Totul despre durata de instruire SSM pentru un salariat CIM cu timp partial
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
Intrebare: Avand in vedere prevederile Legii 3192/006 si normele de aplicare, durata de instruire (introductiv generala si la locul de munca) nu poate fi mai mica de 8 ore.
Va rugam sa ne precizati daca in cazul unui salariat cu timp partial de 4 h/zi instruirea generala si cea la locul de munca pot fi efectuate in mai multe zile astfel incat salariatul sa nu efectueze ore suplimentare;
de exemplu:
- instruirea generala (8 ore) se face astfel: 4 ore in prima zi de activitate si 4 ore in ce-a dea 2 zi de activitate
- instruirea la locul de munca (8 ore) se face astfel: 4 ore in ziua 3 de activitate si 4 ore in ziua 4 de activitate.
Mentionam ca sunt si salariati care sunt pensionati pe caz de boala si nu pot sta mai mult de 4 ore pe zi.
Raspuns: Potrivit art. 77 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:
a)instruirea introductiv-generala;
b)instruirea la locul de munca;
c)instruirea periodica.
Totodata, conform art. 81 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
Art. 87 alin. (2) din aceleasi norme metodologice prevede ca angajatorul stabileste prin instructiuni proprii durata instruirii introductiv-generale; aceasta nu va fi mai mica de 8 ore, iar conform art. 92 alin. (2), durata instruirii la locul de munca nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste prin instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:
a)angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b)lucratorul desemnat; sau
c)un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d)serviciul extern de prevenire si protectie.
Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca la nivelul intreprinderii si/sau al unitatii se efectueaza in timpul programului de lucru, iar perioada in care se desfasoara instruirea este considerata timp de munca, astfel cum prevede art. 76 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest sens sunt si dispozitiile art. 21 alin. (2) din Legea 319/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Fata de aceste dispozitii legale, opinia noastra este aceea ca in privinta salariatului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial angajatorul are obligatia asigurarii instruirii in timpul programului de lucru pe o durata ce nu poate fi mai mica de 8 ore, asa incat 8 ore din timpul de lucru al angajatului cu CIM cu timp partial i se va face instructajul in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Asadar, conform dispozitiilor legale atat durata instruirii introductiv-generale, cat si durata instruirii la locul de munca nu vor fi mai mici de 8 ore fiecare, legiuitorul nespecificand in mod expres ca cele 8 ore de instruire sunt repartizate intr-o singura zi de lucru. Cu toate acestea, interpretarea data de unele inspectorate teritoriale de munca este in sensul ca cele 8 ore de instruire trebuie sa fie efectuate in aceeasi zi, de aceea va sfatuim sa aflati si practica inspectoratului teritorial de munca de care apartineti.
Sursa: legislatiamuncii.manager.ro

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- „Săptămâna cu porți deschise” la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași
- Grupul de Lucru în Oncologie al WSAVA va lansa oficial Lista de Verificare pentru Chirurgia Cancerului
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare