updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Virusul Pestei Porcine Africana poate fi transmis prin intermediul insamantarii artificiale

Virusul pestei porcine africane (PPA) este capabil să se transmită din materialul seminal al vierilor, pe calea inseminării artificiale (IA), la scroafe și purcei embrionari. Acesta a fost rezultatul unei cercetări comune germano-americane.

 

Studiul a fost publicat la sfârșitul anului 2022 în publicația științifică Pathogens (Patogeni). Cercetătorii de la Institutul German Friedrich-Loeffler-Institut au făcut echipă cu oameni de știință din domeniul sănătății animalelor din Germania și Statele Unite pentru a afla dacă IA ar putea fi sau nu o metodă de transmitere a virusului.

 

1. Virusul poate fi transferat prin intermediul IA

Acesta este cazul, au concluzionat ei. Virusul poate fi "transferat în mod eficient de la vierii infectați la scroafele receptoare prin IA". În articolul științific, echipa a avertizat că, prin urmare, vierii infectați prezintă riscul de a distribui rapid și pe scară largă virusul PPA în interiorul sau între țări.

Cercetătorii au folosit tulpina PPA "Estonia 2014" pentru studiul lor. Acesta a fost realizat în instalațiile de înaltă restricție de la FLI din Insel Riems, Germania. Aceștia au inoculat 4 vieri (2 vieri Large White și 2 vieri Piétrain) pe cale intramusculară. După aceasta. sângele și materialul seminal au fost colectate în fiecare zi. Genomul virusului a fost detectat în materialul seminal încă de la 2 zile după infecție, iar în sânge la 1 zi după infecție, în timp ce calitatea materialului seminal a rămas în mare parte neafectată.

2. Toate purcelele PPA-pozitive

În plus, au fost incluse în studiu și 14 scroafe Large White. După inseminarea cu material seminal prelungit, 7 din 14 purcele au fost pozitive la PPA la 7 zile după inseminare, iar toate purcelele au fost pozitive la PPA la 35 de zile după inseminare.

Douăsprezece din 13 purcele au avortat la apariția febrei. O parte din fetușii proveniți de la celelalte scroafe au prezentat atât anomalii, cât și replicarea PPA în țesuturile fetale.

Lucrarea de cercetare a fost redactată de Virginia Friedrichs, Eric A. Nelson, Tessa Carrau, Paul Deutschmann, Julia Sehl-Ewert, Hanna Roszyk, M. Beer și Sandra Blome, Friedrich-Loeffler-Institut, Germania; Darwin Reicks, Reicks Veterinary Research and Consulting, St Peter, MN, SUA; Tobias Hasenfuss și Elisabeth Gerstenkorn, Bundes Hybrid Zucht Programm (BHZP), Dahlenburg-Ellringen, Germania; Jeffrey J. Zimmerman, Iowa State University, Ames, IA, SUA; și Jane Christopher-Hennings, South Dakota State University, Brookings, SD, SUA.

Ultima modificareMarți, 31 Ianuarie 2023 16:05
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.