Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un medic veterinar de succes este acela care vine cu placere la cabinet, in fiecare dimineata. O cariera solida se construieste cu multa munca, determinare si respect pentru animale si pentru stapanii acestora. Acestea sunt, secretele succesului medicului veterinar Laurentiu Leica, fondatorul spitalului veterinar Vetzone, din Constanta. Un interviu marca Revista Veterinarul cu unul din putinii medici veterinari care au separat managementul si administrarea afacerii de partea medicala. Si a reusit in demersul sau.

Ati terminat Facultatea de Medicina Veterinara in 2003 . Cand ati inceput cariera de doctor medic veterinar si care au fost primele cazuri pe care le-ati avut de tratat ca si medic?

Am absolvit Facultatea de Medicina Veterinara in anul 2003 din cadrul USAMV IASI. Traseul meu in viata de a deveni veterinar a inceput inca din adolescenta cand am hotarat sa urmez cursurile liceului de profil devenind asistent veterinar in anul 1996. M-am inscris la examenul de admitere al Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti in acelasi an, dar concurenta fiind foarte mare (din cate imi aduc aminte circa 7 pe un loc) am picat cu 60 de sutimi. Cu media respectiva la timpul acela Universitatea din Bucuresti m-a transferat la Universitatea Ovidius din Constanta in cadrul Facultatii de Agronomie. si un an de zile am fost studentul acestei facultati.
in anul 1997 m-am inscris din noul la medicina veterinara deorece visul si ambitia mea a fost sa devin medic veterinar. Am intrat cu bursa in anul 1997 in primii 8 si a fost cel mai fericit moment al vietii mele deorece concurenta era si mai mare iar gustul reusitei era unul si mai puternic. Am inceput cariera de medic din anul 5 de facultate cand deja lucram ca voluntar in cadrul unui cabinet de animale mici din Iasi. Apoi, in anul 6 mi s-a oferit primul job ca medic veterinar (rezident) in Constanta in cadrul unei clinici cu program permanent unde faceam garzi si eram fericit ca pot lua decizii medicale si ca puteam salva viata animalelor care veneau in urgenta. imi aduc aminte cu emotii prima cezariana si cat de concentrat eram ca totul sa fie in regula si sa imi pot stapani emotiile si stresul de mic chirurg incepator...


Nu era ceva obisnuit -medicina veterinara de animale mici la acea data. V-a atras ceva in mod deosebit la acest domeniu al medicinii veterinare, desi poate, nu era o zona care sa fie bine aprofundata in facultate? 

Venind dintr-un oras mare cum este Constanta si neavand rude la tara, decizia de a ramane specializat pe animale de companie, practic a venit de la sine. Sincer, am avut o perioada scurta in viata mea cand am lucrat la o ferma de vaci situata la vreo 30 de km de Constanta, dar nu pot sa spun ca aveam o patologie vasta sau ca eram implinit si satisfacut ca medic. Atunci mi-am dat seama ca imi doresc altceva.

Cum a fost inceputul, care au fost primele cazuri cu care v-ati confruntat atunci cand ati deschis cabinetul?

In anul 2005 am decis impreuna cu sotia mea, care este de profesie tot medic veterinar, sa deschidem un cabinet foarte modest cu un spatiu inchiriat la un parter de bloc chiar in cartierul in care locuiam. Sotia mea terminase facultatea in acelasi an si eram descumpaniti de viitorul nostru. Aparatura detinuta era destul de saraca la acea vreme si ne bazam foarte mult pe datele obtinute din anamneza, precum si pe alte informatii luate in urma consultatiei. Era iarna cand am deschis cabinetul si imi aduc aminte ca veneau foarte multe indigestii datorita consumului de alimente din perioada sarbatorilor de iarna si ca aveam cate 3-4 catei la perfuzii la acea vreme. Munceam mai mult de 12 ore pe zi in acea perioada si ajungeam acasa franti.

Cate ore munciti pe saptamana si cum arata o zi tipica de lucru din viata dvoastra?

Muncim titanic, pot sa spun lipsit de modestie ca mi-am dedicat mai mult timp profesiei, decat familiei mele. Sunt genul de medic care raspunde permanent la telefon pentru ca asa am crezut eu ca imi respect clientii si prin ei sanatatea animalutelor lor. Un client fidel are nevoie sa ii demonstrezi ca poti fi medic nu numai atunci cand vine la vaccin si trebuie sa il ajuti si atunci cand are o urgenta. Sunt zile cand stau si 12 ore la munca, dar sunt putine cand lucrez mai putin de 8 ore.

Sunteti atat practician cat si administratorul si managerul spitalului veterinar pe care il detineti?

