updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Ulcerul gastric la bovine - bacteriile joaca un rol minor

Oamenii de stiinta au cercetat daca ulcerele gastrice la bovine sunt legate de prezenta anumitor bacterii. Pentru studiul lor, acestia au analizat bacteriile prezente in stomacul bovinelor sanatoase si in stomacul bovinelor cu ulcer si au gasit foarte putine diferente in diversitatea microbiana.

Prin urmare, bacteriile par sa joace un rol minor in dezvoltarea ulcerului. Subiectul Diversitatea microbiana prezenta in stomacul bovinelor a fost publicat acum pentru prima oara in Revista de Microbiologie Veterinara Europeana. Gastrita si ulcerul gastric la om sunt adesea cauzate de bacteria Helicobacter pylori. Si alti factori, precum stressul si alimentata joaca un rol important in sanatatea stomacului. La bovine, vremea si cresterea joaca un rol suplimentar. Rolul etiologic al bacteriilor in ulcerele abomasale a fost investigat de medicul veterinar Alexandra Hunt de la Clinica de Medicina a Rumegatoarelor impreuna cu Stephan Schimtz-Esser de la Institutul pentru Igiena Laptelui.

„Abomasumul este ultimul compartiment din stomacul bovinelor. Celelalte trei compartimente - rumenul, reticulum-ul si omasumul servesc la predigerarea hranei. Abomasumul este de fapt stomacul si este similar in anatomie si functie cu stomacul uman. Gastritele dureroase si ulcerele pot avea loc in abomasumul bovinelor, slabind animalele, ceea ce duce la perforari ale stomacului si chiar la cazuri de moarte”, explica Alexandra Hund. Comunitatile microbiene ale stomacurilor sanatoase si ulcerate sunt aproape identice Microbiologistul Schimtz- Esser a analizat mostre de stomac de la animale abatorizate. Aproape jumatate din mostre erau luate de la vaci sanatoase, cealalta jumatate de la vaci cu un grad scazut de ulcere abomasale. „Animalele foarte bolnave nu sunt permise la abatorizare”, spune Alexandra Hund.

Cercetatorii au izolat si secventiat ADN-ul bacterian din mostrele de stomac. Secventele de ADN au fost folosite pentru a determina tipul de bacterii prezente. „Cele mai frecvente au fost speciile Helicobacter, Acetobacter, Lactobacillus si tulpini noi de Mycoplasma. Bacteria Helicobacter pylori, intâlnita in mod obisnuit la oameni, nu a fost prezenta deloc. Am vazut aproape aceleasi bacterii la animalele sanatoase cât si la cele ulcerate, ceea ce sugereaza faptul ca bacteriile joaca un rol minor in etiologia ulcerelor abomasale”, spune Schmitz -Esser. „Cu toate acestea, acest lucru este un ceva ce am dori sa sustinem, in studiile viitoare.” Bacterii diferite in stomacul viteilor Stomacul viteilor contine o biomasa microbiana relativ imatura. Aceasta inseamna ca diversitatea bacteriana trebuie inca sa se dezvolte. Bacteriile principale descoperite in stomacul viteilor erau bacteriile benefice ale acidului lactic. vAceste bacterii intra in stomacul viteilor prin laptele care formeaza principala lor sursa de hrana. Ulcerele abomasale sunt dificil de detectat „Din cauza simptomelor extrem de subtile, ulcerele abomasale sunt dificil de diagnosticat de persoanele care nu sunt experte. Abomasumul este al patrulea compartiment al stomacului, deci nu este accesibil pentru gastroscopie. Lucram acum la o metoda pentru diagnosticul rapid si timpuriu al acestui tip de ulcere. In orice caz, eliminarea stressului din viata bovinelor este o modalitate buna de a preveni ulcerele gastrice”, recomanda Alexandra Hunt.

Journal Reference: 1. Alexandra Hund, Monika Dzieciol, Stephan Schmitz-Esser, Thomas Wittek. Characterization of mucosa-associated bacterial communities in abomasal ulcers by pyrosequencing. Veterinary Microbiology, 2015; 177 (1-2): 132 DOI: 10.1016/j.vetmic.2015.02.023

Ultima modificareMarți, 02 Iulie 2019 18:13
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.