Duminică, Mai 19, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Personal am o mare nedumerire. De ce facem lucrurile de-a indoaselea? In toate tarile europene exista legi care reglementeaza obligativitatea microciparii carnivorelor. De mult mai mult timp decat in Romania (in unele). Si ai nostri au facut o lege. Acum nu discut despre interesele financiare din spatele acestei legi care se vad de la o posta, indiferent ce argumente para-stiintifice aduc unii sau altii dintre initiatori sau cei 2-3 importatori de microcipuri "agreati".

Este pana la urma o lege interesanta care totusi poate sa aduca ceva bani in plus in buzunarele medicilor veterinari privati. Asta cu o conditie. Ca oamenii sa plateasca microciparea cainilor. Deci, finaciar, castiga toata lumea. si initiatorii si cei care trebuie sa o puna in practica (dar mai ales importatorii, asta ca o paranteza). Doar ca...
Peste 90% din cainii din Romania nu vor fi microcipati.

Si sunt perfect convins ca este o cifra reala. Pai sa ne gandim unde sunt cei mai multi caini. in mediul rural si prin orasele patriei sub forma de maidanezi. Crede cineva din cei care au initiat legea ca o batrana cu o pensie de 370 de lei (asa cum a amenintat guvernul ca e cea mai mica pensie) care are in fundul curtii o potaie va vrea ea vreodata sa plateasca "chestia aia cum ii zice" adica microcipul. "Da ce e aia maica, ca nu inteleg?". Este o gluma buna, o asemenea idee. Dar daca nu vrea sa microcipeze atunci medicul veterinar nu mai poate sa vaccineze antirabic cainele.

Deci vaccinam antirabic sa protejam populatia si incalcam legea nefacand microciparea sau respectam legea si nu facem vaccinarea fara sa microcipam si ne doare "in fundul curtii" de rabie? si aici mai este o completare. Medicii concesionari, care sunt alta specie decat medicii cu cabinete pentru vaccinarea antirabica ar trebui sa primeasca bani de la stat prin concesiunea circumscriptiei unde activeaza. Deci nu vor lua banii de vaccinare. Dar banii de vaccinare nu acopera si microcipul. Asa ca revenim la "fundul curtii".
Ce este de facut? Unii deja au spus: "nu se face vacinarea fara microcipare, nu se face vacinarea nu dam banii de la stat." Este o dilema excelenta. Sunt curios cum se va rezolva. Probabil in stilul romanesc autentic. Sa lasam sa treaca si anul asta si mai vedem. si daca apare rabie? si daca cineva se contamineaza cu acest virus luandu-l de la un caine care nu a fost vaccinat deoarece nu avea bani proprietarul de microcip?

Daca s-ar fi vrut cu adevarat sa se realizeze microciparea poate ar fi trebuit sa se lase piata libera, sa apara microcipuri care costa cu mult mai putin decat acestea "agreate"; poate ar fi trebuit sa nu mai fie diferentele de genul concesionar/cabinet privat cand e vorba de manopere platite de la buget; si in final poate ar trebui totusi initiatorii de legi in domeniul veterinar sa se faca sesiuni de consultare cu practicienii si poate asa vor aparea si in Romania legi usor de aplicat nu usor de scris de la birou negociind avantaje. Oare gresesc?