Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh susțin că metoda lor, care aplică tehnici de extracție și secvențiere a ADN-ului, poate identifica prezența bacteriilor în câteva ore.

O nouă metodă de diagnosticare rapidă a infecțiilor bacteriene canine a fost salutată ca un potențial „schimbător de joc", cu posibilitatea de a oferi atât tratamente mai rapide, cât și reduceri ale rezistenței antimicrobiene (AMR).

Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au afirmat că metoda lor, care aplică tehnici de extracție și secvențiere a ADN-ului, poate identifica prezența bacteriilor în câteva ore.

Abordarea a fost descrisă într-o nouă lucrare, publicată în revista Microbial Genomics, iar cercetătorii consideră că efectele sale ar putea fi de mare amploare atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Un nou standard

Cercetătorul clinic principal Natalie Ring a declarat: „Credem că va fi o schimbare de joc. Peste 10 sau 20 de ani, acesta va fi un standard".

„Toată lumea va face acest lucru"

 

Până în prezent, procesul a fost testat doar pe infecțiile tractului urinar și ale pielii la câini; deși, echipa de cercetare crede că poate fi aplicat și adaptat la o serie de specii, inclusiv la oameni, și la diferite probe, cum ar fi sângele, precum și la viruși și alte potențiale surse de infecție.

În prezent, se întocmesc cereri de subvenții pentru a continua cercetarea în diferite zone ale speciilor, în timp ce medicii de la un spital din Londra sunt, de asemenea, în curs de examinare a potențialelor utilizări pentru tratamentele la om.

Un nou laborator este, de asemenea, în curs de dezvoltare pentru proiect, iar lucrările la acesta ar trebui să înceapă în această toamnă.

Secvențierea Nanapore

Metoda utilizează extracția ADN metagenomică pentru a colecta tot materialul dintr-o probă - indiferent de specie - împreună cu secvențierea nanoporilor, care poate genera coduri ADN din probe, și un instrument de analiză a datelor care identifică bacteriile din ADN.

Deși se înțelege că sunt necesare lucrări suplimentare în legătură cu afecțiunile pielii, cercetarea a constatat că procesul a identificat bacteriile în 5 ore, comparativ cu cele 48 până la 72 de ore care pot fi necesare pentru ca tehnicile actuale să dea rezultate similare.

De asemenea, s-a constatat că sistemul poate identifica specii de bacterii care pot fi dificil de observat prin cultură și poate indica dacă speciile identificate ar putea fi rezistente la antibiotice și a prezis sensibilitatea la antibiotice cu o precizie de până la 95% în cazul probelor de urină. 

Cercetătorii au susținut că acest lucru va permite medicilor veterinari să prescrie mai rapid antibioticele adecvate afecțiunii, în loc să cheltuiască timp și bani pe tratamente ineficiente.

Acest aspect este, de asemenea, esențial pe fondul eforturilor susținute de a aborda problema RAM - în special în industria agricolă - din ultimii ani.

Limitarea rezistenței

Documentul susține că procesul va contribui la abordarea a ceea ce descrie ca fiind „nevoia urgentă de a se asigura că antimicrobienele sunt utilizate în mod corespunzător pentru a limita apariția și impactul rezistenței", prin reducerea utilizării antibioticelor cu spectru larg, care pot fi ineficiente și pot crește rezistența.

Dr. Ring a declarat că procesul, care este destinat să fie aplicabil în medii care variază de la cabinete mici la spitale mari, a atras deja interesul industriei, dar este posibil să fie mai costisitor pentru cabinete decât metodele actuale.

Cu toate acestea, ea crede că potențialul de sănătate al metodei va încuraja profesioniștii să o folosească.

Ea a adăugat: „Suntem încrezători că această abordare are potențial de utilizare la multe specii de animale și la oameni și că are aplicații pentru alte tipuri de infecții.

„Ar putea juca un rol semnificativ în a permite utilizarea responsabilă a tratamentelor antimicrobiene și în a limita rezistența antimicrobiană."

 Finanțarea granturilor

Cercetarea a fost finanțată de Dogs Trust prin programul său Canine Welfare Grant.

Paula Boyden, directorul veterinar al organizației caritabile, a declarat că aceasta a fost „încântată" să sprijine studiul.

Ea a adăugat: „Acest lucru va permite un tratament mult mai rapid al pacientului canin și, în consecință, o potențială reducere a timpului de recuperare."

 Cercetarea a fost, de asemenea, sprijinită de programul Data-Driven Innovation, care face parte din Edinburgh and South East Scotland City Region Deal și este finanțat atât de guvernul britanic, cât și de guvernul scoțian.

sursa:vettimes.co.uk