updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Staza foliculara la testoase

Probabil cea mai frecventa cauza medicala de anorexie la broastele testoase mediteraneene femele este staza foliculara. Aceasta descrie situatia in care foliculi de ou se formeaza pe ovare, dar nu sunt nici ovulati si nici resorbiti. Aceasta poate fi, de asemenea, numita "staza pre-ovulatorie", si este un sindrom diferit de staza post-ovulatorie.

 

De ce se intampla?
Desigur, broastele testoase de sex feminin depun cate 4-12 oua in fiecare an.

Stimulii pentru acest lucru sunt variati:
Ovarele se bazeaza pe un ciclu anual de temperatura. Perioada de hibernare este atunci cand testoasele sunt inactive. Cu toate acestea, cresterea de temperatura din primavara, stimuleaza activitatea ovariana si dezvoltarea foliculilor astfel incat acestea sunt fertile si gata pentru a fi cuplate la sfarsitul primaverii. Ouale trebuie sa fie depuse intre sfarsitul lunii mai si sfarsitul lunii iunie. Dupa aceasta, ovarele stagneaza pana toamna, atunci cand scaderea temperaturii stimuleaza dezvoltarea foliculara timpurie gata pentru anul viitor.
Prezenta de sex masculin are rolul ei in ovulatie. Acest lucru este partial un efect feromonal, si poate fi vazut in comportamentul broastelor testoase de sex masculin.

In Marea Britanie, nu vom vedea o crestere constanta a temperaturii de primavara si vara, daca nu vom oferi suport deplin de mediu. Prin urmare, candidatul tipic stazei foliculare este o broasca testoasa de sex feminin, tinuta in maniera traditionala.
Anorexia se va dezvolta din trei motive:
Datorita efectului de spatiu de ocupatie, in staza foliculara, ovarele au fost adesea afectate ani la rand. Ovarele devin foarte mari cu mai mult de 100 de foliculi pe fiecare parte si, de obicei ingreuneaza corpul cu 8-15% in acest stadiu! Nu exista pur si simplu loc pentru alimente!
Organismul incearca sa resoarba galbenus si prezenta de grasimi in sange poate reduce pofta de mancare.
In acest fel, ele sunt predispuse la infectii bacteriene si necroza ovariana este adesea intalnita.

Este important, de asemenea, ca efectul acestui sindrom, si anume cresterea insuficienta este o cauza de anorexie.
Diagnosticul poate fi dificil. Probele de sange pot arata modificari tipice ale activitatii foliculare. In caz contrar, detectorii cu ultrasunete sau a examenelor endoscopice interne trebuie sa fie efectuate pentru a dovedi ca ovarele nu sunt in curs de dezvoltare.

Este util sa folositi scanarea cu ultrasunete la broastele testoase la fiecare verificare de pre si post-hibernare. In acest fel, staza foliculara poate fi detectata si tratata inainte de a dezvolta semne vizibile.

Cum se trateaza staza foliculara?

In unele cazuri incipiente, restaurarea un ciclu natural de temperatura anuala in perioada de primavara tarzie poate reactiva ovarele. Terapiile hormonale apar ineficiente, la fel ca suplimentarea de calciu.

Pentru cazurile avansate, singura solutie este o interventie chirurgicala in cazul in care ambele ovare sunt eliminate prin intermediul unei plastronectomie(acces prin partea de jos a testei). In timp ce aceasta suna ca o solutie dramatica, o interventie chirurgicala este relativ simpla si are o rata buna de succes in cazul in care este abordata cu grija.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul