Inseminarea artificiala la Porci - partea 1
- Editor: Dr. Ciprian Radu
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Inseminarea artificiala (IA) de porcine este practicata pe scara larga in tarile cu o crestere intensiva a porcilor. In Europa de Vest, mai mult de 90% din scroafe sunt inseminate IA de mai mult de doua decenii.
Introducere
Comparativ cu imperecherea naturala, IA-ul este un instrument foarte util de a introduce gene superioare in efectivele de porci, cu un risc minim de boala. Rezultatul IA in mare masura depinde de calitatea materialului seminal si procedura de inseminare. In practica, materialul seminal proaspat, diluat pentru inseminare intracervicala este cel mai des folosit la porci. Materialul seminal se obtine de la vieri in ferme specializate sau de la Centre IA, prea puțin prezente in Romania. in vest, acesta din urma ofera o diversitate de rase si linii genetice si distribuie materialul seminal gata de utilizare.
Poate o soluție viabila de a relansa cresterea porcilor in Romania ar fi si implicarea medicului veterinar in realizarea unor astfel de centre locale sau regionale, dar aceasta este o alta discuție. in IA trei aspecte importante ar trebui sa fie luate in considerare. In primul rand, ar trebui sa fie utilizat numai materialul seminal de la vierii sanatosi.
Vierii bolnavi pot sa ejaculeze sperma, care poate fi contaminata cu germeni patogeni. Materialul seminal contaminat ar putea conduce, prin urmare, la o transmisie rapida a agentilor patogeni si a focarelor de boli in efectivele de scroafe. in aceste condiții trebuie sa adoptam reguli foarte stricte de control al bolilor la vieri si mai ales a celor cu transmitere sexuala. Cel de-al doilea aspect este capacitatea de fertilizare a dozelor de material seminal produs.
Potentialul de fertilizare al unei doze de material seminal este in mod inerent legat de calitatea spermatozoizilor in sine . Examinarea ejaculatului este necesara. Un al treilea aspect important al IA este procedura de prelucrare a materialului seminal. Acest lucru nu este important doar pentru a garanta o prezenta scazuta a microorganismelor, ci chiar mai mult, pentru a obține sperma de calitate, spermatozoizi viabili gata de utilizat in dozele de material seminal care pot fi utilizate mai multe zile.
Procedura de dilutie si de manipulare a materialului seminal, proprietatile soluțiilor folosite si micromediul pentru celulele spermatice pot influenta supra - vietuirea si longevitatea spermatozoizilor.
Vom incerca sa analizam si sa abordam critic diferitele etape pe parcursul intregului IA. La porci, vom aborda procedura de colectare a materialului seminal, dilutia si prelucrarea, urmata de metode si tehnologii pentru a evalua calitatea materialului seminal, conditiile de depozitare si de caracteristicile soluțiilor aspecte care sunt necesare pentru a mentine ridicata calitatea materialului seminal. in ultima parte vom aborda diferite strategii IA.
2. Colectarea de materialului seminal, dilutie si prelucrare
Desi sistemele automate de colectare a materialului seminal au fost elaborate cu mulți ani in urma, o practica eficienta poate fi si colectarea cu o mana inmanusata sau o vagina artificiala, de la un vier instruit pentru a monta o scroafa inactiva. Scroafele manechin, daca se utilizeaza, trebuie sa fie solide din constructie, fara margini ascutite si situate intr-o camera linistita, speciala de colectare a materialului seminal, cu o podea ne-alunecoasa. Un recipient preincalzit (38° C) va fi pregatit pentru colectare. Partea de sus a recipientului se va acoperi cu un tifon steril pentru a filtra materialul seminal. Capatul penisului este prins ferm cu o mana inmanusata si procesul de colectare este initiat cu presiune ferma pana la sfarsitul spiralei penisului, cu mana, astfel incat penisul sa nu se poata roti. Acest proces imita presiunea aplicata de forma "tirbuson" a vaginului scroafei.
Manusile de vinil se pot folosi, atenție, nu de latex, deoarece acestea sunt toxice pentru materialul seminal.
Prima parte a ejacularii (presperm) trebuie aruncata. Este lichid apos clar si nu conține spermatozoizi (~ 25 ml), dar poate avea un numar mare de bacterii. Fractia spermatica bogata ar trebui sa fie colectata imediat (4-10 ml). Este foarte albicioasa in aparenta si contine 80-90% din toate celulele spermatice din ejaculat. Dupa ce fractiunea sperma-bogata este completa, restul de ejaculare este din nou mai clar, lichid apos, si nu ar trebui sa fie colectat (70-300 ml). Dupa colectare, filtru ar trebui sa fie aruncat si recipientul de colectare ar trebui sa fie plasat in apa calda. Materialul seminal ar trebui sa fie prelucrat in termen de 15 min. dupa colectare.
Ejacularea dureaza pana la 5 - 8 min, dar poate continua pana la 15 min. Se poate colecta astfel aproximativ 100 pana la 300 ml de material seminal. Material seminal se poate colecta de la vierii in centre IA, in condiții optime fara a stresa masculul, de aproximativ 2 ori pe saptamana. Procesul de prelucrare ar trebui sa fie facut intr-o camera calda, cu echipament curat si steril. Soluțiile care se adauga la materialul seminal trebuie sa evite socul rece prin diminuarea treptata a temperaturii. Un ejaculat normal contine, de obicei, sperma suficienta pentru a fi inseminate 15-25 de scroafe folosind tehnicile de IA conventionale. Fiecare doza trebuie sa contina 2-3 miliarde spermatozoizi in 80 -100 ml. 3.
Evaluarea calitații materialului seminal
3.1 Evaluarea concentratiei de spermatozoizi in ejaculat
Numarul de spermatozoizi intr-o doza de material seminal este importanta pentru procesul de fertilizare. Pe de alta parte, centrele de IA au tendinta de a dilua ejaculatul cat mai mult posibil pentru a maximiza producția de material seminal. Variatia numarului de spermatozoizi intr-un ejaculat a fost descrisa frecvent intre diferitele rase de porci de ex Landrace, Duroc si Yorkshire, care este un prim factor care influenteaza doza de material seminal produsa.
Nu numai diferentele in numarul de spermatozoizi, dar, si in volumul de spermei, variind astfel de la 100 la 300 ml, aspect care influențeaza si concentratia spermei. Variatia individuala in cadrul unei rase, de asemenea, este foarte importanta, demonstrandu-se o diferenta la fatare de 0.09 la 1.88 purcei atunci cand scroafele sunt inseminate cu 2*109 sau 3*109 spermatozoizi. Diferentele intre cele doua doze de material seminal au fost in mare masura dependente si de variatii individuale intre vieri.
Un alt studiu arata ca utilizand 2 * 109 spermatozoizi pe doza apare o rata mai scazuta de fatare. Cert este ca rezultatele de fertilitate sunt mult mai mici atunci cand doze de material seminal utilizate sunt prea diluate. Un sfat general pentru numarul de spermatozoizi de buna calitate intr-o doza material seminal a fost setata la 3 * 109 spermatozoizi pe doza. Numarul de spermatozizi ar trebui sa fie adaptat si in funcție de caracteristicile morfologice sau motilitatea. Prin inmultirea volumului total de gel fara ejaculare (ml) ori concentratia de spermatozoizi pe ml rezultand numarul total de spermatozoizi. Volumul este in mod curent masurat prin cantarirea ejaculatului luand in considerare 1 gram egal cu 1 ml. Valorile de obtinute, totalul numarului de spermatozoizi sunt un bun indicator pentru a evalua spermatogeneza. Datele de mai sus indica in mod clar importanta unei determinari exacte a concentratiei de spermatozoizi in lichidul ejaculat.
3.1.1 Inspectia ejaculatului
Evaluarea vizuala a opacitatii ejaculatului ofera o idee asupra concentrației spermei. Cu toate acestea, aceasta metoda este foarte subiectiva si, prin urmare, nu este recomandata.
3.1.2 Camere de numarare
Camerele de sticla utilizate pentru numararea spermatozoizilor pot fi de diferite tipuri, putand contoriza celule in general utilizand metoda volumului cunoscut. Hemocitometre, cum ar fi Neubauer, Thoma si camera Bürker sunt camere de sticla reutilizabile cu volumul fix utilizate pentru numararea spermatozoizilor dintr-o granulație. Camerele Makler sunt utilizate pentru evaluarea concentrarii, precum si motilitatea. Precizia camerelor de numarare este diferita si depinde de modul in care camera este umpluta.
Continuare in articolele urmatoare