updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Un punct de vedere

Nu se poate vorbi de medicina veterinara in Romania facand abstractie de domeniul agriculturii sau zootehniei. Sunt medic veterinar concesionar in judetul Covasna si pot spune cu mana pe inima ca experienta pe care am acumulat-o ma face indreptatit sa fac o analiza a problemelor existente in domeniul in care profesez
"Un punct de vedere"
Nu se poate vorbi de medicina veterinara in Romania facand abstractie de domeniul agriculturii sau zootehniei.
Sunt medic veterinar concesionar in judetul Covasna si pot spune cu mana pe inima ca experienta pe care am acumulat-o ma face indreptatit sa fac o analiza a problemelor existente in domeniul in care profesez.
Birocratia exagerata din Romania nu a permis in decursul a 20 de ani ca mediul rural sa se dezvolte, astfel suntem indreptatiti sa spunem ca agricultura si zootehnia sunt aproape inexistente. Efectivele de animale au scazut drastic, in zona Covasnei scaderea fiind de peste 70 %, ceea ce, oriunde in lume, inseamna enorm de mult. Unele voci spun ca este doar o schimbare de proprietate si ca efectivele vor trece de la micii gospodari la fermele de dimensiuni mai mari.
Intr-adevar, este o tendinta dar cu efectivele existente in momentul actual nu putem considera aceasta miscare a animalelor ca fiind o crestere. La toate acestea au contribuit lipsa programelor de sustinere a fermierilor si nu in ultimul rand pregatirea defectuoasa a acestora din punct de vedere profesional si managerial.
Medicii veterinari ar fi avut un cuvant de spus in aceasta directie dar din pacate nu au avut bagajul de cunostinte necesar pentru a putea consilia proprietarii care intr-adevar au dorit sa dezvolte afacerea.
Proprietarii de animale, pe langa sprijinul sanitar veterinara, aveau nevoie de indrumare profesionala si manageriala care ar fi putut fi data, in alte conditii, de catre medicii veterinari.
In momentul de fata, in toata Romania, ducem lipsa de medici veterinari care isi desfasoara activitatea pe animale de interes economic. Cei tineri se axeaza mai mult pe animale de companie unde munca este mult mai usoara doar privind modul de desfasurare al activitatii.
Medicul care isi desfasoara activitatea pe animale de interes economic trebuie sa se deplaseze la ferma si nu isi poate stabili un program de functionare pe care sa il respecte deoarece este solicitat in tot cursul zilei, uneori noaptea sau la sfarsit de saptamana.
Solutia ar fi infiintarea asistentei de noapte si de sfarsit de saptamana prin conlucrarea mai multor medici veterinari din aceeasi zona. Astfel se va permite medicului sa aiba o viata de familie normala si de asemenea sa se poata informa despre activitatea medicala veterinara moderna.
Inca una din problemele cu care se confrunta medicul veterinar este dotarea neadecvata de care dispune, care, corelata cu tarifele mici practicate de acesta, face dificila modernizarea activitatii veterinare pentru animale de interes economic.

Birocratia exagerata din Romania nu a permis in decursul a 20 de ani ca mediul rural sa se dezvolte, astfel suntem indreptatiti sa spunem ca agricultura si zootehnia sunt aproape inexistente.

Efectivele de animale au scazut drastic, in zona Covasnei scaderea fiind de peste 70 %, ceea ce, oriunde in lume, inseamna enorm de mult. Unele voci spun ca este doar o schimbare de proprietate si ca efectivele vor trece de la micii gospodari la fermele de dimensiuni mai mari. Intr-adevar, este o tendinta dar cu efectivele existente in momentul actual nu putem considera aceasta miscare a animalelor ca fiind o crestere.

La toate acestea au contribuit lipsa programelor de sustinere a fermierilor si nu in ultimul rand pregatirea defectuoasa a acestora din punct de vedere profesional si managerial.Medicii veterinari ar fi avut un cuvant de spus in aceasta directie dar din pacate nu au avut bagajul de cunostinte necesar pentru a putea consilia proprietarii care intr-adevar au dorit sa dezvolte afacerea.Proprietarii de animale, pe langa sprijinul sanitar veterinara, aveau nevoie de indrumare profesionala si manageriala care ar fi putut fi data, in alte conditii, de catre medicii veterinari. In momentul de fata, in toata Romania, ducem lipsa de medici veterinari care isi desfasoara activitatea pe animale de interes economic. Cei tineri se axeaza mai mult pe animale de companie unde munca este mult mai usoara doar privind modul de desfasurare al activitatii. 

