Veverita Jird - lucruri pe care trebuie sa le stii
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Recent, un numar de rozatoare mai putin cunoscute au fost oferite spre vanzare ca animale de companie. Printre acestea sunt si veveritele Jird. Putin este scris despre ingrijirea lor in captivitate. Aceste animale sunt inca, din multe privinte, salbatice.
Cel mai bun mod de a le pastra in captivitate este de a reflecta, pe cat posibil, mediul salbatic. In acest material vom analiza comportamentul natural si cerintele de habitat ale veveritei Jird si incercam sa relatam cel mai bine cum trebuie mentinute acestea in captivitate.
Carui grup de rozatoare apartine Jird?
Veverita Jird face parte de fapt din doua grupuri diferite de rozatoare, veverita Sekeetamys cu coada stufoasa si grupul de veverite Meriones care cuprind 14 de specii de veverite adevarate.
Sekeetamys
Veverita cu coada stufoasa are in jur de 10 - 12.5 cm lungime de corp, cu o coada de 10-16 cm. Corpul este roscat cu galben si coada este maro, cu un smoc alb pe varful sau. Aceasta specie traieste in apropiere de deserturi si pante stancoase, facandu-si vizuini sub pietre si margini. Acesta are capacitatea de a se urca la inaltimi extrem de mari. Aceste animale traiesc pana la cinci ani si jumatate si sunt destul de prolifice. Aceasta specie ar trebui sa fie pastrata intr-un mediu uscat stancos, cu o multime de oportunitati pentru vizuini si alpinism. Dieta este compusa in principal din seminte, plate verzi dar si insectele.
Meriones
Acestea sunt alte veverite jirds ce au greutate cuprinsa intre 30-40 grame. Ele traiesc obisnuit in medii de lut si nisip pustii, dar, au fost identificate pe domenii cultivate si pasuni, deci nu sunt toate adaptate la regiunile aride. Ele locuiesc in zone din Orientul Mijlociu, prin Africa de Nord, in Siberia si China. Unele sunt nocturne in timp ce alte specii sunt diurne si traiesc un stil de viata foarte asemanator cu cel al gerbililor.
Cu ce ar trebui sa hranesc veverita Jird?
Ca si veverita cu coada stufoasa, o veverita jird adevarata, la fel ca si Gerbilii, toate sunt mancatoare de seminte avand un regim alimentar compus din legume proaspete verzi si ocazional insecte.
La ce temperatura ar trebui sa tin veverita?
Multe specii pot trai fericite intr-o gama larga de temperaturi si umiditate asemanatoare cu cele din arealul lor din salbaticie, acestea putand varia de la sub-zero grade in timpul iernii pana la 38 grade C, si mai mult chiar intr-o zi fierbinte de vara.
Problemele veterinare intalnite la aceste specii pot include stresul termic, daca sunt tinute la temperaturi ridicate. Desi, asa cum am aratat mai sus, ele pot supravietui la temperaturi ridicate in salbaticie. Infectiile respiratorii pot fi o problema, mai ales in cazul in care animalele sunt tinute prea multe intr-un spatiu insuficient.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica nr. 47
- Simpozionul Aniversar ARDIV octombrie 2023