updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Studiu de caz: Regimul sanctionar si diferenta dintre functia din CIM si cea inregistrata in Revisal

Multe societati se confrunta cu problemele aparute odata cu actualizarea Revisal-ului in ceea ce priveste functiile din CIM care nu mai corespund cu cele din Revisal. O astfel de societate a constatat ca, in urma actualizarii Revisal, functia de Pregatitor Completator (822211) a devenit Imbuteliator gaz petrol lichefiat (932009). Cum va proceda societatea pentru a efectua corectia in acest sens? Care sunt consecintele care pot aparea in urma acestei corectii?

Se retine ca functia/ocupatia prevazuta in REVISAL trebuie sa coincida celei inregistrate in contractul individual de munca al salariatului, caci inregistrarile in REVISAL au la baza tocmai inregistrarile din contractul individual de munca al salariatului, trebuind sa reflecte situatia reala privind particularitatile muncii desfasurate de salariat.

Potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (1) constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:

a) neinfiintarea registrului si/sau netransmiterea acestuia in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in termenele si forma prevazute de prezenta hotarare;
b) refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca registrul in forma electronica, precum si dosarul personal al salariatilor;
c) necompletarea registrului in conformitate cu prevederile prezentei hotarari.
d) neinregistrarea contractelor individuale de munca in registru anterior inceperii activitatii;
e) completarea registrului cu date eronate.
Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a)-c), cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
b) cea prevazuta la lit. d), cu amenda de 1.500 lei pentru fiecare contract individual de munca neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei;
c) cea prevazuta la lit. e), cu amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei (art. 8 alin. 2 din H.G. nr. 161/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca, in conformitate cu dispozitiile alin. (3) din acelasi articol. In consecinta, daca doriti ca salariatii sa fie incadrati pe pozitia de marcator piese - cod 932003 conform COR, veti intocmi acte aditionale privind modificarea ocupatiei/functiei si veti inregistra actele aditionale cu noua ocupatie in REVISAL. Modificarea functiei si inregistrarea ca atare nu poate constitui motiv de sanctionare contraventionala de catre inspectorii de munca.

Daca insa, in urma controlului efectuat de inspectorii de munca, se descopera inadvertenta dintre inregistrarile din trecut din contractele de munca ale salariatilor si cele din REVISAL, veti putea fi sanctionat contraventional pentru completarea Registrului cu date eronate, conform art. 8 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 161/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Si in cazul in care doriti sa corectati ocupatia/functia din REVISAL inregistrand-o pe cea reala conform contractului individual de munca, exista riscul de a fi sanctionat contraventional in temeiul aceluiasi articol sau al art. 8 alin. (1) lit. c) din H.G. nr. 161/2006, pentru necompletarea registrului in conformitate cu prevederile acestui act normativ.

Prin urmare, riscul sanctionarii contraventionale cu amenda exista, insa aplicarea sanctiunii este supusa unui termen de prescriptie in conformitate cu dispozitiile O.U.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (act normativ ce completeaza art. 8 din H.G. nr. 161/2006).

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul