Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Patru cercetători din cadrul Universității de Medicină Veterinară din Viena au realizat un studiu comparativ pentru evaluarea utilizării antibioticelor la rumegătoarele mici într-o clinică universitară de referință între 2005 și 2019. Studiul a fost publicat în  VetRecord, în luna septembrie a anului 2023. 

Echipa Veterinarul
20.Mai.2024

Monitorizarea utilizării antibioticelor este esențială pentru a oferi un cadru care să permită medicilor veterinari să utilizeze antibioticele în mod prudent.

Metode

Înregistrările medicale electronice de la Clinica pentru rumegătoare a Universității de Medicină Veterinară din Viena au fost analizate în ceea ce privește dozele de antibiotice administrate la ovine și caprine pe o perioadă de 15 ani (2005-2019). Utilizarea antibioticelor a fost evaluată folosind miligrame totale pe kilogram (mg/kg), miligrame totale, numărul de doze administrate, doze zilnice definite (DDD) pentru bovine și DDD estimate pentru ovine.

Rezultate


Un total de 5113 doze de antibiotice au fost înregistrate în perioada de 15 ani. Afecțiunile tractului urinar au necesitat cel mai mare număr de doze administrate pe animal (media 16,9; mediana 16,0). Tiparele de utilizare a antibioticelor au variat în funcție de parametrii utilizați pentru analiză. În funcție de mg/kg, cea mai mare proporție de antibiotice administrate a fost reprezentată de penicilină/streptomicină (43,0% din totalul mg/kg), urmată de tetracicline (17,3%) și de combinații de sulfonamide/trimetoprim (15,2%). În funcție de numărul de doze administrate, cele mai frecvent utilizate antibiotice au fost penicilinele (cu excepția combinațiilor cu streptomicină) (33,9% din numărul total de doze administrate), fluorochinolonele (25,1%), cefalosporinele de generația a treia/ a patra (13,6%) și penicilina/streptomicina (13,4%).

Limitări


Întrucât clinica universitară era un centru de referință din oraș, această analiză nu poate fi comparată direct cu utilizarea antibioticelor în efectivele comerciale de animale sau în efectivele de animale.

Concluzii

Alegerea ponderată a parametrilor de măsurare a utilizării antibioticelor este esențială pentru o analiză eficientă și semnificativă a utilizării responsabile a antibioticelor de către medicii veterinari în practică.

sursa foto: vetmeduni.ac.at/en/university

sursa: Firth CL, Keppelmüller H, Käsbohrer A, Hund A, Wittek T. Comparison of metrics to assess antibiotic use in small ruminants at a university referral clinic between 2005 and 2019. Vet Rec. 2023;e3413. https://doi.org/10.1002/vetr.3413