Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

In aceasta perioada tot mai multe voci din Uniunea Europeana discuta de controlul utilizarii substantelor antimicrobiene. Una din actiunile Comisiei Europene de a lupta impotriva rezistentei antimicrobiene este documentul "Consolidarea cadrului de reglementare privind medicamentele de uz veterinar si furaje medicamentate." Oare in acest document se are in vedere oprirea distribuirii de antibiotice de catre medicii veterinari?

Una dintre preocuparile exprimate in cadrul acestei dezbaterii privind antibioticile este ca medicii veterinari sunt intr-un "conflict de interese" - atunci cand folosesc antibiotice, adica ei fac bani din vanzarea acestora catre clienti si aceasta duce la incercarea fortarii vanzarii, adica sa vanda mai mult. In Danemarca, medicii veterinari s-au oprit de la furnizarea de antibiotice iar fermierii aparent trebuie sa mearga la farmacist pentru a ridica medicamentele pe baza de prescriptie medicala.

De asemenea, o alta discutie s-a orientat catre aplicabilitatea masurilor. Acestea se vor aplica doar la antibiotice sau se vor aplica la toate medicamentele inclusiv la furajele medicamentate?

In Marea Britanie, 62% din toate antibioticele utilizate la animale se administreaza prin furaje. Cea mai mare parte a acestora sunt furnizate direct de la companiile furnizoare, de la fabricile de furaje si producatorii de suplimente la fermieri care le pot ridica si utiliza numai baza de prescriptie medicala. Restul de 38% sunt reprezentate de produse solubile si injectabile, care sunt furnizate doar de veterinari. La veterinarii specializati pe animale de ferma, aproximativ 70% din venitul lor vine din vanzarile de medicamente, ceea ce este semnificativ in bugetul cabinetului. Problema care se pune, in Marea Britanie este ca fara acest tip de practica in comertul cu antibiotice, este probabil ca numarul de medici veterinari pe porc, vaca sau alte animale de ferma, ar putea sa scada in continuare. Este mult mai profitabil pentru a avea o clinica specializata pe  animale de companie, in cazul in care animalele vin ele la tine.

In Marea Britanie, un medic veterinar trebuie sa scrie o reteta, daca i s-a cerut, astfel incat clientul sa poata face cumparaturi in jurul fermei de la cel mai ieftin furnizor de medicamente. Suplimentar in Marea Britanie apare o noua provocare, respectiv cresterea farmaciilor pe internet iar reglementarea lor constituie o mare deficienta a sistemului. Medicii veterinari din Marea Britanie nu vor adoptarea sistemului Irlandez, numit de ei "veterinarii Van" (dupa modelul masinii cu care merg si cara si medicamente)  sau a sistemului german numit de ei "veterinari Autobahn". Principiul urmarit in Marea Britanie este de a nu transnsforma o relatie consolidata medic/fermier intr-o afacere comerciala.

Documentul care este in dezbatere acum in forurile europene creeaza multe probleme pentru veterinarii din fiecare tara in parte care lucreaza dupa sisteme si cutume diferite. Reglementarea unitara a cadrului legislativ dupa un model sau altul este contestat de celelalte parti. Discutiile sunt aprinse in aceasta directie si din pacate Romania lipseste cu desavarsire de la aceste dezbateri. Asteptam cu interes pozitia organizatiilor de veterinari din tara care ar trebui sa fie mai atente la ce se discuta in spatiul european si sa incerce sa fie parte a negocierilor care au loc in aceste zile.

Asteptam cu interes pozitia oficiala a acestor organizatii dar mai ales suntem interesati de masurile si interventiile europene realizate de acestea.