updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastră

Un studiu folosește rasa, greutatea și sexul câinelui pentru a determina vârsta pentru depistarea precoce a cancerului

Aproape jumătate dintre câinii cu vârsta de peste 10 ani vor dezvolta cancer. Cu toate acestea, în medicina veterinară nu există orientări oficiale pentru depistarea precoce a cancerului prin programe de screening regulate.

O nouă cercetare realizată de PetDx, o companie de diagnosticare moleculară cu sediul în San Diego care a dezvoltat un test de biopsie lichidă pentru cancer la câini, oferă date de referință pentru a ajuta la informarea vârstei optime la care ar putea fi luată în considerare depistarea cancerului la câini de diferite rase și greutăți. Descoperirile au fost publicate la 1 februarie în revista cu acces liber PLOS One.

Astfel de informații pot avea potențialul de a îmbunătăți capacitatea medicilor veterinari de a detecta cancerul în faza preclinică, când boala este mai ușor de gestionat.

Studiul, condus de Jill Rafalko, director de comunicare științifică la PetDx, a analizat date de la peste 3.000 de câini diagnosticați cu cancer pentru a determina vârsta la care câinii de anumite rase și greutăți sunt de obicei diagnosticați cu cancer. În populația studiată, vârsta mediană la diagnosticarea cancerului a fost de 8,8 ani, masculii fiind diagnosticați la vârste mai mici decât femelele, iar câinii castrați sau sterilizați au fost diagnosticați la vârste semnificativ mai târzii decât câinii intacți - 8,5 ani față de 7,6 ani pentru masculi și 8,9 față de 7,3 ani pentru femele.

Rasele cu cea mai tânără vârstă mediană la diagnosticarea cancerului au fost: Mastiff, la 5 ani; Saint Bernard, Great Dane și Bulldog, la 6 ani; Irish Wolfhound, la 6,1 ani; Boxer, la 6,2 ani; și Vizsla și Bernese Mountain Dog, la 7 ani. Rasa cu cea mai înaintată vârstă mediană la diagnosticarea cancerului a fost Bichon Frise la 11,5 ani.

În general, greutatea a fost corelată invers cu vârsta la care a fost diagnosticat cancerul, iar câinii de rasă pură au fost diagnosticați la vârste semnificativ mai mici decât cei de rasă mixtă. Populația combinată a studiului de 3.452 de câini a cuprins 2.537 de câini raportați ca fiind de rasă pură, 858 raportați ca fiind de rasă mixtă și 57 a căror rasă a fost descrisă ca fiind alta.

Multe dintre rasele cu vârste mai tinere la diagnosticarea cancerului au fost câini de rasă mare și uriașă. În general, pe măsură ce greutatea câinelui a crescut, vârsta mediană la diagnosticul de cancer a scăzut, cu o semnificație ridicată pentru greutate în ceea ce privește predicția vârstei mediane la diagnostic.

Boxerii, Great Dane și Buldogii Francezi au avut vârste mediane semnificativ mai tinere la diagnosticarea cancerului în comparație cu Beagle, Schnauzerii Mini și Shih Tzu.

Pentru a crește probabilitatea de detectare și tratament timpuriu al cancerului, spun autorii, rezultatele studiului susțin o recomandare generală de a începe depistarea cancerului pentru toți câinii la vârsta de 7 ani și încă de la vârsta de 4 ani pentru rasele cu o vârstă mediană mai mică la diagnosticarea cancerului.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.