updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Sobolani - lucruri pe care trebuie sa le stii

Sobolanii sunt tinuti din mai multe motive, de la faptul ca sunt animale de companie pana la faptul ca pot fi animale premiante de spectacol. Ei sunt animale de companie excelente, fiind usor de crescut si, de asemenea, va puteti dezvolta relatii bune de proprietar de animale de companie cu ei.

 

Un numar mare de sobolani vanduti ca si animale de companie sunt de culoare alba, cu toate ca si alte culori sunt disponibile. Ei insisi au o culoare a corpului care poate fi negru, ciocolatiu, albastru, cafeniu, etc. Printre soiurile specifice se numara negrul irlandez (un triunghi alb de blana de pe piept si picioare albe) si sobolanul japonez cu gluga (banda de-a lungul spatelui, cu un cap de culoare solida si umerii albi).

Locuinta

Sobolanii pot fi adapostiti cu succes in custi luate din comert sau construite acasa. Este vital sa ne amintim ca soarecii pot mesteca lemnul sau materiale plastice foarte usor si, o data lasat singur, va roade totul, de la articole de uz casnic pana la cablurile electrice. Metalul si sticla sunt materialele bune pentru construirea custii, care includ de multe ori o zona de asternut separata, desi daca sobolanul are spatiu suficient, acest lucru nu este necesar. Problema care apare cand sunt mai multe custi este ca acestea sunt prea mici. Un spatiu de 60 x 50 cm, cu o inaltime de 40 cm va acoperi spatiul necesar unui numar de trei sau patru soboloani, dar sobolanii fiind animale sociabile, adapostirea lor in grupuri mai mari este recomandabila, chiar si atunci cand avem in vedere ca aceste grupuri cresc in mod regulat si frecvent prin reproducere. Plasa de sarma, daca este utilizata in constructia de custi, ar trebui sa fie suficient de buna pentru a impiedica evadarea sobolanilor tineri, dar si suficient de robusta pentru a rezista dintilor adultilor.

Hartia, inclusiv ziarele, creeaza paturi excelente, cu toate acestea, amintiti-va ca hartia de ziar poate murdari blanita. Aschiile pot contine compusi aromatici, care pot fi iritanti directi sau pot reactiona cu urina. Acesta este un motiv bun sa folosim ca baza materiale de plastic pentru cusca, care ar trebui sa fie sterilizate in mod regulat. Sobolanii ar trebui sa fie adapostiti la temperaturi cuprinse intre 14-26 grade C si sa nu depaseasca peste 30 grade C, deoarece caldura poate provoaca accidente vasculare cerebrale.

Hranirea

Sobolanii pot fi hraniti cu o ratie completa de fructe si legume.

Manipularea

In general, sobolanii ar trebui sa fie manipulati cu grija. Utilizarea cupelor mainilor dumneavoastra este cel mai bun mod. Sobolanul trebuie apucat de umeri. Nu apucati sobolanul de ceafa, acest lucru este dureros pentru animalul dvoastra de companie.

Reproducerea

Sobolanii adulti pot fi cu usurinta deosebiti, spre deosebire de animalele tinere unde este mult mai dificil. Anusul si vulva la femele sunt mult mai apropiate decat penisul si anusul barbatilor. Sobolanii sunt maturi sexual de la 8 pana la 10 saptamani si au o gestatie de la 20 la 22 de zile, cu un numar de la 6 la 14 pui. Intarcarea se face de la 3 pana la 4 saptamani. Exploziile de populatie sunt o problema frecventa si in mod ideal, ar trebui soarecii ar trebui sa fie tinuti in grupuri de un singur sex, femelele fiind mai usor de gestionat decat masculii, care se vor musca adesea, astfel se pot infecta. Daca aveti o pereche, separati-o inainte de nasterea puilor, deoarece in termen de 12 de ore se vor imperechea din nou, oferindu-va o crestere foarte rapida a populatiei.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Mai multe din această categorie: « Sobolani - Probleme comune Alaskan Malamut »