updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Tumora epiplon prezentare de caz

In anul 2008 a fost prezentata la clinica o femela de ciobanesc german in varsta de 8 ani. Starea generala era destul de rea: cainele nu mai manca de aproximativ o saptamana, se deplasa greu, vomita, slabise foarte mult in ultima luna si prezenta o distensie abdominala foarte mare.

De la aproximativ 40 de kg cat cantarea cu o luna inainte de a fi prezentata la clinica, ajunsese la 33 de kg. in urma unui examen general si palpand cainele, mi-am dat seama ca este vorba de o formatiune dura in cavitatea abdominala de dimensiuni foarte mari. Discutand cu proprietarii, am inteles ca acestia credeau ca femela este gestanta si asteptau sa fete.

La examenul ecografic am constatat ca aceasta formatiune era de fapt o tumora chistica cu continut lichidian si focare de necroza. Datorita dimensiunilor foarte mari nu am stiut din ce organ s-a format aceasta tumora. Practic, nu puteai sa evaluezi nici ficatul, nici splina, nici uterul si nici rinichii. Singura posibilitate de a da sanse de supravietuire acestei femele era interventia chirurgicala. Interventia chirurgicala a fost destul de laborioasa datorita dimensiunilor foarte mari ale acelei tumori.

Tumora avea o greutate de 12,7 kg, nu avea aderente la organele din jur si a putut fi extirpata in totalitate. in urma examenului histopatologic s-a pus diagnosticul de tumora chistica de epiplon. Dupa mai multe zile de tratament, catelusa si-a revenit complet, avand si in acest moment o stare buna de sanatate. Acest gen de tumori sunt destul de rare la caini si pot fi observate ecografic cu usurinta. Este recomandat ca ele sa fie operate in stadii incipiente, cand dimensiunile sunt reduse.

Tumorile chistice sunt tumori cavitare constituite dintr-un perete si au continut lichidian. tinand cont de varsta animalului am considerat ca este vorba de o tumora dobandita. Mecanismele ce determina formarea acestor tumori sunt de natura genetica inflamatorie, microbiana, traumatica si necrotica.

Continutul lichidian intalnit in cazul povestit mai sus era serohemoragic iar patogeneza acestor tumori chistice este in continuare discutabila. Tumorile de ge nul acesta sunt in principal tumori benigne ale sistemului limfatic indus in epiplon.

Anatomo-patologic, aceasta tumora chistica de epiplon avea aspectul unei dilatatii saciforme de dimensiuni foarte mari. Tumorile din aceasta categorie sunt benigne, sunt incapsulate, cresc lent, comprima tesuturile si organele, dar nu invadeaza. Ele au o consistenta ferma, nu metastazeaza si se pot opri din evolutie.

Pot considera ca acest caz este unul dintre cele mai deosebite cazuri pe care le-am intalnit in decursul activitatii mele.

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 20:03
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.