Verificarea atmosferei intr-un spatiu inchis
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
Verificarea atmosferei in timpul lucrului intr-un spatiu inchis trebuie efectuata permanent sau la intervale prestabilite de timp, in functie de particularitatile spatiului inchis.
Cand se verifica atmosfera dintr-un spatiu inchis trebuie respectate urmatoarele cerinte:
Operatiile de verificare a atmosferei dintr-un spatiu inchis se vor efectua numai in urmatoarea ordine:
a) verificarea concentratiei de oxigen;
b) verificarea naturii si concentratiei de gaze si/sau pulberi inflamabile;
c) verificarea naturii si concentratiei de gaze, vapori foarte toxici, nocivi, corozivi si/sau iritanti;
d) verificarea continutului de agenti biologici periculosi si/sau pulberi, altele decat cele inflamabile.
Verificarea atmosferei intr-un spatiu inchis trebuie facuta la diferite neiveluri, tinandu-se seama de urmatorii factori:
- posibilitatea existentei pungilor de gaze,
- arhitectura spatiului inchis;
- concentratia gazelor existente;
- gradul de toxicitate, corozivitate, infectare al gazelor existente;
- densitatea gazelor si posibila variatie a acesteia in functie de temperatura;
- cantitatea de gaze degajate de reziduurile existente.
Dupa verificarea atmosferei spatiului inchis se va proceda si la verificarea absentei animalelor periculoase din acesta.
Operatiile de verificare a atmosferei in spatii inchise trebuie efectuate initial numai de persoane autorizate.
Pentru accesul si lucrul fara aparate de protectie respiratorie intr-un spatiu inchis, atmosfera acestuia trebuie sa corespunda urmatorilor parametri:
a) concentratia de oxigen, in procente de volum, trebuie sa fie cuprinsa intre 20% si 22%;
b) gazele si/sau vaporii toxici, nocivi, corozivi sau iritanti ori pulberile sau agentii biologici trebuie sa fie sub valorile limita de expunere admisibila prevazute in reglementarile in vigoare.
Semnalele de avertizare emise de aparatura automata de detectare, masurare, semnalizare si supraveghere a atmosferei spatiului inchis trebuie sa poata fi percepute concomitent de supraveghetor si de lucratorii aflati in spatiul inchis.
Aparatura de detectare, masurare, semnalizare si supraveghere trebuie sa fie an stare buna de functionare si trebuie verificata periodic de organismele de metrologie, fiind interzisa utilizarea aparaturii cu termen de verificare depasit si/sau clasa de precizie inadecvata.
Aparatura care urmeaza sa fie utilizata in atmosfere potential explozive trebuie sa fie certificata din punct de vedere al protectiei la explozie.
Aparatura trebuie sa emite semnale de avertizare perceptibile cu usurinta si de supraveghetor si de catre lucratorii care lucreaza in spatiul inchis, in cazul atingerii valorilor limita admisibile.
Orice lucrator implicat in activitatile desfasurate intr-un spatiu inchis, precum si reprezentantii legali ai lucratorilor au dreptul sa consulte inregistrarile rezultatelor operatiilor de verificare a atmosferei spatiului inchis.
Inainte de inceperea spalarii spatiilor inchise, acestea trebuie aerisite pana la reducerea concentratiei de gaze inflamabile in aer sub 20% din limita inferioara de explozie a atmosferei acestora.
Este interzisa continuarea sudarii, polizarii sau a oricarei activitati generatoare de scantei in spatiul inchis in care pot aparea atmosfere explozive, la valori ale concentratiilor de gaze sau vapori ori ceturi sau pulberi mai mari de 20% din limita inferioara de explozie a acestora.
Este interzisa oprirea ventilatoarelor de aeraj general si partial fara aprobarea conducatorului locului de munca.
Este interzisa utilizarea aparatelor de protectie respiratorie cu filtru in atmosferele cu deficit de oxigen. In aceasta situatie se vor utiliza numai aparate de protectie izolante autonome sau neautonome.
Sursa: www.legislatiamuncii.manager.ro

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa