updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Tipuri de texturi ale blanii

 

Asa cum exista diferente intre tipurile de blana, la fel intalnim si diferente intre tipurile de texturi ale blanii iar intelegerea tipului de textura este esentiala pentru o ingrijire corespunzatoare.

Urmatoarea lista ilustreaza diferite tipuri de texturi ale blanii:

1. Blana scurta

Este formata din par foarte scurt. Acest tip de blana poate fi simpla sau dubla, in functie de rasa cainelui. Din punctul de vedere al ingrijirii, acest tip de blana nu pune mari probleme. Acest tip de par este intalnit la caini din rasa Bulldog si Dalmatian.

2. Blana sarmoasa

Este un tip de blana formata fie dintr-un strat de protectie mai lung si cu aspect aspru sau sarmos la exterior si dintr-un strat moale de puf sub acesta, fie doar din primul strat descris anterior. Acest tip de blana poate avea un aspect ondulat, dar cand ingrijiti un astfel de catel puteti observa ca parul este un pic aspru. Cand vorbim de blana aspra putem exemplifica prin rasa Terrier. Acest tip de blana necesita tuns si scurtat din cand in cand, fapt ce va va solicita un plus de timp pentru ingrijirea zilnica.

3. Blana carliontata

Acest tip de blana nu este atat de des intalnita, dar este foarte usor de recunoscut. Este intalnita la cateii din rasa Pudel, Cainele de apa portughez. Aceste rase au blana carliontata ce necesita ingrijire zilnica, incluzand aici scurtat si periat.

4. Blana de tip codite rasucite

Cateii ce poseda acest tip de blana au parul parca impletit in codite de tip Dreadlock (Rasta). Acest tip de blana necesita foarte multa ingrijire pentru ca pa rul sa nu se incalceasca. Mentinerea acestor codite va solicita mult timp. Pentru a exemplifica si aici, vom folosi rasele Puli si Komodor.

caine rasa Puli

5. Lungimea blanii

In afara de tipurile de textura, blana cateilor poate avea diferite lungimi. Un par scurt este intotdeauna mai usor de intretinut decat unul lung. Exista, totusi mai multe categorii de par:

5.1. Caini fara par

Asa cum o spune si numele acestia nu au sau au foarte putin par. Spre exemplu cateii din rasa Cainele chinez cu creasta (Chinese Crested) au par doar in zona capului si pe picioare. Lipsa parului nu presupune insa si o lipsa a nevoii de ingrijire. Cu toate ca nu trebuie periati sau tunsi, ingrijirea pielii lor va va solicita destul de multa atentie.

5.2. Caini cu parul scurt

In majoritatea cazurilor ingrijirea acestora presupune doar spalarea lor. Blana lor nu ofera prea multa protectie impotriva elementelor naturii, asa ca este posibil sa intampine probleme in special in climatele reci. Acesti caini pot avea blana simpla sau dubla. Exemple din aceasta categorie pot fi rasele Basenji si Beagle.

5.3. Caini cu blana de lungime medie

Putem spune ca acest tip de blana este cea mai potrivita deoarece nu este nici prea scurta incat sa nu ii ofere protectie cainelui, dar nici prea multa incat sa se incalceasca. De obicei aici intalnim catei cu blana dubla, acestia fiind mai usor de ingrijit decat cainii din urmatoarea categorie.

5.4. Caini cu blana lunga

De obicei cateii din aceasta categorie sunt atractiile targurilor si expozitiilor. Blana lor frumoasa si lunga starneste aprecierile tuturor. Dar frumusetea are pretul ei. De obicei acestia au blana simpla, iar aceasta are adeseori tendinte de incalcire in cazul in care nu este intretinuta. Daca se incadreaza in aceasta categorie, catelul tau va avea nevoie de foarte multa ingrijire, incluzand aici chiar si vizite regulate la salonul de cosmetica.

6. Culoarea blanii

Intalnim o bogata varietate de culori in ceea ce priveste culoarea blanii cateilor. De asemenea intalnim o mare varietate de tipare: de la blani in doua culori, trei, intalnim chiar si blani cu aspect tigrat. Culorile si felul in care se imbina au legatura in mare parte cu standardele fiecarei rase. 
Unele sampoane si balsamuri de par te ajuta sa scoti in evidenta cat mai bine blana catelului tau. Atunci cand te aprovizionezi pentru ingrijirea cainelui tau, trebuie sa te asiguri ca samponul pe care il cumperi este potrivit pentru culoarea blanii: spre exemplu exista sampoane care pun in evidenta blana alba sau  sampoane care confera culorii negru o stralucire matasoasa.

 

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.