Un caz interesant de osteocondromatoza felina
- Editor: Dr Serban Zamfirescu
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Subiect Felina, rasa europeana, femela, 9 ani. Motivul prezentarii la medic: deformarea marcata a regiunii grasetului membrului posterior drept ce impiedica deplasarea.
Anamneza: Exceptand motivul pentru care proprietarul a venit cu pisica la medic nu sunt prezente alte modificari. Formatiunea a aparut in urma cu 7 ani si a atins relativ repede dimensiunea de aproximativ 3 cm.
A stagnat in acest stadiu aproape 2 ani dupa care s-a dezvoltat lent ajungand la aproximativ 5-6 cm la 4 ani de la aparitie, motiv pentru care proprietarul s-a prezentat cu pisica la medic.S-a efectuat un examen citologic rezultatul fiind incert. I s-a recomandat sa nu opereze animalul fiind o suspiciune de osteosarcom. in ultima perioada (circa 10-12 luni ), a crescut foarte mult atingand dimensiuni impresionante ceea ce a facut imposibila folosirea membrului afectat si a ingreunat locomotia.
Clinic: S-a constatat o tumora de graset drept de mari dimensiuni (vezi foto 1si 2), tumora ce a abolit functia de locomotie a articulatiei genunchiului si care prin dimensiunile sale a facut dificila deplasarea animalului.Tumora era de consistenta dura pe fata laterala si moale-elastica pe fata mediala, aderenta la tesuturile profunde, neaderenta la tegument si nedureroasa la palpare. Limfonodulul popliteu nu a putut fi explorat.
Fara reactie limfonodala inghinala sau la distanta. Musculatura coapsei drepte prezenta atrofiere de neutilizare. in rest, din punct de vedere clinic, nu s-au constatat anormalitati.
Paraclinic:
Examenele hematologic, biochimic sangvin si urinar nu au relevat nimic anormal. La ecografia abdominala si radiografia toracica nu s-au depistat metastaze. Radiografia membrului posterior drept a aratat un proces de neoformatie osoasa cu implicarea articulatiei femuro-tibio-patelare, extremitatii distale a femurului si jumatatii proximale a tibiei si fibulei precum si o reactie a tesuturilor moi la fata mediala a formatiunii (foto3).
Tratament: S-a optat pentru amputatia membrului afectat de la nivel femural subtrocanteric pentru a avea o limita de siguranta oncologica cat mai mare (foto 4)
Diagnostic: Pentru prelevarea probelor in vederea e-xamenului histopatologic a fost nevoie de sectionarea tumorii cu fierastraul (foto 6) datorita structurii dure a acesteia. in urma examenului histopatologic s-a stabilit diagnosticul de osteocondromatoza. Aceasta este o tumora benigna ce se formeaza prin osificare endocondrala de la suprafata osului si care este acoperita de cartilaj hialin. Nu exista nici predispozitie de rasa sau sex, nici transmitere ereditara si apare in special la pisicile tinere adulte (2-4ani) la care are o evolutie lenta, progresiva. S-au identificat relativ frecvent particule virale in invelisul hialin dar rolul lor in patogeneza tumorii este necunoscut.
Prognostic: Favorabil avand in vedere natura tumorii si odata ce aceasta a fost indepartata. La 2 luni de la interventie pisica este normala d.p.d.v. Clinic.