updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Tumora veneriana transmisibila (Sarcomul Sticker) - studiu de caz

Sticker-ul este o tumora veneriana transmisibila, ce apare la caini, fiind localizata la nivelul penisului si/sau preputului la mascul, la femela avand localizare vulvara si la nivelul mucoasei vestibulare. Transmiterea tumorii se face prin contact direct sexual sau prin simpla mirosire a zonei genitale afectate. Nu exista specificitate de varsta, sex sau rasa, s-a observat insa o incidenta mai mare in adaposturile/crescatoriile supraaglomerate si in cazul imperecherilor necontrolate.

Localizarea cutanata a tumorii este una destul de rara (10-15%), iar atunci cand se suspicioneaza, trebuie efectuate examene suplimentare pentru stabilirea diagnosticului diferential fata de alti noduli cutanati (histiocitom, lipom, limfom cutanat, mastocitom, granuloame sterile, piogranuloame, granuloame bacteriene sau fungice etc.).

Clinic, atat la mascul cat si la femela, boala debuteaza cu prurit, inflamarea mucoasei si aparitia unor granulatii gri-albicioase, care apoi se transforma in noduli de culoare rosie. Macroscopic, proliferarea tumorala poate fi unica sau multipla, sesila sau pedunculata, nodulara sau papilara, cu o consistenta ferma si diametru de pana la 15 cm.

Metastazele sunt rare si pot aparea la nivelul limfonodulilor inghinali, ficat, rinichi etc.

Diagnosticul se pune in baza examenului citologic (aspiratie cu ac fin si coloratie MGG), examenului histo­patologic si a imunhistiochimiei. Unul din tratamentele recomandate consta in administrarea de:

 • Vincristinum in doza de 0.5 mg/m², strict IV, 1x/saptamana, 3-6 administrari;
 • Cyclophosphamide 50 mg/m²/zi, PO, 4 zile pe saptamana;
 • Methotrexatum 0.35 mg/kg, IV, 1x/saptamana, 3-6 administrari.

Se poate aplica excizia chirurgicala a nodulilor cutanati si castrarea exemplarelor afectate, aceasta din urma putand sa conduca la remiterea spontana in decurs de 2-4 saptamani.

1. Studiu de caz

 • Specia: Canina
 • Rasa: Comuna
 • Sexul: F
 • Varsta: aproximativ 3 ani
 • Necastrata.
 • Antecedente medicale: doua avorturi in decurs de 1 an.

2. Anamneza:

Se scarpina de cateva saptamani si prezinta un miros ihoros. Stare generala buna.

3. Examen clinic:

Numerosi noduli cutanati (in diferite stadii de evolutie) cu diametrul intre 1-4 cm, suprainfectati, ulcerati si denudati, prezenti in special pe zona cervicala (Fig. 2, 3, 5), dar si pe urechi (Fig 4, 6).

fig2

Fig. 2 – Noduli zona cervicala

fig3

Fig. 3– Noduli zona cervicala

fig5

Fig. 5– Noduli zona cervicala

fig4
 

Fig. 4 – Formatiune tumorala pavilion ureche si pleoapa

fig6

Fig. 6 – Formatiune tumorala ureche

Formatiune neregulata, friabila, de aproximativ 5 cm la nivel vulvar (Fig. 1).

fig1

Fig. 1 – Formatiune tumorala vulvara Fig. 3– Noduli zona cervicala

 

Nodul de culoare rosie la nivelul pleoapei superioare stangi (Fig. 4).

4. Diagnostic

Pe baza simptomatologiei si a suspiciunii de sarcom Sticker s-a recurs la recoltarea a trei probe in vederea efectuarii unui examen citologic (aspiratie cu ac fin si frotiu).

5. Rezultat examen citologic:

5.1. Specimen

Formatiuni cutanate, multiple (pleoapa superioara stanga, buze, urechi - bilateral, zona cervicala), inclusiv formatiune localizata la nivel vaginal (cu consistenta friabila, bine vascularizata).

5.2. Citologie - descriere

Frotiu bogat celular, cu populatie monomorfa de celule rotunde cu anizocitoza moderata. Celulele prezinta nucleu rotund, veziculos, situat usor excentric, cromatina dispusa granular, cu un nucleol proeminent, anizocarioza moderata. Citoplasma abundenta, bazofila, ocazional vacuole fine, optic goale, situate la periferia celulei. Mitoze atipice in numar moderat. Sunt surpinse limfocite si plasmocite tipice. Rare plaje de celule epiteliale, tipice. Celule de tip inflamator, preponderent neutrofile. Fondul frotiului ocupat de rare hematii si resturi nucleare.

5.3. Citologie - interpretare

Tumora cu celule rotunde - TVT (TUMORA VENERIANA TRANSMISIBILA).

5.4. Citologie - comentariu

Tumora veneriana transmisibila se transmite prin actul sexual, evolueaza la ambele sexe. Tumora se poate localiza in aria genitala sau extragenitala (cavitate bucala, nas, piele etc.) La catele se poate localiza chiar si la nivelul cervixului, uterului si oviductelor. Chiar daca metastazele sunt rare, TVT-ul poate da metastaze la nivelul limfonodurilor regionale, pielii, tesutului subcutanat, organelor abdominale, pulmonilor etc.

6. Tratament recomandat

 • Vincristinum in doza de 0.5 mg/m², strict IV, 1x/saptamana
 • Administrarea se face pentru inca 2 saptamani de la remiterea semnelor clinice;
 • Amozicilina cu acid clavulanic 22 mg/kg, 2x/zi, 10 zile, pentru prevenirea infectiilor bacteriene;
 • Cyclophosphamide 50 mg/m²/zi, PO, 4 zile pe saptamana;
 • Methotrexatum 0.35 mg/kg, IV, 1x/saptamana, 3-6 administrari.

Nu exista rezultate si concluzii deoarece proprietarul a refuzat efectuarea tratamentului.

Analizele au fost efectuate in cadrul laboratorului Synevo vet Bucuresti, prin amabilitatea d-nei Dr. Selda Curtseit.

Bibliografie selectiva

 1. Lucrari stiintifice Zootehnie si Biotehnologii, vol. 42 (1) (2009), Timisoara.
 2. Lombard J, Cabanie P. Le sarcome de Sticker. Revue Méd. Vét. 1968;110:565–586.
 3. Padovan D, Yang T, Fenton MA. Epidural spinal metastasis of canine transmissible venereal sarcoma. J. Vet. Med. A. 1987;34:401–404.
 4. Placke ME, Hill DL, Yang TJ. Cranial metastasis of canine transmissible venereal sarcoma. J. Vet. Med., A. 1987;34:125–132.
 5. Ladds PW. The Male Genital System. In: Jubb, Kennedy, Palmer, editors. Pathology of Domestic Animals. Vol. 3. Academic press; New-York: 1993. pp. 471–529.

7. Co-autor

ganescu george medic veterinar

Ultima modificareLuni, 04 Februarie 2019 19:49
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Stanila Liliana Georgiana

Medic veterinar practician

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.