Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Association of American Feed Control Officials (AAFCO) și-a reafirmat îndrumările privind concentrația de cupru din alimentele comerciale pentru câini, după ce un grup de experți a concluzionat că în prezent nu există dovezi definitive care să facă legătura între hepatita asociată cu cuprul la câini și conținutul de cupru din alimentele pentru câini. 

 AAFCO este organizația care stabilește standardele atât pentru hrana pentru animale, cât și pentru alimentele pentru animale de companie din Statele Unite.

„În acest moment, AAFCO nu vede necesitatea de a restricționa utilizarea altor surse de (cupru) în alimentele pentru câini, dincolo de restricțiile deja impuse în definițiile sau aprobările lor", a scris în martie directorul general al AAFCO, Austin Therrell. „Până în momentul în care știința va demonstra definitiv că sunt necesare controale sau restricții suplimentare, AAFCO consideră că recomandările privind concentrația de (cupru) în alimentele pentru câini normali sunt reglementate în mod corespunzător și suficient în prezent."

AAFCO a convocat un grup de experți la scurt timp după publicarea unui articol din 15 februarie 2021, JAVMA Viewpoint, „Este timpul să se reconsidere orientările actuale privind conținutul de cupru în alimentele comerciale pentru câini?", care avertiza asupra concentrațiilor potențial dăunătoare de cupru, sau Cu, în alimentele pentru câini.

„În ultimii 15 până la 20 de ani, am observat ceea ce credem că este o incidență crescută a hepatopatiei asociate cu cupru la câini. Debutul acestei creșteri pare să fi coincis cu o schimbare a tipului de cupru utilizat în premixurile adăugate în alimentele comerciale pentru câini", au scris autorii articolului. 

Aceștia au solicitat AAFCO să restabilească o concentrație maximă pentru cupru în profilurile nutritive pentru hrana pentru câini, care reprezintă standardele nutriționale stabilite de AAFCO. De asemenea, autorii au solicitat AAFCO să stabilească conținutul recomandat pentru cupru în profiluri la un interval de la 0,9 mg Cu/1000 kcal de energie metabolizabilă (ME) la un maxim de 1,1 mg Cu/1000 kcal ME și să interzică utilizarea în alimentele pentru câini a tuturor surselor suplimentare de cupru, cu excepția oxidului de cupru. 

Grupul AAFCO, format din 13 membri, a fost condus de Dr. William Burkholder, diplomat al Colegiului American de Nutriție Veterinară, care lucrează la Centrul de Medicină Veterinară (CVM) al Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA). Membrii s-au întâlnit de patru ori între mai 2021 și iulie 2022 și au emis un raport către AAFCO la 1 august 2022. 

În ceea ce privește chestiunea restricționării sursei de adăugare a cuprului în alimentele pentru câini la oxidul de cupru (oxidul cupric),„majoritatea membrilor comisiei s-au exprimat împotriva unei astfel de restricții, menționând că biodisponibilitatea oxidului cupric este practic zero și, prin urmare, nu ar adăuga nimic de valoare la formula alimentară", potrivit raportului.

S-au purtat discuții cu privire la adăugarea unei note de subsol la profilurile nutritive AAFCO pentru hrana pentru câini, care să sugereze ca sursele de cupru chelat să fie limitate la aproximativ 25% din cuprul adăugat în diete, restul cuprului adăugat fiind furnizat de sărurile minerale anorganice. Cu toate acestea, grupul de experți nu a exprimat o poziție fermă cu privire la necesitatea unei astfel de note de subsol.

Grupul a respins anterior reducerea cantității recomandate de cupru la 3,6 mg Cu/kg DM, deoarece această cantitate de cupru este mai mică decât cantitățile pentru un aport adecvat sau cantitățile recomandate pentru orice etapă de viață a câinelui stabilite de Subcomitetul de experți al Academiei Naționale de Științe din 2006 pentru cerințele nutritive ale câinilor și pisicilor.

În plus, grupul de experți a avut dificultăți în stabilirea unei cantități maxime de cupru în profilurile nutritive AAFCO pentru hrana pentru câini din mai multe motive. Printre cele citate în raport se numără determinarea subcomitetului NAS că nu există suficiente date empirice pentru a stabili o limită superioară sigură sau un nivel maxim tolerabil la câinii normali. 

„Stabilirea arbitrară a unei anumite valori ca fiind maximă pentru cupru implică faptul că dietele care conțin mai puțin sau egal cu valoarea maximă sunt sigure pentru câini și că dietele care conțin mai mult decât cantitatea maximă nu sunt sigure, fără ca niciuna dintre aceste condiții să se fi demonstrat a fi adevărată", a scris comisia.

Totuși, aceasta nu a fost o opinie majoritară, deoarece doi membri ai comisiei au considerat că „ar trebui stabilită o anumită cantitate maximă".

Grupul și-a încheiat raportul cu recomandările ca AAFCO să nu urmărească o restricție pentru a permite doar oxidul de cupru ca formă de cupru permisă pentru suplimentarea cu cupru a alimentelor pentru câini; să nu stabilească un maxim pentru conținutul total de cupru al alimentelor pentru câini în cadrul profilurilor nutritive ale AAFCO Dog Food Nutrient Profiles; și să analizeze posibilitatea de a adăuga o mențiune „cu conținut scăzut de cupru" la termenul descriptiv din regulamentele model pentru alimentele pentru câini.

 Sursa:  avma.com