updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Studiu de caz: Procedura de inregistrare a actelor aditionale la CIM

Deoarece la nivelul societatilor comerciale exista in continuare unele nelamuriri cu privire la posibilitatea de a detine un registru intern care sa contina istoricul inregistrarii contractelor si modificarii acestora, vor trebui facute cateva modificari prin care sa fie clarificata aceasta situatie. Ar trebui precizat inca de la inceput ca nu exista reglementari legislative care sa oblige la pastrarea unui astfel de registru, diferit de Revisal. In consecinta, va fi exemplificata procedura de inregistrare a actelor aditionale la CIM avandu-se in vedere legislatia actuala.

Asfel, se reaminteste faptul ca nu exista reglementari legale care sa stabileasca obligatia intocmirii unui registru intern pentru inregistrarea contractelor individuale de munca si a actelor aditionale. Daca angajatorul intocmeste un astfel de registru, alegerea modalitatii de inregistrare a documentelor ii apartine.

Este insa firesc ca, in cazul in care o societate decide sa detina un astfel de registru, actele aditionale sa se numeroteze in ordinea incheierii lor, pentru fiecare contract, astfel incat cel mai vechi sa fie numerotat cu 1.  De exemplu, daca un contract individual de munca (CIM) a fost modificat de 5 ori,  vor exista 5 acte aditionale numerotate de la 1 la 5 in ordinea incheierii lor.

Conform art. 6 alin.  (1) lit. a) din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, in indeplinirea obiectivelor prevazute la art. 5, Inspectia Muncii in domeniul stabilirii relatiilor de munca controleaza:
- incadrarea in munca si incetarea activitatii persoanelor care desfasoara orice activitate in temeiul unui contract individual de munca sau al unei conventii civile de prestari de servicii;
- stabilirea si respectarea duratei timpului de lucru;
- stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata;
- accesul fara nici o discriminare pe piata muncii al tuturor persoanelor apte de munca, respectarea normelor specifice privind conditiile de munca ale tinerilor, femeilor, precum si ale unor categorii de persoane defavorizate;
- respectarea celorlalte prevederi cuprinse in legislatia muncii si a clauzelor contractelor colective de munca.

Prin urmare, inspectorii de munca controleaza respectarea prevederilor cuprinse in legislatia muncii si au dreptul sa impuna ca abaterile constatate in domeniu sa fie remediate pe loc sau intr-un timp limitat precum si sa dispuna masuri atunci cand conducatorul persoanei juridice nu isi indeplineste obligatiile legale.

De asemenea, conform art. 23 din acelasi act normativ, inspectorii de munca sunt competenti sa constate si sa sanctioneze toate faptele care, potrivit legii, constituie contraventii si pentru care se prevede ca agentul constatator face parte din personalul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, al directiilor generale de munca si solidaritate sociala si al inspectoratelor teritoriale de munca.

Sursa:www.legislatiamuncii.manager.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul