Viermii la porumbei
- Editor: Dr Szabo Zoltan
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Viermi este un titlu nestiintific, si probabil aspru criticat de eventualii medici veterinari, care citesc aceasta descriere. Am recurs totusi la acest titlu de dragul de a folosi limbajul columbofililor de rand.
Porumbeii sunt parazitati de mai multe specii de helminti (viermi) care, daca infestatia este masiva produc pagube insemnate.
Doresc sa accentuez ca numai infestatia masiva, la fel ca in toate parazitozele de fapt, este cel care dauneaza in mod deosebit organismului. Dupa unele cercetari mai noi (nu stiu daca sunt suficient de comfirmate) o infestatie slaba cu anumiti paraziti este bine tolerata de organismul gazda si previne o serie de alergii.
In mod normal organismul porumbeilor sanatosi si bine hraniti poate mentine nivelul infestatiei la un nivel optim, dar o furajare deficitara, aglomeratia, sau alte probleme de sanatate, pot sa duca la inmultirea excesiva a parazitilor.
La porumbei se paraziteaza nematode, capilarii si tenii.
Nematodele sunt ascarizii cu numele stiintifica de Ascaridia columbae, viermi rotunji vizibli si cu ochiul liber de o lungime de cativa cm si de cc 1 mm grosime, de culoare alba. De obicei paraziteaza in prima parte a tractusului intestinal, dar in infestatii masive se pot cantona si in portiunea posterioara a intestinelor, producand chiar osbstructia intestinelor in cazul infestatiilor foarte grave. Uneori se pot vedea si in gainatul porumbeilor, dar acest fapt denota deja o infestatie mai grava.
Parazitii adulti depun ou in lumenul intestinal, care dupa ce se elimina in mediul exterior in anumite conditii favorabile lor, trec printr-un proces de maturare, devenind infectante in 8-10 zile, putand provoca imbolnaviri, pasarile se infecteaza ingerand acest ou. Rezistenta oualor in mediul exterior la uscaciune si la razele solare este mica, la fel si frigul de sub 0 grade le distruge repede. In schimb la umbra si cu o umiditate optima rezista pana la 250 zile, sau chiar mai mult de un an. Temperaturile de peste 80 de grade de asemenea le omoara in mai putin de doua minute.
Au o durata a vietii pana la aproximativ 3 luni.
Capilariile sunt viermi cu denumirea de Capilaria caudinflata si Capilaria obsignata, tot de forma rotunda, dar subtire de numai cateva zecimi de mm si de 1-2 cm lungime, deci foarte greu vizibile cu ochiul liber.
Asemanator ascarizilor si Capilariile obsignata depun oua care ajungand in mediul exterior se embrioneaza in cc 15-20 zile devenind apte de a imbolnavi porumbeii. Ouale au rezistenta asemanatoare ascarizilor.
Formele adulte traiesc in intestinul subtire al porumbeilor stand cu capul fixat in peretii intestinelor si consumand sangele organismului gazda. Au o durata de viata de pana la cc 9 luni.
Teniozele, sau cestodozele sunt parazitoze produse de viermi plati, segmentati. La porumbeii parazteaza tenii din familia Davaineidae cum ar fi Raillietina crassula si din famila Hymenolepididae: Hymenolepis columbae. Acesti paraziti au nevoie pentru a incheia ciclul biologic si a deveni infectanti de diferite gazde intermediare cum ar fi melci terestri si diferite insecte, porumbelul se infecteaza consumand aceste gazde intermediare, deci nu se ia de la un porumbel la altul. Prin actiunea lor in intestinul poate provoca si leziuni prin care se creaza porti de intrare pentru diferiti bacterii patogeni, dar consumand substantele nutritive si vitaminele din intestinul gazdei poate provoca carente de vitamine B, manifestata prin simptome de tip nervoase.
In cazul porumbeilor bolnavi uneori se poate observa tenia atarnand din cloaca.
