updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Studiu de caz: Reguli generale in cazul programului de lucru si de odihna

Pentru stabilirea programului de lucru si de odihna in cadrul unei societati, se va tine cont de prevederile in vigoare care privesc mai multe aspecte aferente activitatii in cauza.

Astfel, trebuie stiut ca programul de lucru al fiecarui salariat este de 8 ore zilnic si se stabileste individual, prin contractul individual de munca.  In schimb, in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, durata programului de lucru este de 6 ore pe zi.

 Angajatorul isi rezerva dreptul de a modifica programul de lucru al salariatilor in functie de necesitatile curente ale acestuia. Superiorul direct (supervizorul) fiecarui salariat va comunica acestuia modificarea de program, cat si solicitarea de ore suplimentare.

De asemenea, nu este permisa intarzierea salariatilor la serviciu sau plecarea inaintea terminarii programului. Timpul alocat echiparii si dezechiparii nu este inclus in programul normal de lucru. Este considerata intarziere la serviciu orice sosire dupa programul de incepere stabilit. Daca un salariat va avea frecvente intarzieri la programul de lucru, supervizorul  va informa imediat conducerea magazinului/ directorul de departament, care va lua masurile necesare ce se impun.

In plus, angajatilor nu le este permisa parasirea locului de munca fara autorizarea expresa a supervizorului direct, cu exceptia indeplinirii sarcinilor de serviciu. Salariatilor nu le este permisa prezentarea la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor, respectiv consumul bauturilor alcoolice sau al drogurilor in timpul programului de lucru.

Salariatii pot parasi locul de munca in timpul programului de lucru pentru motive bine intemeiate si in ocazii speciale (denumite invoiri) numai cu acordul expres si prealabil al Supervizorul ui, prin completarea cererii de invoire motivata. Numarul invoirilor nu poate fi mai mare de 3 in decursul a 3 luni consecutive. Absentele nemotivate ale salariatului sunt considerate abateri disciplinare si se sanctioneaza conform dispozitiilor prezentului Regulament Intern.

Salariatii din magazin care doresc modificarea programului de lucru pot apela la varianta schimbului de tura cu un coleg, cu acordul prealabil al respectivului coleg si al conducerii magazinului. Schimbul de tura se aproba printr-o "Cerere de schimb de tura" intocmita de solicitant si de persoana care il inlocuieste si aprobata de catre un membru al conducerii magazinului.
Cererea va fi pastrata la administratia magazinului timp de 30 de zile de la efectuarea schimbului de tura.

Nerespectarea dispozitiilor cuprinse in prezentul capitol poate duce la aplicarea de sanctiuni disciplinare in raport cu gravitatea abaterii savarsite si cu respectarea dispozitiilor legale prevazute de Codul muncii sau la desfacerea disciplinara a contractului individual de munca in temeiul art. 61 lit.(a) din Codul muncii.

Sursa: www.legislatiamuncii.manager.ro

Ultima modificareVineri, 05 Aprilie 2013 18:47
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul