Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 86
updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

VETERINARII, INCOTRO ?

  • Editor: 

Activitatea medicului veterinar este strans legata de cea a crescatorilor de animale. Avand in vedere politica agricola a guvernantilor de dupa Revolutie, septelul de animale din Romania a scazut continuu si implicit activitatea medicilor veterinari a scazut.

Faptul ca economia mondiala, implicit a Romaniei, a avut de suferit in aceasta perioada o puternica criza, a condus la scaderea drastica, a activitatii in domeniul sanitar- veterinar.

Activitatea medicului veterinar este strans legata de cea a crescatorilor de animale. Avand in vedere politica agricola a guvernantilor de dupa Revolutie, septelul de animale din Romania a scazut continuu si implicit activitatea medicilor veterinari a scazut. Faptul ca economia mondiala, implicit a Romaniei, a avut de suferit in aceasta perioada o puternica criza, a condus la scaderea drastica, a activitatii in domeniul sanitar- veterinar.
Guvernul acorda subventii crescatorilor de animale prin OUG nr.125/2006, Ordinul MAPDR 295/2007, modificat prin Ordinul 344/2009, care prevad ca membrii Asociatiei Crescatorilor de Animale legal constituita sa depuna cerere in vederea acordarii de subventii.
Ordinul 344/2009, prevede la articolul 1, al.4,  litera c,  urmatorul cuprins: adeverintele medicale eliberate gratuit de medicul veterinar de libera practica, imputernicit, care atesta statusul indemn al exploatatiei pentru bolile prevazute in programul strategic la data emiterii adeverintei ne face responsabili pentru un motiv care nu ne apartine.
Consideram ca eliberarea acelei adeverinte ar trebui facuta de catre medicul veterinar de libera practica si nu in mod gratuit cum se specifica in aliniatul mai sus-mentionat.
Consideram ca acordarea subventiei ar fi normal conditionata de identificarea si inregistrarea si a produsilor obtinuti de la animalele pentru care se solicita subventia, asigurand in acest mod si transabilitatea produselor animaliere.
Legea nr.90/1996 Legea protectiei muncii - prevede faptul ca activitatea sanitar - veterinara este o activitate complexa pentru care se elaboreaza norme specifice de securitate a muncii.
La puncul 12 din L.90/1996, la capitolul alte activitati apar si serviciile veterinare, serviciul biologic periculos si alte servicii socio - profesionale, ar trebui ca serviciile sanitar - veterinare sa fie cuprinse la capitolul prestari servicii si nu la capitolul alte activitati .
Legea 202/2003 si Legea 592/2003 privind modificarea si completarea Legii nr.160/1998 privind organizarea si exercitarea profesiei de medic veterinar stipuleaza ca profesia de medic veterinar are exclusivitate in urmatoarele domeniiªlit.f) coordonarea, identificarea si inregistrarea animalelor, iar la lit.h) testarea, inregistrarea si autorizarea. Consideram ca ar fi necesar sa se introduca lit.k) cu urmatorul continut: comercializarea numai prin cabinetele medical veterinare a produselor antiparazitare - veterinare si biologice pentru animale.
Dr. Goldis Florian
Vicepresedinte al PMVPR
Filiala Arad

Guvernul acorda subventii crescatorilor de animale prin OUG nr.125/2006, Ordinul MAPDR 295/2007, modificat prin Ordinul 344/2009, care prevad ca membrii Asociatiei Crescatorilor de Animale legal constituita sa depuna cerere in vederea acordarii de subventii.Ordinul 344/2009, prevede la articolul 1, al.4,  litera c,  urmatorul cuprins: adeverintele medicale eliberate gratuit de medicul veterinar de libera practica, imputernicit, care atesta statusul indemn al exploatatiei pentru bolile prevazute in programul strategic la data emiterii adeverintei ne face responsabili pentru un motiv care nu ne apartine. Consideram ca eliberarea acelei adeverinte ar trebui facuta de catre medicul veterinar de libera practica si nu in mod gratuit cum se specifica in aliniatul mai sus-mentionat.

Consideram ca acordarea subventiei ar fi normal conditionata de identificarea si inregistrarea si a produsilor obtinuti de la animalele pentru care se solicita subventia, asigurand in acest mod si transabilitatea produselor animaliere.Legea nr.90/1996 Legea protectiei muncii - prevede faptul ca activitatea sanitar - veterinara este o activitate complexa pentru care se elaboreaza norme specifice de securitate a muncii.

La puncul 12 din L.90/1996, la capitolul alte activitati apar si serviciile veterinare, serviciul biologic periculos si alte servicii socio - profesionale, ar trebui ca serviciile sanitar - veterinare sa fie cuprinse la capitolul prestari servicii si nu la capitolul alte activitati .

Legea 202/2003 si Legea 592/2003 privind modificarea si completarea Legii nr.160/1998 privind organizarea si exercitarea profesiei de medic veterinar stipuleaza ca profesia de medic veterinar are exclusivitate in urmatoarele domeniiªlit.f) coordonarea, identificarea si inregistrarea animalelor, iar la lit.h) testarea, inregistrarea si autorizarea.

Consideram ca ar fi necesar sa se introduca lit.k) cu urmatorul continut: comercializarea numai prin cabinetele medical veterinare a produselor antiparazitare - veterinare si biologice pentru animale.

Dr. Goldis Florian Vicepresedinte al PMVPR Filiala Arad

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Articole recente -