updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Stressul termic la vacile de lapte

Pe masura ce vremea se incalzeste, expertii in lactate, Lely - Statele Unite ale Americii, ofera aceste sfaturi pentru reducerea stresului termic la vaci.

Principalele efecte ale stresului termic includ consumul redus de substanta uscata, productia scazuta de lapte cu niveluri mai joase de grasimi si proteine, fertilitatea scazuta si consumul de apa crescut. Pentru a evacua surplusul de caldura, vacile vor creste frecventa respiratorie si vor incepe sa gafaie. Aceasta, impreuna cu cresterea salivatiei, mareste riscul acidozei ruminale. Vacile care sufera de stressul termic petrec cu doua - trei ore pe zi mai putin in pozitia culcat. Atunci cand stau in picioare le este mai usor sa respire si sa evacueze caldura. Cu toate acestea, impreuna cu riscul crescut de acidoza ruminala, este posibil sa creasca sansele de a aparea probleme la nivelul copitelor mai tarziu.

1. Sfaturi si trucuri

  1. Verificati capacitatea ventilatiei si mariti rata acesteia atunci cand este necesar (ventilatie mecanica).
  2. Tineti sub control managementul apei: cel putin 10% din vaci pot bea simultan apa din jgheaburi mari deschise.
  3. Verificati curatenia jgheaburilor cu apa zilnic.
  4. Este recomandabil ca vacilor sa li se dea o hrana speciala (suplimentata cu vitamine si minerale suplimentare) de cel putin doua ori pe zi (pentru a pastra ratia proaspata si gustoasa).
  5. In timpul perioadelor de canicula, este recomandabila pastrarea vacilor pe pasune in timpul noptii sau a perioadelor in care este mai racoare - dimineata devreme, seara.
Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 19:47
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.