Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Guvernul olandez, împreună cu Universitatea Wageningen & Research, Universitatea din Utrecht și Royal GD, au demarat primul studiu real de vaccinare împotriva gripei aviare.

Echipa Veterinarul
20.Mai.2024

Aproximativ 1.800 de pui de găină ouătoare de o zi au fost vaccinați împotriva gripei aviare înalt patogene la mijlocul lunii septembrie și vor fi monitorizați în următoarele 18 luni pentru a stabili protecția și transmiterea virusului. Testul pe teren se desfășoară în două ferme comerciale, în timp ce testele de depistare a virusului vor fi efectuate în laboratorul de înaltă izolare de la Wageningen Bioveterinary Research.

Cercetările anterioare efectuate în laboratorul de la Wageningen Bioveterinary Research au identificat 2 vaccinuri vectoriale ca fiind eficiente împotriva răspândirii gripei aviare înalt patogene în condiții controlate. Aceste două vaccinuri, produse de Ceva Santé Animale și Boehringer Ingelheim, sunt în prezent testate în condiții comerciale. Aceasta înseamnă că păsările sunt supuse aceluiași regim de vaccinare și de gestionare ca și păsările obișnuite din aceeași fermă. Deoarece este vorba de un studiu științific, păsările vor fi monitorizate îndeaproape, vor fi prelevate și testate în conformitate cu standardele europene. Grupurile de testare vor fi plasate în compartimente separate, iar produsele lor nu vor fi comercializate.

Vaccinare pe scară largă

Profesorul Sjaak de Wit are mari speranțe atunci când vine vorba de eficacitatea celor 2 vaccinuri în cadrul testului: „În condiții de laborator, am observat o protecție bună și nicio vărsare la păsările infectate."

Testul se va întinde până în al treilea trimestru al anului 2025, în timp ce primele rezultate sunt așteptate să fie publicate în al doilea trimestru al anului 2024. Guvernul dorește ca vaccinarea să fie disponibilă la scară mai largă cât mai curând posibil, într-un mod responsabil. Acesta este motivul pentru care a fost aleasă o abordare etapizată. Pe lângă testarea pe teren, în al doilea trimestru al anului 2024 se preconizează că va avea loc un proiect pilot într-un număr mai mare de ferme avicole. Condiția este ca vaccinurile să fie aprobate de autoritățile europene și să fie cunoscute rezultatele primelor teste.

Acesta este un pas important către vaccinarea pe scară largă a păsărilor de curte împotriva virusului gripei aviare. Piet Adema, ministrul olandez al agriculturii, naturii și calității alimentelor, a declarat: „Gripa aviară este o boală gravă care are un impact uriaș asupra sectorului avicol și care afectează atât animalele, cât și fermierii. Luăm măsuri acum pentru a reduce numărul de infecții în viitor."

sursa: poultryworld.net