updated 10:57 AM UTC, Sep 25, 2023 Europe/Bucharest

Veverita Degu - lucruri pe care trebuie sa le stii

Degu este o rozatoare mica sud-americana. Exista patru specii, desi numai una, Octodon degus este frecvent observata in captivitate. In salbaticie, se gaseste in zonele de deal si de munte din Chile de Nord si Centrala.

Lungimea corpului este de aproximativ 10-15 cm, cu o lungime de 10-15 cm de coada. Greutatea corporala la adulti variaza intre 170-300 grame. Ei au o blana maro densa (inclusiv coada) si urechile mari si proeminente.degu veverita

Diferenta intre femei si barbati este in esenta ca si pentru alte rozatoare. La animalele tinere, distanta de la anus la uretra este cea folositoare, fiind mai mare la barbati. Mai tarziu, se dezvolta structuri mai evidente ale penisului. Unele referinte sugereaza ca testiculele sunt intra-abdominale. in general, acest lucru nu este adevarat.

Perioada de gestatie este de aproximativ 90 de zile si tinerii se nasc imblaniti complet si cu ochii deschisi. Cu toate acestea, exista rapoarte care arata ca Degu se nasc doar partial imblaniti si deschid ochii numai dupa 2-3 zile. Aceste discrepante in rapoarte trebuie sa reflecte natura confidentiala a acestor animale, asa cum au fost tinute ca animale de laborator pentru multi ani.

Ele sunt intarcate dupa 2-4 saptamani. Maturitatea sexuala este atinsa intre 6 saptamani si 20 luni, dar, in general, ele sunt suficient de mature in jurul valorii de 6 luni.

Pentru dimensiunea lor, acestea sunt relativ de durata lunga de viata si pot trai cam 6-7 ani.

Cresterea

Veveritele Degu nu ar trebui sa fie tinute singure. Daca sunt tinute in grupuri mixte de gen se vor reproduce cu usurinta. Daca acest lucru nu este dorit, atunci acestea ar trebui sa fie tinute in grupuri singure de sex iar masculii ar trebui sa fie castrat. Grupurile de sex masculin nu se vor lupta.

Neobisnuit pentru Degu, ele sunt foarte vocale si mai ales barbatii vor "canta" in fiecare seara, emitand sunete suieratoare inalte. De asemenea, le place sa se catere.

Ele trebuie tinute in locuri foarte uscate si nu ar trebui sa fie pastrate la temperaturi mai mari de 20 grade C.

Cu ce ar trebui sa hranesc veveritele Degu?

Ele sunt rozatoare histricomorfe si au o dentitie similara cu cea a chinchilelor si porcusorilor de Guineea. Molarii cresc continuu, asadar cer o dieta bogata in fibre sau in caz contrar, probleme dentare vor rezulta.

Alte probleme asociate cu o dieta bogata in fibre include lipidoul hepatic (ficat gras) si un "diabet zaharat'-ca sindrom.

In general, se recomanda ca acestea sa fie alimentate cu fan de buna calitate completate cu pelete de chinchile. Carbohidratii simpli ar trebui sa fie evitati.

Necesarul lor de vitamina C nu este cunoscut.

Asa cum am mentionat mai devreme, boala dentara poate rezulta din cauza dietei necorespunzatoare si se va prezenta intr-un mod similar chinchilei, si anume prin pierderea in greutate si, uneori, salivatie in exces. Ori de cate ori se suspecteaza boala dentara ar trebui sa se faca radiografii pentru a evalua schimbarile regasite la radacinile molare si pentru a da un prognostic precis proprietarului. Abscesul radacinilor molare va avea loc si acest lucru se poate prezenta ca o secretie nazala. In opinia autorului, cele mai multe cazuri suspecte de infectie respiratorie superioara sunt de fapt cauzate de boli dentare.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul