Duminică, Mai 19, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Influente si interese personale si de grup exista in orice economie, fie ca este comunista, capitalista sau feudala. Pana la urma si in jungla, cel mai puternic grup de lei face legea in detrimentul celorlati lei sau a sarmanelor ierbivore. Desigur ca medicina veterinara nu este in afara acestei legi.

Ne gurverneaza, fie ca vrem, fie ca nu. Dar diferenta dintre jungla si societatea umana este ca noi oamenii avem ceea ce se cheama ratiune. Adica, abilitatea de a judeca ce este bine sau rau si de a actiona in consecinta. Ca urmare, probabilitatea ca un grup de interese sa actioneze pe o perioada nedeterminata, permanent si preponderent intr-o anumita zona sau directie, este mica. Dovada este caderea comunismului. Cine ar fi crezut ca interesul reprezentat de o mana de oameni, liderii comunisti, va avea o soarta atat de sumbra. Revolutia Franceza, Razboiul de Independenta si crearea SUA sunt alte exemple si ele pot continua.


Esenta acestor evenimente este aceeasi. In societatea umana, opinia celor multi de cele mai multe ori a facut sa se schimbe istoria. Despre cine si cum a facut sa se coaguleze o idee care s-a transformat in revolutie sau a dus la schimbari sociale majore, este o alta discutie. Dar, pana la urma, acea revolutie sau evolutie, s-a realizat prin participarea fiecarui individ din societate cu o opinie personala, coagulata in final intr-o opinie colectiva. Daca la Revolutia Franceza protestatarii nu ar fi avut o opinie pe care au sustinut-o public, iesind in strada si ar fi comentat-o doar in familie la gura sobei, nu am mai fi avut acum conceptul de republica. La fel si cu "revolutia" noastra autohtona. Indiferent cine ar fi "coordonat-o" sau planificat-o, daca nu ar fi fost oamenii care au avut o opinie sustinuta public nu cred ca ar fi fost vorba de vreo schimbare de regim.

Revenind la sistemul nostru, veterinar, nu inteleg totusi de ce nu apar opiniile. Suntem oare lipsiti de opine? Nu cred, deoarece permanent cand ma intalnesc, colegii imi releva tot felul de opinii despre medicamente, circulatia acestora, modul de organizare al profesiei etc. Suntem oare lipsiti de curaj? Nu cred, deoarece vad mai mereu comentarii rautacioase si cu invidie facute de colegi catre colegi prin mediile sociale sau pe diverse site-uri, unele chiar razboaie serioase.
Cu toate acestea, nu inteleg de ce, aceeasi oameni nu au opinii publice ferme despre cum sa fie reglementata circulatia medicamentului, cum sa fie organizata profesia, cum fie organizate farmaciile si alte chestiuni de importanta fundamentala pentru profesie. CMVRO, mi-a facut impresia ca, se chinuie pur si simplu sa afle parerea medicilor veterinari. Multi colegi imi spun ca exista tot felul de interese obscure prin CMVRO si ca unii urmaresc numai ca anumite interese sa le fie rezolvate. Bun, inteleg acest punct de vedere care este posibil sa fie adevarat, cum de altfel este posibil sa nu fie adevarat. Este usor sa acuzi si sa vezi numai teorii ale conspiratiei peste tot. Dar acel "eu" sau acel "noi" din cadrul profesiei au avut curaj sa scrie o scrisoare deschisa catre conducerea CMVRO prin care pur si simplu sa isi expuna parerea si argumentele referitor la aceste chestiuni sau la altele care sunt la fel de importante? Nu am de gand sa formulez vreo opinie sau vreun curent de idei. Doar incerc sa aduc in discutie importanta opiniei ca parte a dialogului constructiv. Daca conducerea CMVRO nu cunoaste direct interesul fiecarui medic veterinar sau al grupurilor de interese atunci cum poate fi facuta raspunzatoare de deciziile pe care le ia. Indiferent care sunt acestea. Dorim sa credem ca suntem o societate democratica, dar nu facem nimic pentru a o intari. Dorim ca in deciziile care sunt luate cu privire la profesia noastra sa fie reflectat si interesul nostru.
Asa si noi am facut ceva ca interesul nostru sa fie cunoscut de factorii decidenti? Nu. Ne multumim sa comentam pe la colturi, pe la intalnirile sponsorizate de unii sau de altii si eventual, sa nu ne auda multa lume. Daca apare vreunul care striga mai tare propriile opinii ne intoarcem toti cu spatele la el si ne facem ca nu e cu noi.
Am participat de-a lungul anilor la tot felul de intalniri organizate de organizatiile din domeniul medical veterinar: sindicate, patronate, colegii, firme etc. in marea majoritate a acestor intalniri un personaj principal vorbea, sau mai bine spus exprima anumite idei, mai mult sau mai putin personale si ceilalti ascultau. Termina de vorbit toti se ridicau si plecau. si gata, asta era tot. si toti asteptam sa se intample ceva bun sau vreo minune.

De ce scriu aceste randuri, totusi? In ultima perioada vad cum CMVRO incearca sa afle parerea medicilor referitor la anumite chestiuni. Am lansat si noi, la rugamintea colegilor din CMVRO, o campanie de informare. Nu stiu exact cat rezultat a avut demersul lor dar personal, am intrebat pe fiecare medic veterinar pe care il intalneam: "sii despre chestionarul CMVRO? Ce parere ai? Ai raspuns?" Nu ca m-ar fi interesat raspunsul in sine din chestionar. Eram interesat daca a participat sau nu. Pe toti care i-am intrebat mi-au raspuns ca stiu "ceva" dar ca nu au raspuns. si atunci mai are cineva curajul sa spuna ca sunt interese si aranjamente cand oamenii chiar doresc sa afle parerea colegilor si pe colegii ii doare in gardul vecinilor de chestiune? Atunci, cum ar trebui ei sa organizeze aceasta profesie decat dupa cum cred ei de cuviinta?


Scrieti fratilor fiecare opinie a voastra si a grupului vostru de interese. Bateti-va pentru recunoasterea a ceea ce credeti voi ca este important pentru profesia pe care o desfasurati. Implicati-va sa va creati un cadru de practicare a profesiei mult mai favorabil. Luptati pentru interesele voastre financiare. Este vorba despre banii si viata voastra. Nu trebuie sa va legati cu lanturi de poarta nici unei institutii sau sa faceti greva foamei. Este doar vorba despre un dialog civilizat, democratic unde se aduc argumente. si sunt convins ca indiferent de interesele oricarui om sau grup de interese aflat vremelnic la conducerea unei zone sociale, atunci cand va vedea un curent de opinie important cu siguranta ca va decide corect. Asa ca lasati teoriile conspirationiste ca nu este cazul si formulati o opinie ferma in scris si trimiteti-o CMVRO. Exista mari sanse ca in aceasta situatie cei care sunt implicati in procesul decizional sa vada care este interesul real al societatii veterinarilor si sa actioneze in consecinta. Fiti siguri ca stiu ca pot oricand sa-si piarda popularitatea si influenta daca cei multi vad ca nu le este respectat dreptul la opinie. Istoria este cea care consemneaza de fiecare data aceste fapte iar la final societatea a avut doar de castigat.