updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Telemedicina - blamata ieri astazi o necesitate

Recomandat Telemedicina - blamata ieri astazi o necesitate

Suntem in mijlocul unor vremuri fara precedent. Nu cred ca este cineva care chiar a crezut ca va trai aceste experiente. Peste noapte ne-am trezit cu o imagine apocaliptica, cu strazile tuturor oraselor goale, cu armata la intrarea in orase, cu convoaie de armata care cara sicrie. Parca suntem actori intr-un horror Hollywoodian. Dar viata trebuie sa mearga inainte indiferent de cat de gigantica este tragedia. Vom strange din dinti si ceea ce ieri era indiferenta, maine va deveni obligatie, ceea ce ieri era enervant maine va trebui sa fie aplicat de fiecare.

In decembrie si chiar ianuarie vedeam pe grupurile de medici veterinari cum toti se aratau indignati de serviciile medicale online, de farmaciile online, de vanzarea de medicamente si diagnostice online. Acum toti stand in casa se gandesc cu siguranta ca viitorul este acesta. Poate o speranta ca nu va fi pierdut ani din viata la facultate si apoi muncind pe branci intr-un cabinet uitat de lume. Viitorul va fi ceea ce din pacate am blamat cu totii - telemedicina si teleshopingul.

Omenirea va fi alta. Serviciile vor fi altele. Vor trece poate zeci de ani pana ce frica care a intrat acum in oasele noastre se va estompa sau va fi uitata. Dar comportamentul de consum, acum intors cu susul in jos, va ramane asa si nu se va mai intoarce usor la ce a fost inainte.

Trebuie sa fim deschisi, trebuie sa evoluam, trebuie sa luptam pentru noi si afacerea noastra. Cu imaginatie si munca vom invata sa facem ceea ce uram pana ieri iar de azi trebuie sa o si aplicam.

Exista doar doua lucruri pe care trebuie sa le stii:

1. Daca lumea este in stare de urgenta, medicii veterinari vor face tot ceea ce stiu si anume medicina veterinara. Vor trebui sa-si foloseasca judecata clinica pentru a face bine animalele. Legile se vor schimba, societatea isi va lua masuri de protectie, dar oamenii au nevoie de animale. Oamenii au ajuns oameni pe parcursul evolutiei tocmai datorita interactiunii cu animalele, cu apropierea fata de animalele de companie, prin domesticirea celor de productie. Aceasta este viata pe aceasta roca care se invarte la nesfarsit de sute de mii de ani si aceasta nu se va schimba. Deci va fi nevoie de medici veterinari.

Situatia actuala aceasta este. Autoritatile medicale si cele ale statului au suspendat orice contact fizic. Profesia medicala veterinara va trebui sa se supuna deciziei. Este practic singura metoda de a nu intra intr-un colaps urias. A fost ales raul cel mai mic. Este bine, este rau? Vom vedea poate peste ceva timp, sau nu. Dar datoria de medic veterinar trebuie sa o facem. Este o datorie morala, deontologica si umana de a ne oferi serviciile medicale celor care au nevoie de ele in conditiile care sunt.

Acum avem la dispozitie internetul. Deci trebuie folosit. Nu exista inca reglementari clare, nu exista mecanisme clare. Poate CMVRO a fost luat prin surprindere, poate nu a avut viziunea sau poate pur si simplu si ei sunt oameni la fel ca noi. Astazi este imposibil sa mai spui ca este ilegal sa faci o consultatie prin telefon, sa pui un diagnostic pe Facebook sau pe skype, sa trimiti un pachet cu mancare sau antibiotice la un client, sa recomanzi pe internet un tratament contra cancerului. Singura solutie este telemedicina, pe care poate ai blamat-o. Asta e! Trebuie sa evoluezi.

 

2. Concentreaza-te pe ceea ce poti face, nu pe ceea ce nu poti.

Chiar daca pare ca este in afara legii sa pui diagnostice pe net si sa trimiti antibiotice in pachet gandestete ca ieri erai la masa cu prietena sau sotia la un restaurant care astazi este inchis si ai la intersectie o armata care te someaza sa stai teapan in casa. Ce ieri era voie, astazi este interzis.

In SUA problema cu telemedicina este reglementata, ceea ce este extrem de greu pentru medicii veterinari daca nu sunt acreditati, daca nu au certificarile necesare, etc. Cu toate acestea s-au dat derogari, s-a garantat libertatea de actiune a fiecarui medic veterinar. In Romania, totul este neclar in privinta autorizarilor si certificarilor. Aceasta nu inseamna ca indemnam la nerespectarea sau ignorarea legilor, dar pur si simplu nu exista reglementari ale telemedicinii. Asa ca nu exista o posibilitate legala sa se intervina, iar luand in considerare si masurile administrative dispuse de autoritati, situatia se complica si mai mult.

Dar pentru a merge inainte si a face ceea ce putem trebuie sa utilizam avantajele telemedicinii:

  • Anuntati toti clientii de noile voastre servicii de telemedicina si trimiteti-le programul si modul de utilizare. Nu este complicat, nu este imposibil. Asa cum vorbiti cu prietenii pe Facebook asa puteti sa faceti si telemedicina. Puteti utiliza Skype pentru a vedea clientii si pacientii. Puteti discuta telefonic sau pur si simplu, utilizati emailul.
  • Luati legatura in primul rand cu clientii dvs cronici sau cu cei care erau programati pentru divese afectiuni si folosind internetul sau smartphone-ul programati consultatii in regim de telemedicina;
  • Asigurati-va ca aveti un stoc de medicamente necesare care pot fi administrate cu usurinta de proprietari, antiparazitare, mancare pentru caini si alte produse veterinare si discutati cu proprietarii despre posibilitatea livrarii prin curier (curierul puteti fi chiar voi);
  • Nu aveti nevoie pentru aceasta perioada de platforme extra specializate de telemedicina. Asa cum am spus, puteti utiliza orice program de chat pe care il are clientul, messenger, Skype sau Facebook. Va este suficienta doar camera telefonului pentru a va filma si a vorbi cu clientii. Oamenii sunt acum concentrati pe rezolvarea rapida si eficienta aproblemelor nu pe calitatetea transmisiilor si facilitatile deosebite.
  • Lumea este in haos, iar un animal de companie din cealalta parte a orasului are nevoie de ajutor. Nu cautati solutii complicate. Folositi ceva simplu si la indemana pentru a vedea si evalua pacientul, eventual a recomanda un tratament de sustinere ce poate fi aplicat de proprietar. Folositi un curier si trimiteti ceea ce are nevoie. Nu asteptati ca altcineva sa faca asta pentru dvs. Fiti in mijlocul evenimentelor.

Suntem cea mai incapatanata si independenta profesie de pe planeta si ne-am petrecut intreaga cariera spunand tuturor sa nu ne spuna ce sa facem.

Deci de ce asteptati ca cineva sa va spuna ce sa faceti? Fiti inventiv si evoluati. Cautati solutii simple si aplicati-le. 

Ultima modificareMarți, 24 Martie 2020 18:00
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Vieru Iulian

Medic Veterinar Primar

Fondator Revista Veterinarul

Website www.veterinarul.ro