Urgente oftalmologice - Luxatia de glob ocular
- Editor: Dr Iuliana Ionascu
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Urgentele oftalmologice care intereseaza intregul glob ocular sunt fara exceptie traumatice. Cea mai impresionanta ca debut, exprimare clinica si abordare chirurgicala este luxatia globului ocular.
luxatia globului ocular la carnivorele domestice este urmarea traumatismelor, muscaturilor sau loviturilor laterale in zona capului (prinderea capului intre usa si tocul acesteia). Aceasta afectiune este foarte frecventa la cainii brahicefalici a caror conformatie ii predispune la acest accident (exoftalmie constitutionala si grade diferite de lagoftalmie), simpla contentie fiind suficienta pentru luxarea globului ocular. Luxatia globului ocular reprezinta iesirea acestuia din orbita, prin fanta palpebrala, cu tractionarea cordonului vasculonervos si aparitia hematomului retrobulbar.
Pana la interventia specializata in aceasta urgenta oftalmologica, proprietarii trebuie sfatuiti sa acopere ochiul luxat cu un tampon de vata umed si sa aplice o presiune constanta pe globul ocular. Din punct de vedere clinic, globul ocular este expulzat din orbita (Fig. 1), conjunctiva palpebrala si cea bulbara se edematiaza, muschiul orbicularul pleoapei se contracta actionand ca un garou asupra globului ocular (Fig. 2). Staza circulatorie venoasa accentueaza edemul si corneea astfel expusa se usuca (Fig. 3).
La nivelul pupilei initial se observa mioza datorita durerii intense iar dupa cateva ore de la producerea luxatiei globului ocular se instaleaza midriaza fixa. Ulterior, corneea si conjunctiva bulbara se acopera de secretie purulenta, care se usuca luand aspectul unor cruste care prin desprindere lasa mucoasa conjunctivala sangeranda. Diagnosticul luxatiei de glob ocular este facil pe baza anamnezei si a semnelor clinice.
Tratamentul luxatiei globului ocular este strict chirurgical si urmareste repunerea globului ocular in cavitatea orbitara urmata de tarsorafie.
1. Se realizeaza anestezia generala a animalului.
2. Se efectueaza toaleta locala a globului ocular si a regiunii perioculare cu ser fiziologic, pentru indepartarea corpilor straini (fire de par, nisip, secretii oculare deshidratate).
3. Se pregateste campul operator prin raderea parului pe o suprafata suficienta pentru realizarea postoperator a toaletei si terapiei locale cu unguente. in marea majoritate a cazurilor, datorita edemului conjunctivei, repunerea globului ocular in orbita necesita realizarea cantotomiei.
4. Se efectueaza cantotomie laterala si cu ajutorul a doua pense hemostatice aplicate pe marginea libera a celor doua pleoape, superioara si inferioara, se realizeaza tractionari constante ale pleoapelor, in timp ce globul ocular este impins cu blandete in orbita.
5. Se realizeaza tarsorafia, blefarorafia si cantorafia in puncte separate.
6. Se aplica un colier elizabetan, care este men tinut timp de 2-3 saptamani pana la scoaterea firelor de sutura (timp suficient pentru resorbtia hematomului retrobulbar si evitarea recidivelor).
7. Tratamentul postoperator se realizeaza cu antibiotice si antiinflamatorii pe cale generala si locala (unguente).
Complicatiile secundare luxatiei globului ocular sunt:
- Pierderea vederii (proprietarul trebuie sa stie ca un ochi repus in orbita nu este si un ochi functional, marea majoritate a pacientilor ramanand orbi)
- Recidiva luxatiei de glob ocular cand firele de sutura se scot mai devreme de 14 zile
- Desirarea muschilor extrinseci ai globului ocu lar (frecvent muschiul drept intern) si modificarea axului fiziologic al globului ocular (strabism divergent - Fig. 4)
- Hemoragie intraoculara
- Cheratoconjunctivita sicca, cheratita pigmentara
- Decolare retiniana
- Luxatie de cristalin si glaucom secundar
Pe termen lung un pacient ce a suferit o luxatie de glob ocular va beneficia de tratamente oculare in functie de complicatia secundara aparuta. Pentru pacientii cu strabism la care conjunctiva bulbara si cornea sunt expuse, sunt recomandate gelurile ce contin lacrimi artificiale. Animalul se poate lovi sau intepa frecvent in ochiul cu care nu mai vede si proprietarul trebui sfatuit sa se prezinte cu pacientul la medic ori de cate ori apar semne clinice de ochi dureros: animalul tine pleoapele inchise, lacrimeaza sau se freaca la ochi.
Fig1.
Fig. 2- OS Luxatia globului ocular (pleoapele actioneaza ca
un veritabil garou producand chemozis evident)
Fig. 3- OD Luxatia globului ocular produsa in urma cu 2 zile
(corneea si conjunctiva bulbara sunt uscate si acoperite
de secretii aderente)
Fig. 4 - OD Strabism divergent complicatie a luxatiei de glob ocular

Dr Iuliana Ionascu
Sef Lucrari FMV Bucuresti