Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Lucreaza din zori si pana in noapte fara a tine cont de program. Se mandreste cu o echipa performanta, cu o familie fericita si o sotie intelegatoare. Doctorul Andrei Timen considera mersul cu placere la munca un indicator al succesului si spune ca daca ar fi sa o ia de la capat, tot medic veterinar si-ar dori sa fie. Cu o singura diferenta insa: n-ar mai practica in Romania, macar pana atunci cand statutul social al medicului veterinar va fi acelasi ca in tarile cu adevarat europene.

1.Cand ati inceput cariera de doctor medic veterinar si care au fost primele cazuri pe care le-ati avut de tratat ca si medic?

Am absolvit Facultatea de Medicina Veterinara Cluj-Napoca in anul 1993. Primul meu loc de munca a fost la Circumscriptia sanitar-veterinara Cluj I ca medic veterinar debutant. Cazuistica era extrem de bogata si diversificata in acea perioada. Mi-au ramas in memorie castrarile de armasari si a fost unul din momentele in care am decis sa devin chirurg veterinar. Dupa sase luni eram angajat la facultate la Clinica de patologie chirurgicala unde am ramas aproape 14 ani.

2. Cum a fost inceputul, cand v-ati deschis primul cabinet?

Primul cabinet l-am deschis in asociere cu alti doi colegi in anul 1996. Dupa alte sase luni am deschis cel de-al doilea cabinet si am functionat astfel timp de 10 ani. Pot spune acum ca nu a fost deloc usor dar satisfactiile profesionale ne-au facut sa privim mereu inainte. in 2006 am achizitionat firma in totalitate si am deschis o clinica veterinara. Cate ore munciti pe saptamana si cum arata o zi tipica de lucru din viata dvoastra? Practic muncesc in jur de 10-12 ore/zi. Din acest timp cca 4 ore sunt dedicate managementului clinicii, 2 ore consultatiilor curente si 4-6 ore zilnic interventiilor chirurgicale. Sumarul unei zile obisnuite de lucru include management si aprovizionare dimineata, consultatii, investigatii clinice si paraclinice la pranz si incepand cu ora 14-15 pana la 20 interventii chirurgicale. Noaptea daca suntem solicitati si se impun interventii de urgenta ma reintorc la clinica. Sunteti vicepresedintele unei organizatii care lucreaza la instruirea medicului veterinar practician in cabinetele de animale mici.

3. Care credeti ca sunt principalele dezavantaje ale medicului veterinar roman si care credeti ca ar fi solutiile pentru a le depasi?

In Romania in sistemul educational exista tendinta de a forma medici foarte buni teoreticieni in timp ce activitatea intr-o clinica pentru animale de companie este 90% practica. Nu avem stabilite protocoale unice la nivel national ceea ce duce la scaderea performantei si a raspunderii. Un alt aspect il reprezinta situatia economica nationala si implicit puterea financiara a clientului. in general in Romania clientul primeste ceea ce poate plati. Nu se pot realiza investigatii complexe si proceduri costisitoare ca in Marea Britanie, dar la preturi ca in Romania. Ma bucura enorm interesul tot mai crescut al colegilor pentru programele de pregatire continua organizate de A.M.V.A.C. in tara sau cele din strainatate. Progresul in domeniul medicinei pentru animale de companie din ultimii 4-5 ani de la noi este mult superior altor sectoare de activitate. Sper si sunt semnale ca acest trend ascendent se va mentine si in urmatorii ani. Rolul A.M.V.A.C. este de a oferi informatie si posibilitati de instruire. in plus, a realizat agregarea comunitatii veterinare pentru animale de companie ceea ce a dus la posibilitatea schimburilor de experienta, informatii si idei deosebit de utile tuturor practicienilor. Stricta specializare a medicilor veterinari pentru animale de companie in internisti, dermatologi, imagisti, oftal mologi, stomatologi, ortopezi etc este in opinia mea cheia succesului in viitor.

4. Cat la suta din timpul dumnevoastra acordati pregatirii continue?

Nu am masurat niciodata timpul acordat pregatirii continue, dar particip frecvent la workshopuri, seminarii, congrese atat in tara cat si in strainatate. Mi-as dori cu siguranta sa am mai mult timp pentru instruire, dar nu imi pot neglija activitatea clinica. Consider ca atat cat suntem activi in profesie avem permanent ceva de invatat.

5. Cum definiti succesul din perspectiva dvoastra?

A face ceea ce iti place ca profesie, a merge cu bucurie la munca, a petrece ore suplimentare fara sa simti cum trece timpul, a putea sa-ti privesti oricand clientul in ochi, a avea un venit decent pentru munca prestata consider ca fac parte din succes.

6. Va considerati un medic veterinar de succes?

Multumirea clientilor este un indicator al succesului. Sunt un medic veterinar fericit ca am o echipa foarte buna cu care colaborez, avem aspiratii comune iar activitatea clinicii este in continua crestere, am o sotie intelegatoare si o familie fericita, multi prieteni si relatii minunate cu colegii din profesie. Medicii veterinari vor deveni de succes cand munca lor va fi real pretuita, iar statutul lor social va fi cel meritat, exact ca in alte tari europene.

7. Daca ar fi sa o luati de la capat, ce ati face la fel? Ce ati schimba?

Cu siguranta tot medic veterinar as dori sa fiu. Aceasta profesie ma face sa ma simt implinit. Nu cred insa ca m-as mai lupta cu birocratia si imobilismul unor sectoare, cu lipsa conceptelor de bunastare si protectie a animalelor asa incat as pleca sa lucrez in strainatate.

8. Care este primul lucru pe care ati dori sa il stie un medic veterinar proaspat iesit din facultate? Care ar fi cele 5 reguli fundamentale pe care ar trebui sa le stie atunci cand se gandeste sa deschida un cabinet?

Sa respecte animalul si implicit sa respecte viata indiferent de forma ei. Cele 5 reguli: l Sa se dedice alinarii suferintelor si salvarii vietii animalelor si nu obtinerii profitului; l Sa fie medic si manager in acelasi timp; l Sa nu abdice de la deontologia profesionala indiferent de circumstante; l Sa isi formeze o echipa competenta. Succesul unui cabinet sau al unei clinici se datoreaza in foarte mare masura muncii in echipa; l Sa considere pregatirea continua ca o parte obligatorie a dezvoltarii sale profesionale