Un nou program de licență în Comportamentul și Bunăstarea Animalelor, la USAMV Cluj Napoca
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Știri
- 0 comentarii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunță pentru prima dată în România debutul unui nou program de licență în limba engleză, numit "Comportamentul Animalelor și Bunăstare". Acesta va fi găzduit de Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii (FZB), începând cu anul academic 2023-2024. Un seminar internațional va marca lansarea programului pe 15 martie, începând cu ora 11:30, în Amfiteatrul Roșu al Bibliotecii USAMV Cluj-Napoca. Evenimentul poate fi urmărit și online, în direct. Linkul evenimentului este mai jos.
Programul de licență ” Comportamentul Animalelor şi Bunăstare” va avea o durată de patru ani, iar absolvenții vor deveni specialiști în comportamentul şi bunăstarea animalelor.
„Această calificare este una europeană, regăsindu-se în standardele ocupaționale europene (ESCO) ca specialist în comportamentul animalelor și fiind cerută de reprezentanți ai pieței muncii din România. Unicitatea acestui program de licență constă în abordarea multi și interdisciplinară de transmitere a cunoștințelor teoretice și practice din domenii ca: etologie, psihologie animală, genetică comportamentală, bunăstarea tuturor categoriilor de animale din perspectiva standardelor internaționale, emoții și cogniții la animale, intervenții asistate de animale și multe altele”, a declarat decanul FZB, Prof. dr. Daniel Dezmirean.
Lansarea programului va avea loc în cadrul unui seminar internațional, organizat în 15 martie, de la ora 11.30, în Amfiteatrul Roșu al Bibliotecii USAMV Cluj-Napoca.
Prima ediție a Seminarului ”Career Paths in Animal Behavior, Welfare and Human-Animal Interactions” se va derula cu participare gratuită, fizică sau online (https://meet.google.com/ouj-yhyf-vqk) , iar studenții vor asista la prelegeri ale unor experți recunoscuți la nivel mondial în comportamentul animalelor.
Experții invitați sunt profesorul Dennis C. Turner, din Elveția, unul dintre liderii mondiali în studiul comportamentului felinelor și în cercetările din domeniul intervențiilor asistate de animale, și cercetătorul Marco Adda, din Elveția, specializat în studierea comportamentului câinilor liberi și în domeniul antrozoologie.
„Participanții vor avea ocazia să interacționeze cu specialiști recunoscuți în domeniile etologiei și antrozoologiei, colaboratori valoroși ai USAMV CN în diferite proiecte de cercetare și organizarea de evenimente științifice. Aceștia vor oferi informații inedite bazate pe experiența lor profesională și de viață, ghidându-i pe viitorii și actualii noștri studenți și absolvenți în cariera lor viitoare, într-un domeniu atât de interesant ca și comportamentul animalelor”, a explicat Prof. dr. Alina Rusu (FZB).
Din 2021, la aceeași facultate din cadrul USAMV Cluj-Napoca se derulează și Programul de masterat ”Ethology & Human-Animal Interactions”, tot cu predare în limba engleză și care a reprezentat, de asemenea, o premieră națională la momentul lansării.
sursa: USAMV Cluj Napoca

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
-
Un nou test genetic pentru detectarea polineuropatiei la American Staffordshire Terrier
in ȘtiriAntagene, un laborator francez cu peste 20 de ani experiență în tehnologiile ADN și un jucător important în Europa în domeniul analizei și testării genetice a animalelor a anunțat recent că va comercializa un nou test genetic, testul ALPP, pentru detectarea polineuropatiei și a paraliziei laringiene juvenile la American Staffordshire Terrier.
-
Noutăți Marea Britanie: Standul chirurgical „o îmbunătățire semnificativă" pentru operațiile brahicefalice, susțin dezvoltatorii
in ȘtiriO companie din South Yorkshire a dezvoltat recent un dispozitiv medical inovator care promite să revoluționeze intervențiile chirurgicale pentru câinii brahicefalici, îmbunătățind experiența atât pentru medicii veterinari, cât și pentru pacienții lor.
-
Factorii de risc ai bacteriuriei enterococice la pisici: Un studiu retrospectiv
in ȘtiriBacteriuria enterococică reprezintă o problemă de sănătate importantă pentru pisici, iar studierea factorilor de risc poate contribui la prevenirea și tratamentul acestor infecții. În acest studiu retrospectiv realizat de Hannah Clark, Michael Lasarev și Michael Wood de la University of Wisconsin-Madison School of Veterinary Medicine, au fost analizate cazurile a 31 de pisici cu bacteriurie cu Enterococcus spp. și 31 de pisici cu bacteriurie cu Escherichia coli, pentru a determina dacă factorii asociați cu leziuni și inflamații uroteliale, precum cateterizarea urinară, obstrucția urinară și urolitiaza, sunt în legătură cu prezența bacteriuriei enterococice la pisici.
-
Noutăți Franța: DogStem, un tratament cu celule stem pentru uz intraarticular la câini
in ȘtiriDômes Pharma (TVM) a anunțat că va comercializa DogStem, o suspensie injectabilă de celule stem pentru utilizare intraarticulară, pentru a reduce durerea și șchiopătarea asociate cu osteoartrita canină. „S-a dovedit clinic că reduce durerea, șchiopătarea și îmbunătățește mobilitatea și calitatea vieții la câinii cu osteoartrită timp de până la 12 luni după administrare", au declarat reprezentanții companiei într-un comunicat de presă.
-
Două studii din Marea Britanie analizează factorii, rezultatele asociate cu ruptura ligamentului încrucișat cranian, intervenția chirurgicală
in ȘtiriDouă studii recente din Marea Britanie încearcă să ofere o mai bună îndrumare pentru diagnosticarea și tratarea uneia dintre cele mai frecvente cauze de șchiopătare la câini: leziuni ale ligamentului încrucișat cranian.
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Un nou test genetic pentru detectarea polineuropatiei la American Staffordshire Terrier
- Noutăți Marea Britanie: Standul chirurgical „o îmbunătățire semnificativă" pentru operațiile brahicefalice, susțin dezvoltatorii
- Factorii de risc ai bacteriuriei enterococice la pisici: Un studiu retrospectiv
- Noutăți Franța: DogStem, un tratament cu celule stem pentru uz intraarticular la câini
- Două studii din Marea Britanie analizează factorii, rezultatele asociate cu ruptura ligamentului încrucișat cranian, intervenția chirurgicală