Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Terapia cancerului - Cum folosim antinflamatoarele nesteroidiene -partea aII-a

Contents[Hide]

Am expus in prima parte efectele generale ale NSAID (NonSteroid Anti-Inflamatory Drugs), cateva elemente de farmacodinamica a acestor substante la caine si pisica, precum si efectele anti-tumorale raportate pentru aceste medicamente, la om, caine si pisica.

In continuare, vom prezenta succint cateva aspecte practice privind utilizarea NSAID in preventia si tratamentul bolii canceroase la caine si pisica.
Studii repetate au confirmat efectul antitumoral al piroxicamului asupra carcinomului de mucoasa a vezicii urinare (TCC – Transitional Cell Carcinoma), numit si carcinom urotelial, atat la om cat si la caine [2], [3]. intr-unul din studii [4], de pilda, din 62 de caini diagnosticati cu TCC (tumori spontane), prin tratament cu piroxicam s-au obtinut 2 remisii complete, 9 remisii partiale (reducere in volum a tumorii cu peste 50%), 35 de cazuri stabilizate (reducere sub 50%) iar in 16 cazuri boala a continuat sa avanseze.

Timpul median de supravietuire sub tratament a fost de 195 zile. Dupa aceste cercetari, piroxicamul a fost considerat un medicament cu potential antitumoral demn de a fi evaluat si sau facut incercari repetate de includere a lui si in terapia altor tipuri de cancere. Recent, mai multi oncologi au remarcat faptul ca nu exista o baza logica sau empirica pentru a acorda un rol privilegiat piroxicamului, intre toate NSAID, ca avand un efect antitumoral aparte; alte medicamente din aceeasi clasa pot avea efecte similare sau chiar superioare. Se pare ca e vorba doar de o intamplare ca primele studii s-au facut, la Purdue Comparative Oncology Program (Purdue University) prin folosirea piroxicamului, in urma observarii accidentale a unor remisii spontane a tumorilor la pacienti carora li se administrase piroxicam pentru atenuarea durerilor.

 

Urmatoarele studii au incercat sa confirme sau sa extinda aceste prime rezultate la alte tipuri de tumori, mentinand piroxicamul ca medicamentul ales fortuit din multitudinea de NSAID. Un exemplu este carcinomul de plan nazal, cu celule scvamoase, la care administrarea locala sau intratumorala de piroxicam continua sa fie recomandata in numeroase materiale de referinta. Meloxicamul, datorita toxicitatii gastrice reduse, poate fi o alternativa mai avantajoasa [1].

Un alt tip de cancer in care NSAID sunt incluse in terapia standard antitumorala este carcinomul prostatic canin, in cazurile in care cand se identifica, pe langa tumora primara, metastaze la distanta sau implicarea limfonodurilor regionali. in aceasta situatie, protocolul recomandat [1] include, pe langa un antiinflamator nesteroidian, citostaticul mitoxantrona. Beneficiul terapeutic este apreciat drept marginal si inconstant, nefiind confirmat prin studii ample si riguroase pentru carcinomul prostatic.

terapia cancerului pisica caine 1

 

Pentru TCC insa, combinatia mitoxan- trona-piroxicam este comunicata drept protocol cu beneficii terapeutice confirmate statistic. In sfarsit, o situatie in care utilizarea NSAID poate aduce beneficii spectaculoase este cea a tumorilor miofibroblastice mezenterice. Acestea, pe de o parte sunt dificil de incadrat din punct de vedere al caracterului inflamator/tumoral/malign, iar pe de alta parte sunt practic imposibil de extras chirurgical fara compromiterea tractului digestiv. In oncologia umana se raporteaza raspunsuri favorabile spectaculoase prin terapie de linia a doua si mentinere cu NSAID, dupa un atac cu glucocorticoizi [5]. Numeroase studii bazate pe imunohistochimie au evidentiat, in ultimii 10 ani, nu numai prezenta abundenta a ciclooxigenazelor, mai ales a izoenzimei COX2, in tesutul de neoformatie de diferite tipuri, dar chiar o proportionalitate intre abundenta COX si malignitatea tumorii. Se cuvine insa subliniat ca aceasta constatare nu se asociaza cu confirmarea unui raspuns prompt si proportional al tumorii la administrarea de inhibatoare de COX.

terapia cancerului pisica caine 2

 

Se pare ca ciclooxigenaza si receptorii de ciclooxigenaza sunt implicati in procesele biologice de la nivelul tumorii nu numai in favoarea dezvoltarii tumorii, dar si in reactia de aparare locala a organismului, astfel incat bilantul in-terventiei prin inhibitori de COX nu este totdeauna util terapeutic.

