updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Tuberculoza aviara

Este o boala infectioasa raspandita pe tot globul pamantesc cu o incidenta diferita de la o tara la alta. Agentul cauzal este Mycobacterium avium. Cel mai des sunt afectate gainile, dar sunt afectati si porumbeii.

 

 


Boala evolueaza obisnuit enzootic, stationar. Se exprima clinic dupa o perioada de latenta de 6-8 luni, dupa care urmeaza extinderea rapida a bolii.

Etiologie: fata de Mycobacterium avium sunt receptive numeroase specii de pasari, pe primul loc situandu-se galinaceele, apoi curcile, fazanii, bibilica, porumbelul, dar si unele pasari salbatice cum ar fi: potarnichea, prepelita, cotofana etc. Are o rezistenta crescuta fata de diferiti factori nocivi, conditionat de temperatura, umiditate, intensitatea luminii si substratul material in care este inglobat. De ex. la temperatura de -192 grade C  isi pastreaza intacta viabilitatea si virulenta. La temperatura camerei rezista peste un an, dar este distrus la 60 de grade C in 40 minute, iar la 70 de grade in 30 minute. Lumina solara distruge in 5 ore in mediul uscat.
Germenii au o rezistenta remarcabila la actiunea acizilor si alcalilor. Formolul 3% ii omoara in 30 de minute, la fel si solutia de var cloros cu un continut de 4-5% de clor activ.

Tabloul clinic: pasarile bolnave slabesc, mucoasele aparente sunt palide, uneori subicterice (usor galbuie). Unele exemplare prezinta diaree, cele cu leziuni articulare si osoase schioapata. La porumbel deseori leziunile apar la nivelul ochilor, mai exact la pleoape, care se pot confunda cu variola, insa fara tendinta de a se vindeca.

Tabloul morfopatologic:  in tuberculoza aviara tabloul lezional este dominat de leziunile hepatice, splenice, intestinale, medulare, pulmonare si mai rar cutanate. Organele afectate sunt marite in volum, cu aspect degenerat si presarate cu noduli de dimensiuni variabile, de la un bob de mei pana la o nuca, sau chiar mai mari. Frecvent se produce ruptura organului, indeosebi a ficatului, urmata de moartea pasarii. Nodulii sunt usor enucleabili si cazeosi pe sectiune. Localizarea pulmonara este mai rara. Acesti noduli se pot confunda usor cu nodulii produsi de forma metastatica a trichomonozei.

Diagnosticul: la celelalte specii de animale sunt folosite teste alergice, numite tuberculinare, dar la porumbei inca nu am intalnit descrierea metodei. La porumbeii bolnavi cu simptomele sus mentionate poate fi banuita tuberculoza, iar diagnosticul exact se poate pune numai in urma examenelor morfopatologice si de laborator. Boala fiind mai raspandita la gaini, probabilitatea de a se imbolnavi cu aceasta boala este mai mare la porumbeii care sunt tinuti printre gaini, sau langa cotetul gainilor.

Tratamentul: nu este un tratament sigur pentru aceasta boala, deci exemplarele bolnave de tuberculoza aviara trebuie eliminate din efectiv. Dezinfectia adapostului porumbeilor este un mijloc de a scapa de aceasta boala.

Sursa:zoliszaboro.blogspot.com

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Szabo Zoltan

M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt  mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro

Mai multe din această categorie: « Colibaciloza Paramixoviroza »