Medicul care isi desfasoara activitatea pe animale de interes economic trebuie sa se deplaseze la ferma si nu isi poate stabili un program de functionare pe care sa il respecte deoarece este solicitat in tot cursul zilei, uneori noaptea sau la sfarsit de saptamana. Solutia ar fi infiintarea asistentei de noapte si de sfarsit de saptamana prin conlucrarea mai multor medici veterinari din aceeasi zona.

Astfel se va permite medicului sa aiba o viata de familie normala si de asemenea sa se poata informa despre activitatea medicala veterinara moderna.Inca una din problemele cu care se confrunta medicul veterinar este dotarea neadecvata de care dispune, care, corelata cu tarifele mici practicate de acesta, face dificila modernizarea activitatii veterinare pentru animale de interes economic.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Ilie Muscalu

S-a initiat in practica medicala veterinara incepand cu anul 1990 si pana in 1994 ca Asistent Veterinar la Liceul Agroindustrial Prejmer jud. Brasov.
Pasiunea pentru medicina veterinara s-a concretizat in abordarea universitara a studiilor, finalizate cu diploma de doctor medic veterinar obtinuta in 2001 la Facultatea de Medicina Veterinara Spiru Haret Bucuresti. A continuat studiiile in perioada 2006-2008 ca masterand in morfopatologie la Facultatea de Medicina Veterinara Cluj Napoca.
A transformat profesiunea de medic veterinar in pasiune pentru care dedica mai mult de 24 de ore, ca de altfel majoritatea practicienilor de animale mari din Romania. Cunoasterea limbii maghiare, atitudinea contructiva si statutul de profesionist i-a adus recunoasterea profesionala acolo unde unui roman i-ar fi greu sa profeseze orice meserie ar avea. In judetul Covasna. Cand il vezi la tratamente sau in mijlocul oamenilor nici nu zici ca nu este de-al lor. Surprinzator dar nu ne referim la maghiari. Ne referim la atitudinea si mandria unui medic veterinar alaturi de proprietarii implicati si motivati de atitudinea lor constructiva fata de cresterea si exploatarea animalelor. Cu tot efortul material determinat de criza, puteti recunoaste usor pasiunea pentru animale si pentru oameni a domnului doctor.
"S-a initiat in practica medicala veterinara incepand cu anul 1990 si pana in 1994 ca Asistent Veterinar la Liceul Agroindustrial Prejmer jud. Brasov. Pasiunea pentru medicina veterinara s-a concretizat in abordarea universitara a studiilor, finalizate cu diploma de doctor medic veterinar obtinuta in 2001 la Facultatea de Medicina Veterinara Spiru Haret Bucuresti. A continuat studiiile in perioada 2006-2008 ca masterand in morfopatologie la Facultatea de Medicina Veterinara Cluj Napoca.A transformat profesiunea de medic veterinar in pasiune pentru care dedica mai mult de 24 de ore, ca de altfel majoritatea practicienilor de animale mari din Romania. Cunoasterea limbii maghiare, atitudinea contructiva si statutul de profesionist i-a adus recunoasterea profesionala acolo unde unui roman i-ar fi greu sa profeseze orice meserie ar avea. In judetul Covasna. Cand il vezi la tratamente sau in mijlocul oamenilor nici nu zici ca nu este de-al lor. Surprinzator dar nu ne referim la maghiari. Ne referim la atitudinea si mandria unui medic veterinar alaturi de proprietarii implicati si motivati de atitudinea lor constructiva fata de cresterea si exploatarea animalelor. Cu tot efortul material determinat de criza, puteti recunoaste usor pasiunea pentru animale si pentru oameni a domnului doctor." Veterinarul.

Website www.euroveterinarian.eu/community/67_iliemuscalu/profile
Mai multe din această categorie: Teama de implicare »