Tratamente cu modificatori de comportament
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
De ce veterinarul meu a prescris acest medicament?
Aceste medicamente sunt folosite pentru a modifica sau de a trata o gama larga de comportamente nedorite, nesociabilitatea sau tulburarile emotionale cum ar fi comportamentul obsesiv compulsiv, anxietatea de separare, depresia, agresivitatea si dominare fata de caini, pulverizarea de urina in marcare, agresiunea intre pisici. In general, acestea ar trebui folosite numai in combinatie cu tehnici de modificare comportamentale.
Pentru unele modificari de comportament nu sunt disponibile preparate de uz veterinar. Medicul veterinar va poate cere sa semnati un formular de consimtamant pentru a putea fi recomandate si prescrise intr-o reteta medicamente ce pot fi folosite pentru a trata animalele de companie.
Cum se administreaza aceste medicamente?
Aceste medicamente se elibereaza pentru animalele de companie numai de catre medicul veterinar. Cititi cu atentie prospectul si indicatiile scrise ale medicului curant.
Incercati sa dati acest medicament la aproximativ aceeasi ora (e) in fiecare zi.
Nu dati medicamentul pentru animale de companie mai mult decat a fost prescris in reteta.
Nu incetati sa dati aceste tipuri de medicamente la animalele de companie fara o prealabila consultatie realizata de catre medicul veterinar curant. Pentru modificatorii unui anumit comportament, este posibil sa dureze un timp indelungat inainte ca efectul medicamentului sa fie observat. O data cu terminarea medicatiei trebuie sa luati legatura cu medicul curant din timp pentru a stabili necesitatea continuarii tratamentului.
Incercati sa nu pierdeti doze.
Spalati-va mainile dupa manipularea acestor medicamente.
In caz de ingerare accidentala, solicitati imediat sfatul medicului si prezentati prospectul sau eticheta produsului.
Ce se intampla daca am uitat de o doza?
Da doza cat mai curand posibil. Daca este aproape timpul pentru urmatoarea doza, sariti peste doza uitata si continuati cu programul regulat. Nu dati la animale de companie doua doze dintr-o data.
Cum se pastreaza aceste medicamente?
Pastrati aceste medicamente ferite de posibilitatea de manipulare de catre copii. Nu lasati copiii sa dea astfel de medicamente pisicii. Pastra aceste medicamente intr-un loc racoros, uscat, la temperatura camerei. Se pastreaza departe de caldura si de lumina directa a soarelui. A nu se pastra aceste medicamente in baie, in apropierea bucatariei, chiuvetei sau in locuri umede. Medicamentele se poat descompune daca sunt expuse la caldura sau la umezeala.
Posibilele efecte adverse
Desi acest tip de medicatie are efecte secundare potentiale, mai rare, aceasta nu inseamna ca nu exista un risc ridicat de aparitie a oricarui simptom advers. Comunicati medicului veterinar in cazul in care credeti ca animalul este gestant.
Posibile efecte secundare asociate cu modificatori comportament pot include: varsaturi, modificari ale poftei de mancare, somnolenta, uscaciunea gurii si o frecventa crescuta a cordului. Daca aceste simptome persista sau sunt suparatoare atunci contactati medicul veterinar de indata. Si alte reactii adverse pot sa apara. Daca observati ceva neobisnuit, contactati medicul veterinar.
Posibilele interactiuni intre medicamente.
Asigurati-va ca ii spuneti medicului veterinar ce alte medicamente ati administrat pisicii dvs.
Destul de des, medicul veterinar poate prescrie doua medicamente diferite, si este necesara anticiparea interactiunilor intre medicamente. In acest caz, medicul veterinar poate in functie de doza, sa monitorizeze animalele de companie mai indeaproape. Desi pot sa apara interactiuni, aceasta nu inseamna ca exista neaparat un risc ridicat de aparitie a unor complicatii.
Luati legatura cu medicul veterinar de indata ce animalul dumneavoastra prezinta orice reactii neobisnuite, atunci cand medicamente diferite sunt administrate impreuna.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa