Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 90
updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Teama de implicare

1. revolta este depasita, actiunea pozitiva este un avantaj

Inca din timpul facultatii si dupa aceea in nenumarate ocazii am tot auzit cat de frumoasa si importanta e profesia  de medic veterinar, ce statut important are medicul veterinar, cat de insemnat este el pentru societate. Marturisesc ca de cele mai multe ori aceste discursuri ma motivau si chiar pentru putin timp chiar ma mandream ca am ales aceasta profesie.

Inca din timpul facultatii si dupa aceea in nenumarate ocazii am tot auzit cat de frumoasa si importanta e profesia  de medic veterinar, ce statut important are medicul veterinar, cat de insemnat este el pentru societate. Marturisesc ca de cele mai multe ori aceste discursuri ma motivau si chiar pentru putin timp chiar ma mandream ca am ales aceasta profesie. Din pacate acest sentiment nu dura prea mult.
Imediat ce intram in lumea reala imi dadeam seama ca cele enuntate mai inainte nu se mai regaseau in practica. Ne uitam toti la cei care veneau sa vorbeasca cu diferite ocazii, fie ca erau profesori sau academicieni sau altii si ii priveam ca pe o mare speranta, ii aprobam tacit din cap si ne opream acolo. Suntem obisnuiti sa asteptam sa vina cineva sa ne ofere discursuri inaltatoare, solutii miraculoase, un fel de Mesia al Medicinei Veterinare, care sa ne izbaveasca.
In realitate insa lucrurile sunt diferite. Acel Mesia menit sa duca meseria noastra pe inalte culmi, desi indelung asteptat, nu a venit. Si trist este ca nici nu o sa vina. Pentru ca Mesia suntem fiecare dintre noi. Fiecare are posibilitatea sa schimbe cum vrea Medicina Veterinara, cu o singura conditie: sa se implice. De ce oare trebuie sa vina cineva din neant sa ne spuna cum sa ne facem meseria? De ce trebuie sa ne spuna ce e bine si ce nu?
Nu am degete suficiente sa numar de cate ori medicii veterinari s-au revoltat in diverse situatii, dar de fiecare data mai mult pe la colt, neorganizat si cu teama. Din fericire, in fiecare judet exista un grup de inimosi care au curajul sa vocifereze sau chiar incearca sa se organizeze cumva. Restul insa ii sustin din umbra si spera ca acei oameni le vor rezolva si lor problemele, fara ca ei sa se implice. Acestia uita insa un singur lucru: neimplicarea inseamna de cele mai multe ori lasitate, fuga de raspundere si de asumarea unei idei.
Avand privilegiul sa cunosc lideri ai unor organizatii importante ale medicilor veterinari din Europa, din diferite tari, am constatat ca secretul reusitei lor nu a fost un Mesia, ci unitatea in cadrul profesiei. Au fost si sunt intr-adevar o profesie, o comunitate, o voce.
Nu intamplator acesta este si sloganul celei mai importante organizatii a medicilor veterinari din Europa, FVE. Esenta reusitei este unitatea. Nu o persoana este importanta, ci unitatea profesiei, taria cu care acea unitate reuseste sa se faca auzita.
Cand o sa reusim si noi sa intelegem ca nu avem nevoie de un Mesia, cand o sa intelegem ca numai prin unitate putem progresa, atunci vom fi intr-adevar ce spuneau si  spun unii in discursurile lor, si anume  o forta in societate, o profesie respectata.
Esenta este implicarea fiecaruia dintre noi, sustinerea unor idei pozitive.
Trebuie sa lasam deoparte frica, indiferenta, aroganta si sa sustinem intr-o singura voce profesia.
Daca nu vom reusi acest lucru, din pacate cred ca nici o entitate divina nu ne poate ajuta .
Depinde numai de noi.

 Din pacate acest sentiment nu dura prea mult. Imediat ce intram in lumea reala imi dadeam seama ca cele enuntate mai inainte nu se mai regaseau in practica. Ne uitam toti la cei care veneau sa vorbeasca cu diferite ocazii, fie ca erau profesori sau academicieni sau altii si ii priveam ca pe o mare speranta, ii aprobam tacit din cap si ne opream acolo. Suntem obisnuiti sa asteptam sa vina cineva sa ne ofere discursuri inaltatoare, solutii miraculoase, un fel de Mesia al Medicinei Veterinare, care sa ne izbaveasca.In realitate insa lucrurile sunt diferite.

Acel Mesia menit sa duca meseria noastra pe inalte culmi, desi indelung asteptat, nu a venit. Si trist este ca nici nu o sa vina. Pentru ca Mesia suntem fiecare dintre noi. Fiecare are posibilitatea sa schimbe cum vrea Medicina Veterinara, cu o singura conditie: sa se implice. De ce oare trebuie sa vina cineva din neant sa ne spuna cum sa ne facem meseria? De ce trebuie sa ne spuna ce e bine si ce nu?Nu am degete suficiente sa numar de cate ori medicii veterinari s-au revoltat in diverse situatii, dar de fiecare data mai mult pe la colt, neorganizat si cu teama.

Din fericire, in fiecare judet exista un grup de inimosi care au curajul sa vocifereze sau chiar incearca sa se organizeze cumva. Restul insa ii sustin din umbra si spera ca acei oameni le vor rezolva si lor problemele, fara ca ei sa se implice. Acestia uita insa un singur lucru: neimplicarea inseamna de cele mai multe ori lasitate, fuga de raspundere si de asumarea unei idei.Avand privilegiul sa cunosc lideri ai unor organizatii importante ale medicilor veterinari din Europa, din diferite tari, am constatat ca secretul reusitei lor nu a fost un Mesia, ci unitatea in cadrul profesiei. Au fost si sunt intr-adevar o profesie, o comunitate, o voce. Nu intamplator acesta este si sloganul celei mai importante organizatii a medicilor veterinari din Europa, FVE. Esenta reusitei este unitatea.

Nu o persoana este importanta, ci unitatea profesiei, taria cu care acea unitate reuseste sa se faca auzita.Cand o sa reusim si noi sa intelegem ca nu avem nevoie de un Mesia, cand o sa intelegem ca numai prin unitate putem progresa, atunci vom fi intr-adevar ce spuneau si  spun unii in discursurile lor, si anume  o forta in societate, o profesie respectata. Esenta este implicarea fiecaruia dintre noi, sustinerea unor idei pozitive. Trebuie sa lasam deoparte frica, indiferenta, aroganta si sa sustinem intr-o singura voce profesia. 

Daca nu vom reusi acest lucru, din pacate cred ca nici o entitate divina nu ne poate ajuta . 

Depinde numai de noi.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Bogdan Novenschi

2008 - 2009 Presedinte PATRONATUL MEDICILOR VETERINARI PRIVATI DIN ROMÂNIA
2003 – 2009 Medic veterinar – sef circumscriptie Cabinetul Medical Veterinar Independent Ciortesti
2007 - 2009 Director general Spitalul Veterinar SRL
2003 - 2005 Director zonal retea distributie
2008 - 2009 - 2010 Presedinte PATRONATUL MEDICILOR VETERINARI PRIVATI DIN ROMÂNIA
2003 – 2009 Medic veterinar – sef circumscriptie Cabinetul Medical Veterinar Independent Ciortesti
2007 - 2009 Director general Spitalul Veterinar SRL
2003 - 2005 Director zonal retea distributie

Mai multe din această categorie: « Un punct de vedere Concesiune sau Opresiune »