Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un articol publicat de Michelle R. Goodman, Maria R. Amezcua, Robert M. Friendship și Abdolvahab Farzan de la Departamentul de Medicină a Populației (Goodman, Amezcua, Friendship, Farzan) și Departamentul de Patobiologie (Farzan), University of Guelph, Guelph, Ontario N1G 2W1, Canada a arătat că o dietă timpurie de creșă poate contribui la reducerea diareei după înțărcare și la îmbunătățirea performanțelor de creștere la purcei. Articolul a fost publicat în luna aprilie în Revista Veterinară Canadiană.

 Porcii se confruntă adesea cu o creștere lentă și cu probleme legate de bolile enterice în perioada de după înțărcare. Obiectivele au fost de a evalua efectele unui vaccin oral viu cu E. coli asupra diareei post-desetare în condiții de fermă și de a evalua impactul compoziției dietei asupra creșterii și sănătății enterice în faza timpurie de creștere a porcilor.

Proceduri și rezultate

Într-o serie de studii, chiar și atunci când E. coli enterotoxigenic (ETEC) era prezent, diareea de după înțărcare a fost de obicei asociată cu alte cauze și nu cu ETEC. Prin urmare, un program de vaccinare împotriva E. coli nu a avut niciun beneficiu în ceea ce privește reducerea semnelor clinice de diaree sau îmbunătățirea ratei de creștere a porcilor în creșă. În schimb, în aceleași condiții, programele de hrănire au afectat atât semnele clinice de diaree, cât și rata de creștere. Porcii hrăniți cu un program în 4 faze care făcea tranziția de la o dietă care conținea o proporție relativ mare de proteine de origine animală la o hrană constând în proteine de origine vegetală au avut performanțe mai bune decât porcii care au primit diete cu o complexitate mai mică. Cu toate acestea, au existat dovezi de creștere compensatorie la porcii hrăniți cu diete cu complexitate redusă, deși nu în mod constant în toate studiile.

Concluzie și relevanță clinică

S-a concluzionat că o dietă timpurie de creșă poate contribui la reducerea diareei după înțărcare și la îmbunătățirea performanțelor de creștere.

Context

Înțărcarea este stresantă pentru porci, deoarece aceștia se adaptează la o schimbare de mediu și de regim alimentar. În primele săptămâni de la înțărcare, porcii au de obicei o creștere lentă sau sunt afectați de diverși agenți patogeni, în special de boli enterice . Un factor specific care contribuie la regresul de după înțărcare este tranziția bruscă de la alăptare la consumul unei diete pe bază de plante. Sănătatea intestinală este compromisă și mai mult la porcii proaspăt înțărcați de ingrediente alimentare cu caracteristici antinutritive, cum ar fi făina de soia. Proteina de soia provoacă o hipersensibilitate locală tranzitorie, deși porcul dezvoltă în general toleranță orală în ~7 până la 10 d. În timpul perioadei de hipersensibilitate, intestinul este afectat de atrofia vilusurilor, alungirea criptelor, creșterea numărului de enterocite imature și o creștere a susceptibilității la infecția cu E. coli enterotoxigenă. Cu toate acestea, pentru a reduce costurile de hrănire, este necesar ca purceii să fie expuși la diete pe bază de plante la înțărcare, astfel încât un anumit nivel de porumb și făină de soia este în general utilizat chiar și în primele faze ale dietelor de creșă. Includerea unor ingrediente foarte gustoase și ușor digerabile (de exemplu, făină de pește și zer) este o strategie comună pentru a face ca dietele de tranziție să fie mai puțin problematice. Aceste diete de tranziție mai complexe și mai costisitoare sunt acceptate pe scară largă de către industria porcină ca fiind necesare pentru a obține o creștere bună și un minim de boli enterice în perioada de după înțărcare. Cu toate acestea, progresele înregistrate în gestionarea porcilor proaspăt înțărcați, în special în ceea ce privește adăpostirea și igiena, pot face ca aceste diete mai scumpe și mai complexe să fie mai puțin necesare pentru prevenirea diareei. În plus, creșterea compensatorie a fost demonstrată la porcii care au suferit un regres în primele săptămâni de la înțărcare și, atunci când acest lucru se întâmplă, beneficiul general al creșterii rapide în primele etape ale creșei poate fi limitat.

Primele câteva faze ale unui program de hrănire în creșă conțin în mod obișnuit antibiotice și/sau concentrații terapeutice ridicate de oxid de zinc pentru a preveni diareea E. coli post-înțărcare (PWD) și alte boli. Cu toate acestea, medicația de rutină a hranei cu antibiotice este pusă în discuție pe scară largă și se iau în considerare măsuri alternative de control. De asemenea, hrănirea cu concentrații terapeutice de oxid de zinc dincolo de prima săptămână în creșă este criticată. 

Vaccinarea este o posibilă soluție alternativă pentru controlul PWD, dar vaccinarea purceilor pentru a asigura protecție la înțărcare a reprezentat o provocare. Vaccinul împotriva E. coli trebuie să inducă imunitate la nivelul mucoaselor pentru a proteja eficient porcii înțărcați împotriva infecției (14). Vaccinurile orale vii pot stimula sistemul imunitar al mucoaselor prin activarea anticorpilor specifici pentru fimbriae (IgA, IgM), prevenind colonizarea cu E. coli enterotoxigen F4 sau F18 (ETEC) în intestinul subțire. A fost demonstrat succesul vaccinurilor orale vii monovalente (F4) și bivalente (F4/F18) în reducerea severității și duratei diareei și în reducerea colonizării cu ETEC . În Canada sunt disponibile vaccinuri pentru controlul PWD cauzate de ETEC; cu toate acestea, utilizarea lor în ferme rămâne relativ neobișnuită.

Obiectivele au fost de a investiga dacă prevalența și severitatea diareei și performanțele de creștere a porcilor pot fi influențate de regimul alimentar sau de vaccinare. Mai exact, prevalența diareei și performanța de creștere a porcilor care au fost vaccinați pe cale orală cu un vaccin viu împotriva E. coli au fost comparate cu porcii nevaccinați. Porcii hrăniți cu diete cu complexitate redusă care conțin proporții mai mari de făină de soia în primele faze au fost comparați cu porcii hrăniți cu furaje de tranziție utilizate în mod obișnuit, care conțineau mai multe surse de proteine ne vegetale (zer și făină de pește).

Sursa:

Goodman MR, Amezcua MR, Friendship RM, Farzan A. Investigations into the effects of Escherichia coli vaccination and diet composition on post-weaning diarrhea and growth performance in pigs. Can Vet J. 2023 Apr;64(4):329-336. PMID: 37008641; PMCID: PMC10037348.