Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

În acest articol publicat în Journal of Veterinary Internal Medicine în martie 2023, autori Rebecca F. Geddes, Lucy J. Davison, Jonathan Elliott, Harriet M. Syme și Dan G. O'Neill prezintă rezultatele unui studiu retrospectiv realizat pentru a identifica factorii de risc pentru uroliți în tractul urinar superior (UTUS) și obstrucție ureterală (UTUS) la pisici.


Ipoteza de lucru a studiului este că pisicile cu UTUS au două fenotipuri clinice: unul agresiv la vârste tinere, cu risc crescut de UUTU obstructivă, și unul mai benign la pisicile mai în vârstă, cu risc redus de UTUS obstructivă.
Pentru a testa această ipoteză, autorii au analizat datele retrospective ale 11.431 de pisici trimise spre îngrijire în decursul a 10 ani, dintre care 521 (4,6%) au avut UTUS. Prin utilizarea modelelor de regresie logistică multivariabilă, au investigat factorii de risc pentru diagnosticul de UTUS și UTUS obstructivă.

Rezultatele studiului au identificat factorii de risc pentru UTUS, printre care sexul feminin, rasa (British Shorthair, Burmese, Persiană, Ragdoll sau Tonkinese), și vârsta peste 4 ani. În ceea ce privește UTUS obstructivă, factorii de risc au fost sexul feminin, prezența uroliților bilaterali și vârsta, cu șansele de a dezvolta UTUS obstructivă crescând pe măsură ce vârsta la diagnosticul de UTUS scădea.

Concluziile studiului susțin ipoteza inițială și arată că pisicile diagnosticate cu UTUS la o vârstă mai tânără au un fenotip mai agresiv, cu un risc mai mare de UTUS obstructiv, comparativ cu pisicile diagnosticate cu UTUS la vârsta de peste 12 ani. Acest studiu aduce informații importante în domeniul medicinei veterinare, ajutând la identificarea factorilor de risc pentru UTUS și UTUS obstructivă și la îmbunătățirea tratamentului și a prevenirii acestor afecțiuni la pisici.

 

Sursa: 

Geddes, RF, Davison, LJ, Elliott, J, Syme, HM, O'Neill, DG. Risk factors for upper urinary tract uroliths and ureteral obstruction in cats under referral veterinary care in the United Kingdom. J Vet Intern Med. 2023; 37( 2): 567- 577. doi:10.1111/jvim.16659