Duminică, Mai 19, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Stimati colegi,

Dupa lupte seculare, proiectul de ORDIN pentru modificarea si completarea Normei Sanitare Veterinare privind conditiile de organizare si functionare a unitatilor farmaceutice veterinare si a unitatilor destinate comercializarii animalelor de companie aprobata prin Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 16 din 27 februarie 2008 a fost publicat spre dezbatere pe site-ul ANSVSA. Nu ascund faptul ca am lucrat indeaproape la acest Ordin inca din luna Martie, acesta find unul din principalele motive care m-au determinat sa accept functia de Conslier al presedintelui ANSVSA, Dr. Radu Roatis Chetan. In fapt am preluat un mandat al Colegilor din PMVPR, in care am incercat sa reglementam circulatia medicamentului de uz veterinar. Propunerile pentru modificarea acestui ordin au fost facute publice de catre PMVPR inca din luna Februarie.
Principiul acestui ordin este acela ca, medicamentul de uz veterinar este apanajul medicului veterinar, utilizarea , administrarea si instituirea restrictiilor in urma utilizarii lor, revine in intreaga responsabilitate medicului veterinar. Acest ordin isi propune ca medicamentul veterinar sa fie controlat de medicii veterinari in spiritul exclusivitatii in acest domeniu.
Principalele modificari pe care ordinul le aduce sunt:

- Farmaciile si punctele farmaceutice care sunt detinute de societati comerciale, pot functiona numai daca medicul veterinar detine cel putin 51% din actiuni si este si administrator
 

- In farmaciile veterinare va fi interzisa comercializarea medicamentelor injectabile si a antiparazitarelor interne cu indicatie pentru animalele de renta. Acestea vor fi administrate numai de catre Cabinetele Veterinare organizate conform legii.
 

- Dietele veterinare se vor comercializa numai in Cabinete veterinare si in Farmacii pe baza de prescriptie medicala.
 

- Punctele farmaceutice veterinare vor functiona numai in acelasi spatiu sau intr-un spatiu legat functional de cabinetele veterinare
 

- Depozitele farmaceutice nu vor putea comercializa medicamente de uz veterinar decat catre farmacii , puncte farmaceutice,

-Cabinete veterinare si exploatatiilor de animale numai pe baza prescriptiei medicale eliberata de medicul veterinar al cabinetelui veterinar care are incheiat contract de prestari servicii cu exploatatia respectiva. Medicamentele utilizate in acea exploatatie comerciala, se vor scade din gestiunea exploatatiei numai pe baza registrului de consultatii si tratamente ale Cabinetului Veterinar Contractual.


Stimati colegi, utilizarea medicamentului de uz veterinar implica o enorma responsabilitate din partea medicului veterinar, deoarece pe langa puterea pe care o primeste in comercializarea si utilizarea lui, primeste si responsabilitatea enorma de a restrictiona utilizarea lui abuziva si de a face tot posibilul ca reziduurile provocate de aceste medicamente sa nu ajunga in hrana populatiei. In paralel cu acest ordin, se modifica in acest moment si HG 984/2005, care reglementeaza sanctiunile si contraventiile in domeniul veterinar, unde vor fi introduse sanctiuni drastice atat celor care vor comercializa medicamente veterinare fara respectarea legislatiei, cat si medicului veterinar care nu gestioneaza corect utilizarea, circuitul medicamentului de la achizitie pana la eliminarea flacoanelor goale de medicament catre unitati de distrugere autorizate, precum si nerespectarea timpilor de asteptare dictate pentru fiecare produs in parte. Deasemenea fac un apel la colegii medici vetreinari din mediul rural sa faca tot posibilul sa se aprovozioneze cu medicamentele veterinare necesare desfasurarii actului medical, deoarece proprietarii de animale se vor indrepta mai mult spre cabinetele veterinare pentru tratamentele curente si sa facem in asa fel incat acest drept de comercalizare si utilizare a medicamentului veterinar sa nu atraga dupa sine reprosurile crescatorilor de animale asupra monopolului instituit, fara ca acest monopol sa fie si in avantajul lor.

 

Am deasemenea rugamintea ca tarifele practicate in tratamentele curente sa fie echilibrate, sa justifice costul medicamentului, consultatiei, manopera, eventuala deplasare fara sa genereze preturi exagerate bazate numai pe monopol. De aceasta conduita a noastra a profesiei, va depinde functionarea corecta a actului medical, iar aceste acte normative isi vor atinge scopul si anume de control al circulatiei medicamentului veterinar si implicarea medicului veterinar in mod exclusiv pe acest circuit.


In incheiere va rog stimati colegi sa analizati acest proiect de ordin, sa comentati si sa faceti sugestii acolo unde considerati, astfel incat dupa aceasta perioada de consultari sa iasa un act normativ care sa deserveasca atat profesional cat si financiar medicul veterinar, iar Autoritatea Sattului in speta ANSVSA, sa garanteze produse alimentare sigure fara reziduuri de medicamente.


Nu in ultimul rand doresc sa multumesc pentru deschiderea de care au dat dovada echipei tehnice din cadru ANSVSA cu care am lucrat la acest Ordin, dar in mod special Domnului Presedinte Radu Roatis care a sustinut neconditionat acest act normativ, domnului Director al Directiei de Farmacovigilenta Mihai Alexandru si doamnei doctor Laura Vlasceanu. Deasemenea multumesc membrilor PMVPR pentru sugestile si sustinerea acestui act normativ. Astept parerile si comentariile voastre.

 

Puteti citi noul Ordin dand click aici!
 

Dr. Bogdan Novenschi
Presedinte PMVPR
Consiler al Presedintelui ANSVSA