updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Stabileste-ti obiective SMART pentru vanzarile tale

Literatura americana dedicata vanzarilor bate de mai bine de o suta de ani moneda pe tema principiilor de baza ale succesului in afaceri. Unul din ele este, un motto care poate, la fel de bine, sa ne guverneze viata: Incepeti cu finalul in minte. 

Este dificil si pare aproape imposibil pentru un medic veterinar, expert in sanatatea animalelor sa se curseze in domeniul vanzarilor. Timpul este limitat iar vanzarile, dupa parerea multora din practicienii romani au legatura doar cu calitatea serviciilor pe care cabinetul le ofera. 

In conditiile economiei de piata romanesti insa, si in conditiile unei competitii din ce in ce mai acerbe pe piata serviciilor veterinare, mentinerea vanzarilor sau mai bine, cresterea lor, au legatura doar cu organizarea corecta a afacerii, prin stabilirea unor obiective clare. 

Ce este un obiectiv? Un obiectiv pentru un cabinet veterinar este o previziune clara si precisa a ceea ce afacerea doreste sa realizeze in viitor, intr-o perioada stabilita de timp. Perioada de timp nu trebuie sa fie fixa ci poate sa fie o perioada flexibila - o saptamana, o luna, un an sau doi, trei ani. 

Indiferent de perioada la care se refera obiectivele cabinetului, acestea trebuie sa fie SMART - Specifice, Masurabile, Realizabile, Realistice, incadrabile in TIMP. 

Ce inseamna:

Specifice - adica sa iti propui o crestere a vanzarilor in Farmacia cabinetului sau in shopul online pe care il ai cu 30% pana la sfarsitul anului. 

Masurabile - scopul au obiectivele sunt masurabile cand le poti cuantifica. Cate vanzari vrei sa faci - in numar - 100 de vanzari pe luna sau in cuantum banesc - vanzari de 10.000 lei saptamana. Esti pe cale sa iti atingi obiectivele atunci cand stii exact ritmul progresului pe care il faci in realizarea tintei tale. 

Realizabile - pentru a avea un scop realizabil trebui sa stii ca poate fi atins. Ai competentele necesare sau abilitatile cerute pentru a realiza scopul? Echipa ta are aceste calitati? Tu si echipa cabinetului sunteti suficient de motivati pentru a le obtine? Sunteti pregatiti sa luati masuri si sa efectuati sarcinile necesare pentru a atinge obiectivul propus?

Realistic - un obiectiv realist este unul care se afla intr-un interval practic de realizare. 

Daca acum vanzarile tale sunt de 3000 de lei pe luna, nu te poti astepta, in decursul a o luna sa le cresti la 10.000 de lei pe saptamana. Un obiectiv realist poate fi sa cresti vanzarile cu 20% in 20 de saptamani. ATunci cand impui targeturi extrem de ridicate, risti sa faci fata unei lipse serioase de motivatie in randul echipei tale. 

Scopul trebuie sa fie incadrat intr-o perioada de timp specifica. Trebuie sa marchezi data obiectivului pe calendar si sa o afisezi la vedere. Acest lucru serveste ca un memento si va ajuta sa va pastrati motivat. 

Despre formularea clara a obiectivelor si ierarhia acestora vom vorbi intr-un articol viitor.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Veterinarul Business

Din 2009 alături de medicii veterinari români.