Tumorile adipoase
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Aceste informatii sunt furnizate pentru a va ajuta sa intelegeti diagnosticul sau posibilul diagnostic de cancer la animalele de companie. Daca nu ati efectuat inca un test, medicul veterinar va poate sugera anumite teste pentru a ajuta la confirmarea sau eliminarea unui anume diagnostic prezumtiv, pentru a facilita evaluarea si optiunile de tratament. Pentru ca situatiile individuale si raspunsurile variaza, si pentru ca de multe ori cancerul se comporta imprevizibil, stiinta poate numai sa ne dea un ghid. Cu toate acestea informatiile si intelegerea bolii la animalele de companie se imbunatatesc mereu.
Noi intelegem ca acest lucru poate fi foarte ingrijorator si ne cerem scuze pentru necesitatea de a utiliza un limbaj tehnic.
Ce este aceasta tumora?
Majoritatea tumorilor de tesut adipos (grasime) au o dezvoltare lenta si sunt benigne. Ele se numesc lipoame. Tumorile sunt, de obicei, permanent vindecate prin indepartarea chirurgicala completa. Rareori, acestea pot continua sa creasca si sa creeze probleme datorita dimensiunii lor si a infiltrarii unor structuri adiacente.Unele tumori (liposarcoame) sunt bine delimitate, dar au grad scazut de malignitate. Raspandirea in alte parti ale corpului (metastaza) este extrem de rara, dar exista un sindrom de tumori multiple numit lipomatoza.
Ce stim despre cauza producerii lor?
Se stie putin despre cauza acestui tip de tumora. Motivul pentru care un anume animal de companie poate dezvolta acest tip de cancer sau oricare alt tip de cancer, nu este cunoscut in totalitate. Cancerul este de multe ori punctul culminant al unei serii de circumstante.
Este aceasta o tumora comuna?
Tumorile benigne sunt frecvente la caini, in special in partea de maturitate spre batranete. Tumorile sunt de doua ori mai frecvente la femele decat la masculi si mult mai dese in cazul supraponderabilitatii. Tumorile sunt rare la pisici, desi, din nou mult mai frecvente la animale obeze.
Tumorile infiltrative sunt mai neobisnuite la caini si rare la pisici. Acestea pot sa apara la cainii tineri. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate la Labrador Retriever. Atat cainii cat si pisicile pot avea sindromul de lipomatoza. Tumorile maligne sunt rare.
Cum va afecta acest tip de cancer animalul meu?
Efectul cel mai evident al acestor tumori este un nodul moale sub piele, desi acestea pot aparea si in interiorul abdomenului. Rareori pot crea disconfort, doar in cazurile cand sunt de dimensiuni foarte mari. Ulceratiile si sangerarile sunt rare, dar lipoamele mari pot necroza (muri), provocand modificari de culoare. Tumorile infiltrative pot fi adanc sub pielea trunchiului, in regiunea soldului si a membrelor superioare, caz in care acestea pot aparea, de asemenea, in cadrul muschilor. Sindromul de lipomatoza afecteaza faldurile cazute, grase ale pielii. Compresia maduvei spinarii datorate depozitarii de tesut gras este de asemenea intalnita. Infiltrarea glandei salivare, de asemenea, poate provoca tumori cum ar fi umflarea glandei.
Cum este diagnosticat acest tip de cancer?
Din punct de vedere clinic, aceasta tumora are un aspect destul de tipic, dar pentru a o identifica cu certitudine, este necesar sa se obtina o proba a tumorii in sine. Diferite grade de prelevare de probe chirurgicale pot fi necesare, cum ar fi aspiratia cu acul medical, biopsie, excizia completa sau interventii chirurgicale de explorare (pentru tumori la nivelul abdomenului). Probele sunt transmise pentru examinare microscopica.
Citologia este examenul microscopic al probelor de celule. Este dificil de interpretat pentru acest tip de tumora, deoarece celulele aspirate sunt identice cu cele de grasime normala. In unele cazuri, aspectul clinic tipic ofera o confirmare rezonabila de identitate a tumorii.
Histopatologia este examinarea microscopica a unor sectiuni de tesuturi special pregatite si colorate. Acest lucru se face la un laborator de specialitate in cazul in care diapozitivele sunt examinate de catre un veterinar patolog. Informatia data de acest examen este mai detaliata si mai fiabila decat cea obtinuta prin examen citologic. Examenul histopatologic, de asemenea, exclude alte boli, inclusiv cancere mai grave.
Raportul histopatologic indica daca o tumora este "benigna (non-raspandire, crestere locala) sau "maligna" (recurenta), si modul in care cancerul este probabil sa se comporte (prognoza).
Ce tratament este disponibil?
Tratamentul este indepartarea chirurgicala.
Poate acest tip de cancer sa dispara fara tratament?
Acest tip de cancer rar dispare fara tratament, dezvoltarea sa fiind un proces multi-pas, care se poate opri la cateva etape. Reducerea cantitatii de sange care iriga aceasta tumora sau chiar absenta irigarii se poate produce. Acest lucru va face ca tesutul sa moara, dar tesutul mort va trebui, probabil, indepartat chirurgical. Sistemul imunitar propriu al organismului poate invinge cancerul dar acest rezultat este foarte rar 100% eficient.
Cum pot ingriji animalul meu de casa?
Impiedicati animalul dumneavoastra de la frecarea, zgarierea, lingerea sau muscarea tumorii. Acest lucru va reduce inflamatia. Orice zona ulcerata trebuie pastrata curata.
Dupa operatie, mediul trebuie sa fie pastrat curat si animalelor de companie nu ar trebui sa li se permita sa interfereze foarte mult cu mediul. Orice pierdere de suturi sau semne de umflare sau sangerare semnificative ar trebui sa fie raportate la medicul veterinar. Daca aveti nevoie de sfaturi suplimentare cu privire la ingrijirea postoperatorie va rugam apelati la medicul veterinar.
Cum / cand voi sti daca a fost definitiv vindecat cancerul ?
Examenul histopatologic va indica medicului veterinar cea mai buna solutie de urmat, cat si indicii asupra evolutiei ulterioare. Patologul veterinar indica de obicei un prognostic care descrie probabilitatea de reaparitie locala sau metastaze (raspandirea la distanta). Cele mai multe dintre aceste tumori sunt benigne si sunt vindecate chirurgical. Tumorile infiltrative sunt uneori greu de indepartat si reaparitia dupa interventia chirurgicala poate indica acest tip de cancer. Alta interventie chirurgicala este de succes in prevenirea recurentei sau raspandirea in continuare in mai mult de jumatate din cazurile de acest tip de cancer. Ca si alte sarcoame ale tesuturilor moi (tumori maligne), liposarcoamele sunt invazive la nivel local si, uneori, reapar dupa operatie,dar rar se pot raspandi in tot organismul.
In sindromul de lipomatoza, tumori care nu au legatura cu diagnosticul initial se pot dezvolta in diferite alte parti ale corpului.
Exista riscuri pentru familia mea sau a altor animale de companie?
Nu, aceasta boala nu este o tumora infectioasa si nu se transmite de la animalele de companie la animale de companie sau de la animale de companie la oameni.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa