Duminică, Mai 19, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Cercetătorii de la LMU Equine Clinic au dezvoltat un instrument de învățare profundă care este capabil să diagnosticheze în mod fiabil orbirea lunară la cai pe baza unor fotografii.

Echipa Veterinarul.ro
19.Mai.2024

 Cunoscută sub denumirea colocvială de orbire a lunii, uveita recurentă ecvină (ERU) este o boală oculară inflamatorie la cai, care poate duce la orbire sau la pierderea ochiului afectat.

Este una dintre cele mai frecvente boli oculare la cai și are un impact economic major.

Un diagnostic corect și rapid este foarte important pentru a minimiza daunele de durată.

O echipă condusă de profesoara Anna May de la Clinica de cabaline LMU a dezvoltat și antrenat un instrument de învățare profundă care recunoaște în mod fiabil boala și poate sprijini medicii veterinari în stabilirea diagnosticului, după cum raportează cercetătorii într-un studiu actual.

În cadrul unui sondaj online, cercetătorii au cerut unui număr de 150 de medici veterinari să evalueze 40 de fotografii.

Fotografiile prezentau un amestec de ochi sănătoși, ochi cu ERU și ochi cu alte boli.

Lucrând pe baza analizelor de imagine, instrumentul de învățare profundă a primit sarcina de a evalua aceleași fotografii.

Ulterior, May a comparat rezultatele medicilor veterinari cu cele ale IA. Ea a descoperit că medicii veterinari specializați în cabaline au interpretat corect fotografiile în 76% din cazuri, în timp ce restul medicilor veterinari de la cabinete pentru animale mici sau mixte au avut dreptate în 67% din cazuri.

„Cu instrumentul de învățare profundă, probabilitatea de a obține un răspuns corect a fost de 93%", a declarat May pentru ScienceDaily.

„Deși diferențele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, ele arată totuși că AI recunoaște în mod fiabil un ERU și are un mare potențial ca instrument de sprijinire a medicilor veterinari", a mai arătat aceasta

Instrumentul este bazat pe o aplicație web și este simplu de utilizat. Tot ce aveți nevoie este un smartphone. „Nu este menit să înlocuiască medicii veterinari, dar îi poate ajuta să ajungă la un diagnostic corect. Este deosebit de valoros pentru profesioniștii cu mai puțină experiență sau pentru proprietarii de cai din regiunile în care medicii veterinari sunt puțini și la distanță mare”, a subliniat May. Prin depistarea timpurie a ERU, caii afectați pot primi mai repede tratamentul adecvat, ceea ce poate fi decisiv în încetinirea progresului bolii și în salvarea ochilor afectați.

Journal Reference:

  1. Annabel Scharre, Dominik Scholler, Stefan Gesell‐May, Tobias Müller, Yury Zablotski, Wolfgang Ertel, Anna May. Comparison of veterinarians and a deep learning tool in the diagnosis of equine ophthalmic diseasesEquine Veterinary Journal, 2024; DOI: 10.1111/evj.14087

sursa: Ludwig-Maximilians-Universität München. "AI tool recognizes serious ocular disease in horses." ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240424111547.htm (accessed May 6, 2024).