Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia privind abuzul  de medicamente

Rezistenta la antibiotice este o problema globala crescanda pentru sanatatea publica a subliniat, joi 07 aprilie 2011, intr-o conferinta de presa, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Romania.

 

Acesta a subliniat ca OMS a decis ca, in acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, sa se discute si sa se atraga atentia asupra cresterii rezistentei la antibiotice care risca si ameninta nu numai tratamentul infectiilor microbiene, dar si succesul multor interventii chirurgicale pentru transplanturi si protezari de sold, ca si in diagnosticele si tratamentele minim invazive ce se efectueaza sub tratament profilactic cu antibiotice potential ineficiente.

"Abuzul si utilizarea inadecvata de antibiotice creste riscul tulpinilor bacteriene rezistente care se dezvolta prin presiune selectiva sau mutatii", a evidentiat dr. Victor Olsavszky. El a atras atentia ca aceasta crestere a uzului antibiotice se face pe de o parte pentru ca se recomanda antibiotice abuziv, farmacistii vand antibiotice si fara prescriptie medicala, dar in cantitati insuficiente pentru finalizarea tratamentului. In plus se adauga automedicatia, dar si faptul ca consumul de carne duce si acesta la o cantitate de antibiotice pentru ca animalele sunt tratate cu acestea si in plus se mai folosesc si ca generator de crestere, desi acest lucru este deja interzis in Uniunea Europeana.

Medicii subliniaza ca antibioticele nu se folosesc in niciun caz in raceli sau gripe provocate de virusi. Ele se utilizeaza impotriva bacteriilor care provoaca infectii obisnuite sau infectii care pun viata in pericol.

"Din pacate infectiile au devenit din ce in ce mai rezistente la antibiotice din cauza abuzului folosit de antibiotice la om si la animale", a spus reprezentantul OMS. La aparitia rezistentei la antibiotice a contribuit utilizarea irationala de acestora, calitatea proasta a medicamentelor sau utilizarea antibioticelor in cresterea animalelor. "Acest lucru a facut ca bacteriile sa devina din ce in ce mai rezistente. In contextul in care industria nu a mai descoperit noi antibiotice, omenirea se afla in pragul de a pierde cucerirea cea mai importanta, cea a antibioticelor", a spus dr. Victor Olsavszky.
Dr. Bogdan Popescu de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" a evidentiat ca medicul de multe ori se afla sub o mare presiune pentru ca pacientul doreste sa i se prescrie un antibiotic. Pe de alta parte exista si presiune din partea distribuitorilor si producatorilor.

In Romania, 30-35% din prescriptii sunt nejustificate atat in spitale, cat si la pacienti.

Reprezentantul OMS in Romania a facut referire la un eurobarometrul de anul trecut care evidentiaza ca in tara noastra consumul de antibiotice este frecvent ocupand locul patru ca frecventa de prescriere si de utilizare a antibioticelor si pe locul intai din punctul de vedere al utilizarii acestora in raceli. Un procent de 4% din populatie nu stie de ce a luat antibiotice.

Dr. Victor Olsavszky a facut referire la consumul de antibiotice din carne. Pe locul intai se afla carnea de pui urmata de cea de porc, vita si pe ultimul loc cea de oaie accentuand asupra faptului ca trebuie aplicata si in Romania reglementarea potrivit careia in tarile din UE este interzisa utilizarea antibioticelor ca factor de crestere a animalelor.

Reprezentantul OMS in Romania recomanda atentie la utilizarea antibioticelor. Este bine ca acestea sa nu fie folosite decat prin prescriere si nu prin automedicatie, iar, atunci cand primesc un tratament, pacientii sa-l ducapana la capat pentru ca altfel si administrarea incompleta poate da rezistenta.
Un exemplu in acest sens este tuberculoza in care cei afectati iau una-doua luni tratamentul dupa care il intrerup pentru ca se simt bine si asa s-a ajuns la o rezistenta foarte mare a tuberculozei la antibiotice.
Intre microbii rezistenti la antibiotice ce numara escherichia coli, klebsiella pneumoniae, myibacterium tuberculosis, stafilococul auriu si altele.