1. Terapia simptomatica si paleativa


Terapia bolnavului de cancer este complexa si foarte flexibila, adaptanduse continuu la starea pacientului, care e marcata de instabilitate si de afectari ample, la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor organismului. NSAID sunt folosite curent la bolnavii de cancer pentru efectele lor analgezice, antipiretice, antiflogistice si pentru cele COXi nespecifice, antitrombotice. Pe de alta parte, utilizarea lor este limitata de toxicitatea lor renala si hepatica, de riscul generarii hemoragiilor (in cazul celor COXi nespecifice) sau al incidentelor cardiace (cele selective COX2i).

Marginea terapeutica este mult redusa fata de om, deoarece majoritatea NSAID se metabolizeaza prin glucuronoconjugare, iar acest proces hepatic este grevat de un deficit enzimatic semnificativ la caine si sever la pisica. Toxicitatea se instaleaza astfel mai repede si mai sever decat la om, iar pentru unele medicamente din aceasta clasa toxicitatea este prompta si fatala chiar la doze mici (paracetamol la pisica). Tratamentul durerii la pacientii oncologici caini si pisici se incadreaza in abordarea recomandata de OMS si pentru oameni: abordarea multi-modala si in trepte (progresiva).

Aspectul multimodal se refera la faptul ca prezenta durerii o perioada mai lunga induce modificari in sistemul nervos care fac inoperanta intreruperea lan- tului (de la generarea la perceptia durerii) la nivelul unei singure verigi; ca urmare, folosirea unui singur analgezic devine ineficace si se impune utilizarea simultana a unor medicamente din mai multe clase, cu mecanisme de actiune diferite. Dupa reducerea durerii prin terapie multimodala pentru o perioada suficient de lunga, functionarea lantului de transmitere a durerii se normalizeaza si se poate incerca revenirea la folosirea unui numar mai mic de tipuri de analgezice. NSAID sunt principalele analgezice non-opioide folosite in terapia prelungita a durerii, mai ales in regim ambulatoriu.

Pe langa ele, in terapia multimodala mai sunt curent folosite opioidele (dintre care accesibile usor veterinarului roman sunt fentanyl, butorfanol, codeina si tramadol considerat uneori opioidergic/monoaminergic) si bifosfonatii (pamidronat), utili in combaterea durerii osoase din tumori osteoclastice, primare sau metastatice.

Tratamentul febrei din boala canceroasa se face aproape exclusiv cu NSAID si se impune in febra manifestata ca sindrom paraneoplazic, in febra indusa de radioterapie sau in complicatiile infectioase care apar frecvent pe fondul tulburarilor imunologice generate local de tumori sau sistemic de chimioterapie. Tratamentul antipiretic trebuie limitat ca intensitate la nivelul minim care permite reluarea hranirii si hidratarii pe cale orala si trebuie incercata oprirea sa de indata ce starea clinica o permite. Toxicitatea tratamentului este totdeauna semnificativa si trebuie avuta in vedere la suprapunerea cu administrarea de citostatice. Intre metamizol, carprofen, robenacoxib si meloxicam, cele mai utilizate NSAID pentru tratamente paleative la caini si pisici, experienta mi-a consolidat increderea in meloxicam ca fiind cel cu riscurile cele mai scazute de a genera complicatii.

2. Referinte

[1] D.J. Argyle, M.J. Brearley, M.M. Turek, Decision Making in Small Animal Oncology, Wiley-Blackwell 2008

[2] Mohammed S.I., et al, Effects of the Cyclooxigenase Inhibitor, Piroxicam, on Tumor Response, Apoptosis, and Angiogenesis in a Canine Model of Human Invasive Urinary Bladder Cancer, Cancer Research 62m 356-358, Jan 2002

[3] Mohammed S.I., et al, Effects of the cyclooxygenase inhibitor, piroxicam, in combination with chemotherapy on tumor response, apoptosis, and angiogenesis in a canine model of human invasive urinary bladder cancer, Mol Cancer Ther. 2(2): 183-8, Feb. 2003

[4] Knapp, DW, Richardson RC, Bottoms GD, Teclaw R, Chan TC. Phase I trial of piroxicam in 62 dogs bearing naturally occurring tumors. Cancer Chemother Pharmacol 1992;29:214-218

[5] Diop, B., Konate I., Ka S., Sall I., Fall D., Dieng M., Wone Y., Mesenteric myofibroblastic tumor: NSAID therapy after incomplete resection, Journal of Visceral Surgery, Vol. 148:4, Sept. 2011, Pg. e311-e314

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 20:06
Dr Liviu Gaita

medic veterinar

membru fondator HSVMA
membru AMVAC, PeTA

Website www.ortovet.ro
Mai multe din această categorie: « Bolile cardiace congenitale Sindromul Cushing »