le putem intalni la soareci. Multe boli sunt legate de cresterea proasta, care arata importanta de a pastra animalele de companie in cele mai bune conditii posibile.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul