Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Federația Veterinarilor Europeni (FVE), împreună cu organizațiile AnimalhealthEurope și FECAVA au emis un comunicat de presă comun cu ocazia Zilei Mondiale a Vaccinării Animalelor, ce are loc pe 20 aprilie.

„Vaccinurile pentru animale joacă un rol important în gestionarea sănătății animalelor, dar cu ocazia Zilei Mondiale a Vaccinării Animalelor dorim să atragem atenția asupra multiplelor moduri în care vaccinurile pentru animale ne protejează sănătatea și mediul înconjurător.

Vaccinarea protejează împotriva transmiterii bolilor între animale sau la oameni. Acest lucru înseamnă că animalele noastre de companie pot oferi companie în siguranță în casele noastre, iar în cazul animalelor de fermă poate contribui la protejarea oamenilor împotriva bolilor transmise prin alimente. Protecția împotriva bolilor prin vaccinare înseamnă, de asemenea, mai puține pierderi de alimente sau de animale, o mai bună bunăstare și, prin urmare, o producție alimentară mai eficientă și mai durabilă.

Vorbind în numele FVE din Europa, președintele FECAVA, Denis Novak, a declarat: "Odată cu dezbaterile din ce în ce mai intense privind vaccinarea umană, majoritatea proprietarilor de animale de companie se întreabă acum dacă este sigur să își vaccineze câinii și pisicile. Răspunsul scurt este: da! Beneficiile vaccinării pot fi rezumate astfel: vaccinurile ajută la prevenirea multor boli grave și letale; pot ajuta la protejarea oamenilor de infecții precum rabia și leptospiroza; asigurarea respectării legislației geografice; vaccinarea animalelor de companie este o opțiune rentabilă în comparație cu tratamentul oricărei boli infecțioase la animalele de companie."

Președintele FVE, Rens van Dobbenburgh, vorbind în numele FVE, a declarat: "Este foarte important ca animalele de companie să fie protejate: "Vaccinarea este o piatră de temelie a asistenței medicale preventive și una dintre cele mai rentabile modalități de a menține sănătatea, longevitatea și calitatea vieții animalelor. Multe dintre vaccinările animalelor au, de asemenea, o funcție de sănătate publică, formând o barieră împotriva bolilor zoonotice care afectează animalele și oamenii. Este important să continuăm să creștem gradul de conștientizare cu privire la vaccinarea animalelor."

"Vaccinarea animalelor joacă un rol important în protejarea aprovizionării noastre cu alimente accesibile, sigure și durabile în Europa, iar acest lucru ne protejează, de asemenea, sănătatea noastră și a mediului înconjurător. Cu toate acestea, rolul vaccinurilor pentru animale este adesea neînțeles și subestimat, în special atunci când oamenii nu au legătură directă cu agricultura sau nu au animale de companie în familie. Trebuie să continuăm să sensibilizăm în mod colectiv cu privire la multiplele beneficii ale inițiativei "One Health"", a declarat Roxane Feller, secretar general al AnimalhealthEurope.

Vaccinurile pentru animale ajută de mulți ani Europa să își protejeze cu succes cetățenii, prevenind bolile zoonotice, cum ar fi rabia, și gestionând numeroase boli de origine alimentară. Deși sunt încă prezente în Europa, bolile de origine alimentară precum salmonela reprezentau cu câțiva ani în urmă o amenințare serioasă la adresa siguranței alimentare și a sănătății publice, dar la începutul anilor 2000 s-a înregistrat o reducere cu 50% a cazurilor de salmonela la oameni datorită utilizării vaccinurilor la pui. Să nu pierdem din vedere efectele protectoare ale vaccinurilor pentru animale.”

Informații despre organizațiile veterinare semnatare

Ziua Mondială a Vaccinării Animalelor - 20 aprilie - este o inițiativă a HealthforAnimals și a Asociației Mondiale Veterinare, care are loc anual înaintea Săptămânii Europene a Vaccinării.

AnimalhealthEurope reprezintă 12 dintre cei mai importanți producători europeni de produse de sănătate animală și 17 asociații naționale. Reprezintă deopotrivă inovatori și generici, precum și companii mari, mijlocii și mici.

FECAVA - Federația asociațiilor veterinare pentru animale de companie reprezintă peste 25 000 de medici veterinari pentru animale de companie din 40 de țări europene.

FVE - Federation of Veterinarians of Europe (Federația Veterinarilor din Europa) este o organizație umbrelă a organizațiilor veterinare din 38 de țări europene.