updated 2:01 PM UTC, Jan 30, 2023 Europe/Bucharest

Succesul… sa iti multumeasca oamenii pentru ceea ce faci

Spune ca cea mai importanta trasatura de caracter pe care trebuie sa o aiba un medic veterinar este dragostea fata de animale. Medicul veterinar George Popa defineste succesul ca masura a multumirii aduse de oameni, atunci cand reusesti sa le faci sanatoase animalele si se considera binecuvantat de Dumnezeu ca poate sa faca acest lucru.

 

Cand ati inceput cariera de medic veterinar si care au fost primele cazuri pe care le-ati avut de tratat ca si medic? 

Cariera de medic veterinar  a inceput cu ani buni inainte de a avea o diploma, inca de pe bancile studentiei cand faceam multa practica atat in mediul universitar cat si in cel privat. Îmi aduc aminte cu placere ca mergeam la cabinetele veterinare pentru practica, imediat dupa ce se terminau cursurile de la facultate, si faceam acest lucru aproape in fiecare zi. Nu era o obligativitate, ci dragostea pentru animale si meserie ma determina sa fac asta. Primele cazuri insa, pe care le-am avut ca si medic veterinar au fost cainii prietenilor mei, …tuns, deparazitat si tratamente minore. Asa am inceput. Acasa mi-am golit dulapul de haine si l-am burdusit cu seringi, flacoane de medicamente si alte lucruri asemenea. Nu existau atunci cabinete veterinare in Alba Iulia, asta se intampla prin 2001-2002. Nu aveam masina, insa aveam bicicleta, o geanta de umar plina ochi cu „de toate” si  nu imi permiteam sa tin cont de ploaie, zapada si arsita de afara. Nu faceam ifose daca eram  chemat la tratarea porcilor, gainilor sau oricarui animal.

 28938801 1444011712392920 478630959 o

Cand ati deschis propriul cabinet veterinar si cum ati perceput intrarea in zona de antreprenor? Cum era piata serviciilor veterinare din Alba Iulia cand ati deschis cabinetul? Cum este acum aceasta?

Am deschis cabinetul in plina criza in 2008, in momentul cand m-am intors din Austria unde am locuit si profesat o perioada. Atunci erau doar cateva cabinete deschise in zona, si fiecare facea ce faceau si ceilalti colegi, seringareli si operatii de rutina, nimic special . Acum piata este intr-o continua schimbare iar diferenta  intre cabinete este din ce in ce mai mare. Dotarea cabinetului, lista serviciilor sunt factori importanti, alaturi de seriozitatea personalului.

 george popa

Care a fost primul echipament in care ati investit si cum ati reusit sa integrati noul serviciu intre serviciile oferite deja proprietarilor de animale de companie din Alba Iulia?

Primul „echipament” in care am investit a fost sa demonstrez si sa ii arat proprietarului ca imi pasa de animalul lui, de aici pleaca totul.  Dupa cum spuneam, investitia in aparatura si dotare face si va face din ce in ce mai mult diferenta, si asta nu doar in Alba Iulia, ci peste tot. Primul echipament pe care l-am avut a fost un ecograf primit ca donatie , avea in jur de 85 kg, era caraghios dar stiu ca m-a ajutat enorm la vremea respectiva si sunt recunoscator lui Dumnezeu pentru aceasta.

 28944807 1443959112398180 12865950 o

Ce a insemnat pregatirea profesionala in aceasta zona - daca a fost ecograf daca ati participat sau nu la cursuri oferite de cei de la care ati achizitionat echipamentul sau ati preferat sa mergeti pe cont propriu la cursuri oferite de asociatii de medici veterinari active in Romania?

Am mers pe cont propriu in 95% din cazuri, si asta m-a ambitionat si obligat sa fiu consecvent  in a lua  taxa de consultatie si sa stabilesc  tarife care m-au ferit  de zona  „prostitutiei veterinare” atat de intalnita in zilele prezentului.

Cate ore munciti pe saptamana si cum arata o zi tipica de lucru din viata dvoastra?

33-35 de ore pe saptamana,  momentan am 2 cabinete veterinare, unul in Alba Iulia si celalalt in Aiud la care fac naveta.  Încerc sa lucrez pe baza de programari, ca sa imi fac viata mai usoara si sa evit haosul.

Aveti un soft de evidenta a clientilor?

Evidenta clientilor se face atat pe computer, intr-un format electronic, cat si pe registrele scrise.

Cat la suta din timpul dvoastra acordati pregatirii continue?

Cu parere de rau, mult prea putin fata de cat as avea nevoie si mi-as dori.

Cum definiti succesul din perspectiva dvoastra?

O forma de succes este atunci cand te suna oamenii peste ani de zile, sa iti multumeasca pentru ca i-ai ajutat cand aveau nevoie. Sa te opreasca pe strada sa faca acest lucru, sa te lase memoria sa nu  iti mai aduci aminte pe cati i-ai ajutat. Astea sunt forme si aspecte de succes.

Va considerati un medic veterinar de succes?

Ma consider binecuvantat de Dumnezeu in fiecare zi iar asta imi asigura succes pe orice plan din viata mea.

Daca ar fi sa o luati de la capat, ce ati face la fel? Ce ati schimba?

Nu as schimba nimic.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Iulia Cretu

Director executiv Revista Veterinarul 
Fondator Asociația Veterinarul
Fondator Veterinarul Știință și Practică, Veterinarul Pet, Veterinarul Business, Veterinarul Ferma
Experiență de 22 ani în media și comunicare

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.