Acesti paraziti descrisi mai inainte, traiesc de obicei in tractusul digestiv al organismului gazda si se hranesc cu sangele porumbeilor, sau cu secretile din intestin, precum si cu alimentele in curs de digerare. In afara de sustragerea substantelor nutritive de la organism mai produc in urma metabolismului lor si substante daunatoare porumbeilor, producand uneori chiar si intoxicatii si malabsorbtia substantelor nutritive. In cazul ascaridiozei se pot intalni si simptome nervoase, asemanatoare cu cei din paramixoviroza.
Ca si simptomatologie de obicei nu difera prea mult de felul parazitului. Cel mai des se imbolnavesc pasarile tinere. Asa cum am mai amintit numai infestatiile masive duc la imbolnaviri cu forme clinice cronice de obicei. In aceste cazuri porumbelul bolnav este abatut, cu penele zburlite, fara pofta de mancare, uneori cu stare diareica, iar dupa o perioada mai lunga slabeste mult, uneori chiar pana la cahecsie. In cazul infestatiei cu capilarii, gainatul poate prezenta si urme de sange, acesti paraziti stand cu capul infipt in peretele intestinelor, consumand sange, deseori cauzand anemierea porumbeilor cu infestatie masiva.
Pe langa cele amintite, in organismul porumbeilor mai traiesc si alti viermi parazitand in diferite organe, de ex. pulmon, trahee, esofag, producand simptome respiratorii manifestate prin respiratie dispneica, zgomotoasa. Odata cu tratarea celorlalti viermi intestinali se elimina si acesti paraziti din organism. Sunt sensibile mai ales la ivermectina sau abamectina.
Diagnosticul: dupa cum ati vazut, simptomele nu sunt caracteristice, deci diagnosticul exact se pot pune numai prin examen microscopic, cautand ouale parazitilor in fecalele pasarilor, sau in urma necropsiei cadavrelor, eventual observand parazitii in gainat.
Diagnosticul diferential se face fata de boli cu simptomatologie asemanatoare:
- paramixoviroza: evolueaza cu diaree falsa si siptomele nervoase, dar apare la mai multi indivizi deodata , deci are evolutie enzootica - epizootica, simptomele apar mai brusc, are evolutie mai acuta, apar mult mai multe cazuri cu simptome nervoase.
- paratifoza: gainatul are culoarea de culoarea verzuie, simptomele nervoase apar mai rar, dar apare si forma articulara, are o evolutie mai sporadica.
Tratamentul: in trecut s-au folosit in special medicamente pe baza de piperazina (Ascatrix) pentru combaterea ascaridozei si capilariozei, dar azi se folosesc medicamente cu spectru mai larg din grupa bendazolilor (albendazol, fenbendzol, mebendazol, Vermizol, Helmizol ect.), care au oarecare efect si asupra teniilor. Tetramizolul este un medicament cu efect bun, avand si efecte imunostimulatoare, dar nu are efect asupra teniilor.
Mai nou este folosit ivermectinul, care are actiune buna asupra capilariilor si ascarizilor, dar nici asta nu actioneaza asupra teniilor. Abamectinul este un medicament si mai nou cu efecte asemanatoare ivermectinului. Eu de cc 5 ani folosesc cu efect bun ivermectinul cate 1-2 picaturi pe pielea gatului si pe spatele porumbelului.
Cu ocazia tratamentului trebuie tratat tot efectivul, altfel riscul de reinfestare ramane.
Ca si o remarca personala: in cei peste 40 de ani de columbofilie si 25 de medic veterinar nu am vazut viermi la porumbei, decat o singura data un singur ascarid. Capilariile intr-adevar nu se vad, sau se vad mai greu, dar nici de ei nu am avut parte la porumbei (din fericire) si nici tenii nu am vazut, in schimb am auzit de la altii, cate un porumbel infectat. Examen de laborator nu am solicitat in aceasta directie, dar tratament fac anual o data, fara sa fiu convins ca este necesar.
Sursa:zoliszaboro.blogspot.com
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Dr Szabo Zoltan
M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro