updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Sobolani - Probleme comune

Durata de viata a unui sobolan este de numai 18-48 luni, astfel incat modificarile de cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de frecvente.

 


Pielea insotita de mancarime si cruste din cauza infestarii cu acarieni este foarte comuna. Ele sunt relativ usor de tratat, dar trebuie amintit faptul ca multi sobolani sunt purtatori de acarieni, acest lucru datorandu-se imunitatii scazute. Acest lucru poate fi din cauza stresului, de exemplu, problemele de crestere, schimbarea de proprietar sau a casei, adaugarea de noi sobolani in cusca, etc dar poate fi, de asemenea, din cauza tumorilor interne.

Tumorile mamare

Cancerul glandelor mamare este foarte comun la sobolani. Ele sunt de obicei benigne. Cu toate acestea, ele nu par a fi virale, astfel se va mai repeta de multe ori tot de-a lungul liniei mamare de la barbie la vintre. In aceste conditii, chirurgia este solutia cea mai simpla, iar indepartarea tumorilor va prelungi viata acestor animale. De asemenea, tumorile par a avea un aspect hormonal, astfel sterilizarea femelelor (in special inainte de a ajunge la pubertate), poate actiona ca o masura preventiva.

Bolile respiratorii

Pneumonia si infectiile respiratorii sunt frecvente. Ele sunt frecvent cauzate de virusuri sau de Mycoplasma, ambele pot fi purtate de catre sobolanii sanatosi. Boala, prin urmare, poate fi secundara la stres (de exemplu, amestecul de sobolani, schimbarea de domiciliu), problemele de crestere si a bolilor de baza (in special tumori). Antibioticele vor trata infectiile mycoplasmale, insa nu si cele virale si, in toate cazurile, factorii de baza trebuie sa fie omorati.

Multe dintre aceste infectii provoaca o secretie rosie la ochi si nas. Aceasta secretie rosie nu este sange, ci un pigment (porfirina) secretat atunci cand zonele superioare respiratorii si conjunctivale sunt inflamate. Acestea pot fi, de asemenea, observate la sobolan atunci cand sunt stresati.
Acesta este doar o mica parte dintre problemele pe care le putem vedea la sobolani. Multe boli sunt legate de cresterea in saracie, ceea ce ne arata importanta pastrarii animalelor in cele mai bune conditii posibile.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul