updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastră

Un studiu RVC din Marea Britanie dezvăluie amploarea afecțiunilor la nivelul urechii la iepure

Mai mult de un sfert dintre iepurii de companie au fost afectați de afecțiuni dureroase ale urechilor sau de afecțiuni care le-au afectat auzul, potrivit unui studiu realizat de RVC.

Rezultatele unui sondaj sugerează că afecțiunile urechilor reprezintă o problemă atât de mare încât este nevoie de mai multă muncă pentru a îmbunătăți recunoașterea în rândul crescătorilor și proprietarilor pentru a selecta iepurii sănătoși și pentru a căuta tratament.

Bolile urechilor au fost descrise ca fiind comune la iepuri, estimările de prevalență dintr-un studiu anterior constatând că 3,5% dintre iepuri vor prezenta anumite afecțiuni, dar acestea pot fi dificil de depistat și pot fi ușor de trecut cu vederea.

Semnele comportamentale de durere și de pierdere a auzului se pot manifesta prin lipsă de reacție și activitate redusă și pot trece neobservate de proprietari sau de veterinari, în special la iepurii predispuși să se ascundă atunci când oamenii sunt în preajmă.

Realizând un chestionar online care a adunat 551 de răspunsuri, echipa a constatat că 49% dintre iepuri au fost raportați ca având urechi căzute, 43% urechi drepte, iar restul urechi asimetrice sau una dreaptă și una căzută.

Mai mult de un sfert (29%) au fost raportați de către proprietarii lor cu cel puțin o problemă, iar 21% au fost diagnosticați de un veterinar.

Reducerea percepută


Printre afecțiunile comune ale urechii se numără infecțiile urechii, cum ar fi otita medie și otita internă, 16% dintre iepuri raportând că au avut probleme de auz, 14% probleme legate de ureche și 7% au avut o reacție percepută de durere.

Iepurii cu răspunsuri de durere la ureche au fost de trei ori mai puțin predispuși la comportamentul binkying și de trei ori mai predispuși să aibă o reducere percepută a calității generale a vieții.

În alte rezultate, 11% dintre iepurii cu o problemă de ureche indicată de medicul veterinar au fost raportați ca tresărind și îndepărtându-se în timpul unui examen, comparativ cu 3% dintre iepurii fără o astfel de indicație.

Aproape toate afecțiunile au părut mai frecvente în cazul fenotipurilor cu urechea căzută și asimetrică, iar în acest eșantion, iepurii cu urechea căzută au avut de 19 ori mai multe șanse de a fi raportați ca având deficiențe de auz sau surzenie și de 5,5 ori mai multe șanse de a avea o calitate a vieții scăzută din cauza problemei.

Infecții dureroase ale urechii


Charlotte Burn, profesor asociat în domeniul bunăstării animalelor și al științei comportamentului la RVC, a declarat: "Iepurii sunt bine cunoscuți pentru urechile lor lungi, dar este îngrozitor să ne gândim că, sub suprafață, mulți iepuri se confruntă cu infecții dureroase ale urechii sau surzenie.

"Dorim să sensibilizăm publicul cu privire la acest lucru, deoarece iepurii își ascund adesea durerea și, uneori, poate fi greu de spus dacă pot auzi corect. De asemenea, este îngrijorător faptul că aproape un sfert dintre proprietarii care au suspectat că iepurii lor au probleme la ureche se pare că nu și-au dus iepurii la un veterinar pentru tratament sau pentru ameliorarea durerii."

Dr. Burn a adăugat: "Unii iepuri cu probleme la urechi se scarpină frecvent la urechi, își scutură sau își înclină capul sau evită să le atingi urechile. Acest studiu arată, de asemenea, că iepurii cu afecțiuni ale urechilor pot să nu răspundă la sunetele importante obișnuite, cum ar fi foșnetul unui pachet de dulciuri, și că fac rar "binky", ceea ce sugerează că s-ar putea să nu aibă chef de joacă la fel de mult ca alți iepuri.

"Dacă un iepure este relativ inactiv, ar putea fi în propria lume tăcută a durerii din cauza unei probleme la ureche sau a altceva, așa că trebuie să îl faceți să fie verificat de un veterinar."

Sursă:

Chivers BD, Keeler MRD și Burn CC (2023). Sănătatea urechilor și calitatea vieții la iepurii de companie cu conformații diferite ale urechilor: un studiu din Marea Britanie privind factorii de risc de semnalizare raportați de proprietari și efectele asupra bunăstării și comportamentului iepurilor, PLoS ONE 18(7): e0285372.

Ultima modificareMiercuri, 02 August 2023 08:44
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.