updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Variola porumbeilor

Este o boala infecto-contagioasa virala, care afecteaza porumbeii. Are o contagiozitate ridicata, imbolnavind cu repeziciune porumbeii din efectivele nevaccinate.

 

 


Agentul etiologic: sunt virusuri din familia Poxviridae familia Avipoxvirus tipul columbar. Sunt virusuri usor cultivabile pe embrion de gaina.
Virusul variolei este extrem de rezistent in mediul exterior sub forma uscata inglobate in materiale biologice infectate, supravietuind chiar mai multi ani. In stare uscata rezista si la calduri ridicate de 80 grade timp de 15-20 minute, dar este cu ceva mai repede distrus in mediul umed. Este distrus de razele ultraviolete in 20 de minute si dezinfectantele de asemenea il distrug in 10-20 minute.

Simptome: majoritatea columbofililor cunosc deja simptomele bolii.
Boala afecteaza in special tineretul, dar si adultii, care nu au trecut inca prin boala se pot imbolnavi. In majoritatea cazurilor imbolnavirile apar vara, virusul fiind vehiculat de insecte hematofage, dar infectia poate sa fie contactata si pe alte cai.
Perioada de incubatie este de 4-14 zlie dupa care apar simptomele caracteristice.
Are doua forme clinice: cea cu eruptii cutanate, mai des intalnita si forma interna, care se manifesta prin depozite sero-fibrinoase in cavitatea bucala.

In cazul formei cu eruptii cutanate apar nodulii caracteristici la nivelul nasului, in jurul ochilor, sau pe degetele picioarelor. Este forma mai benigna a bolii, vindecarea se produce si fara tratamente in decurs de 2-3 saptamani.
Forma cu eruptii la nivelul mucoaseler bucale, faringiene, sau chiar si nazale este mai daunator, dar si in cazul acestor forme animalele bolnave se vindeca si fara tratamente in decurs de 2-3 saptamani. In anul 2010 am avut mai multe cazuri cand eruptiile s-au localizat la nivelul cailor respiratorii, producand simptome respiratorii, cu respiratie zgomotoasa, cu ciocul deschis, porumbelul respectiv nemaiputand turui. Vindecarea si in aceste cazuri se produce spontan.
Forme mai grave am observat mai de mult, in anii 1970-1978 la puii mai mici inainte de a iesi la zbor, cazuri cand si in jurul cloacai au iesit eruptiile, iar cc 50-60% din pui cu asemenea simptome nu s-a mai vindecat.
Mai rar dar se intalnesc si cazuri cu viremie, manifestate prin stare febrila si moarte.
Un episod mai mare de variola am avut in anul 2002. Deja la mijlocul sezonului de cocursuri am observat cazuri clinice la alti crescatori. La mine primul caz a aparut la imbarcarea porumbeilor la ultimul fond. Initial am crezut ca este vorba numai de o ciupitura, dar dupa intoarcerea porumbelului de la concurs m-am convins ca este variola. Ca fapt divers amintesc ca chiar primul porumbel sosit a fost cel bolnav, obtinand si o clasare destul de buna.

Morfopatologic: in afara de modificarile sesizate la examenul clinic se mai pot gasi leziuni variolice pe mucoasa respiratorie, sau digestiva si, uneori, distrofi cardio-hepato-renale. Diagnosticul diferential se va face in special fata de imbolnaviri produse de Herpesvirus.

Tratamentul: boala de obicei se vindeca spontan dupa o evolutie de 2-3-4 saptamani. Pentru a grabi vindecarea putem recurge la vitaminizari, iar pentru a trata eventualele infectii secundare bacteriene la antibiotice cu spectru larg (eu nu recomand tratamentul cu antibiotice, cei care nu au putere de a se vindeca singuri, nefiind valorosi, dupa parerea mea).
Porumbeii odata trecuti prin boala nu se mai imbonavesc niciodata. Totusi cred ca nu ar strica sa fie vaccinati. Trimiterea la concursuri a porumbeilor din crescatorii unde sunt cazuri clinice fiind interzisa, deci si sezonul concursurilor teoretic ar trebui sa se termine pentru asemenea crescatori.
Exista si vaccin romanesc pentru aceasta boala cu denumirea de Rompoxpor, preparat cu virus de la curci.

Sursa: zoliszaboro.blogspot.com

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Szabo Zoltan

M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt  mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro

Mai multe din această categorie: « Paramixoviroza Adenovirusuri »