Este greu si aproape imposibil sa fii si medic si manager. Am inteles asta cu timpul, cand partea adminstrativa a societatii imi ocupa foarte mult timp. Se stie ca daca ai un SRL in Romania, birocratia este exagerata. A trebuit sa decid daca raman doar manager sau clinician, asa ca am ales ultima varianta. Mi-am format o echipa cu un manager, care lucreaza de sase ani si care a reusit sa inteleaga toate demersurile in conducerea unei astfel de afaceri.

Aveti un soft de evidenta a clientilor?


Da, am un soft de evidenta a pacientilor cat si a clientilor, soft pe care l -am cumparat cum a aparut. Mi-am dat seama de importanta lui si de cat de important este sa fidelizezi clientul. De exemplu, acest soft trimite automat mesaje pe telefonul mobil al clientilor si le readuce aminte data scadenta a vaccinarii. Sa stiti ca functioneaza extraordinar de bine!


Cat la suta din timpul dvoastra acordati pregatirii continue?


Sunt un tip autodidact si foarte tipicar, am investit foarte mult in carti de specialitate si in fiecare seara incerc sa citesc ceva legat de medicina. Cand am o interventie mai delicata, mi-o pregatesc inainte citind despre ea si readucandu-mi-o aminte, mi-o pregatesc mental si apoi a doua zi am alt curaj si alta determinare. in fiecare an particip la o serie de congrese atat peste hotare, cat si in tara. in zilele noastre afluxul de informatii este extrem de vast si avem in tara specialisti foarte buni in anumite domenii medicale si care merita pe deplin sa particip la cursurile lor.

Cum definiti succesul din perspectiva dvoastra?


Ca sa ajungi sa cheltui o suma atat de mare pentru a construi un spital veterinar sau o clinica mai mare iti trebuie si o doza de curaj si convingerea ca poti risca totul. Eu am fost un vizionar in permanenta. Mi -am dat seama ca tot timpul trebuie sa schimbi ceva... medicina avanseaza ca orice alt domeniu foarte rapid, pretentiile clientilor cresc in permanenta pentru ca ei sunt tot timpul informati si tu ca medic esti obligat sa faci fata acestor provocari. Succesul unui medic, spre deosebire de alte domenii, se construieste treptat si foarte incet este nevoie de multa munca si determinare si trebuie sa faci totul cu placere. Eu cred ca succesul apare atunci cand muncesti in domeniul in care te-ai specializat. Sunt multe persoane care lucreaza in alt domeniu, diferit de studiile pe care le-au terminat si nu intotdeauna fac aceasta munca cu placere.

Va considerati un medic veterinar de succes?


Da, pot sa spun ca sunt un medic de succes. Cel mai important este ca familia m-a inteles si m-a sustinut permanent, ca dupa 13 ani de la terminarea facultatii, am un spatiu al meu, am aparatura mea si ma duc cu o mare placere la munca pentru ca in tot acest timp am invatat ca in aceasta profesie nu exista monotonie. Nici o zi nu a fost la fel cu cealalta, nu ai cum sa te plictisesti.

Daca ar fi sa o luati de la capat, ce ati face la fel? Ce ati schimba?

Chiar vorbeam zilele trecute cu un coleg ca daca ar trebui sa ma decid din nou ce voi face in viata, as alege tot profesia de medic veterinar. Ca sa devii un medic de succes ar trebui ca afacerea ta sa fie unitara adica un cabinet si bun. Sa incerci sa deschizi mai multe cabinete sau sa crezi ca poti sa le coordonezi, sau sa le manageriezi este imposibil. Genul acesta de afacere se bazeaza pe recomandarea clientilor tai ca medic si nu numele societatii care are mai multe puncte de lucru.

Care credeti ca sunt cele 5 lucruri pe care un proaspat absolvent de facultate ar trebui sa le stie atunci cand se gandeste sa deschida un cabinet veterinar?

In primul rand ar trebui sa aiba un minim de experienta intr-un cabinet de profil. Sunt multi medici tineri, curajosi care isi deschid cabinet imediat dupa terminarea facultatii si este posibil ca de cele mai multe ori sa nu faca fata anumitor provocari pentru ca sa nu uitam medicina, si mai ales cea de clinician are multe secrete si toate se vor divulga in timp.
In al doilea rand, sa le placa ceea ce fac. Sa practice medicina cu placere si cu siguranta vor veni si satisfactiile profesionale si materiale.
Sa aiba un minim de dotare, mai ales in zilele noastre, nu se mai poate face medicina doar cu un termometru si un stetoscop, deci este nevoie de un pic de investitie si acest trend de investitii trebuie sa se mentina permanent.
Spatiul ales pentru acest tip de activitate este important, atat din punct de vedere al vadului, cat si al suprafetei, deorece este nevoie de spatiu pentru ambulatoriu, consultatie, chirurgie etc.
Cel mai important si ultimul lucru este sa respecte fiecare animal, sa ii inteleaga suferinta mai presus de valoarea banilor, sa aiba rabdare in tot ceea ce face, sa lase grijile acasa atunci cand consulta si sa fie dedicat.